Evaluarea Naţională ar putea include o a treia probă. Ministrul Educaţiei explică noile schimbări

Daniel David a anunțat că Evaluarea Naţională ar putea fi reorganizată și extinsă la trei probe. Ministrul Educaţiei a explicat că, pe lângă examenele deja cunoscute la Limba română și Matematică, ar putea fi introdusă o a treia probă compusă din sub-teste din domeniul științific și cel socio-uman.
Filip Stan
26 mai 2025, 19:59
Evaluarea Naţională ar putea include o a treia probă. Ministrul Educaţiei explică noile schimbări
Evaluarea Naţională ar putea include o a treia probă. Ministrul Educaţiei explică noile schimbări

Evaluarea Naţională s-ar putea modifica, a anunţat Daniel David, într-un interviu acordat pentru Euronews. Ministrul Educaţiei a precizat că noua variantă a examenului nu va conține probe pentru fiecare dintre cele opt competențe-cheie, ci doar trei testări. La prima probă elevii vor da examen ca și până acum, la Limba și literatura română. La a doua probă vor susține examen la Matematică. În a treia probă, noutatea absolută a testării, elevii ar urma să fie examinați prin sub-teste, atât din științe, cât și din materii socio-umane.

„N-am spus că vom da opt materii sau cinci, câte competențe sunt. Am în minte, dar aștept să văd ce spun și alți specialiști, mai degrabă o probă, a treia probă, cu sub-teste, unele cu câțiva itemi de știință, altele cu câțiva itemi legați de disciplinele socio-umane, istorie-geografie. Și, atunci, ai avea, practic, note la matematică, la română și la sub-testele respective. Și, atunci, fiecare liceu vine și selectează lucrurile, în funcție de profilul pe care îl are (…) Dar nu opt sau cinci examene. Aș vedea, mai degrabă, trei”, a declarat Daniel David.

Citeşte şi: Diferenţe colosale între notele de la Evaluarea Naţională ale copiilor din mediul rural, faţă de cei din urban. Studiul care arată prăpastia dintre cele două Românii

Scopul acestor modificări este de a testa mai eficient competențele-cheie dobândite în gimnaziu. Daniel David a precizat că modelul urmărit este inspirat de testările din Italia și Franța, unde accentul cade pe o evaluare amplă, nu doar pe două discipline: „Soluția pe care o propun este să facem, de exemplu, cum fac și italienii, cum fac și francezii: să evaluăm mai multe competențe. Adică să țintim competențele-cheie pe care noi le urmărim pe parcursul gimnaziului. Și, atunci, vei avea un rol informativ al acestei evaluări: vei ști cum și-a făcut gimnaziul datoria pentru a forma acele competențe-cheie”.

O altă noutate propusă este flexibilitatea în procesul de admitere la liceu. Instituțiile de învățământ ar putea alege ce probe contează mai mult în funcție de profilul fiecăruia: „Aş lăsa liceele cu diverse specializări să dea ponderi diferite probelor de acolo, în funcție de profilul pe care îl au. Mă aștept ca cei de la științe să valorizeze rezultatele la biologie și chimie poate mai mult decât alte rezultate, nu știu, din zona geografiei. Cei din zona socio-umană să valorizeze geografia și istoria, în comparație cu celelalte. Toate sunt luate în calcul, cu ponderi diferite”.

Citeşte şi: Calendar Bacalaureat 2025. Probele scrise încep din 10 iunie

În plus, liceele ar putea primi libertatea de a rezerva câteva locuri pentru candidații cu potențial, care poate nu au avut o zi bună la examen, dar au dovedit performanțe remarcabile în alte contexte, precum olimpiadele.

„Aș lăsa câteva locuri la dispoziția liceului. De ce? Tot pentru a ajuta copiii. Să nu fie evaluare punctuală. Că poate cineva, repet, bun la biologie și la chimie și olimpic, fără premiul mare pentru a ajunge pe altă rută acolo, a avut o zi proastă. Și, atunci, nu merită să-i dai o a doua șansă, pentru a intra la specializarea care îl interesează, de știință?”, a mai spus Daniel David.

Ministrul a mai declarat că a analizat modelele educaționale din mai multe țări, inclusiv cele din UE, Coreea de Sud, Japonia și Singapore, dar nu a găsit un model similar exact cu cel propus: „Eu nu țin neapărat să copiem ceva de acolo. Poate fi ceva original. Dar, atunci, măcar să văd că funcționează. Dar, când mă uit la testarea PISA și la alte testări în zona liceului, văd că analfabetismul funcțional este foarte mare. Orice om de bun-simț, nici nu trebuie să fii mare specialist, îți spune: asta nu funcționează și trebuie schimbat!”.

DailyBusiness
Anamaria Gavrilă, șefa POT, a cerut STS-ului lista cu datele celor peste 11 milioane de votanți din turul doi al prezidențialelor, inclusiv ale celor care „nu erau în viață la momentul votului”
Spynews
Irisha, în lacrimi după despărțirea de iubitul ei, Domenico! Ce se întâmplă cu influencerița / FOTO
Bzi.ro
Se știe câștigătorul Chefi la Cuțite! El a plecat acasă cu marele premiu
Fanatik.ro
Ce să nu pui niciodată în ciorbă la fiert prima oară. Greșeala care îți poate ruina întreaga rețetă
Capital.ro
Un mare solist s-a stins. A cucerit publicul datorită carismei si vocii sale inconfundabile. Nu va fi uitat
Playtech.ro
Imaginile momentului! Gestul pe care Nicuşor Dan îl face în fiecare zi pentru ţară! Nu am avut aşa ceva până acum
DailyBusiness
Cum să îți faci propriul detergent de rufe acasă, natural și foarte rezistent
Adevarul
Statele Unite își întăresc prezența în nordul Europei, în contextul amenințării ruse. Insula suedeza Gotland, piesă-cheie în noua strategie NATO
wowbiz.ro
Întregul film al morții lui Falko, calul campion care s-a prăbușit imediat după ce a câștigat un concurs de tras bușteni! Ce i-ar fi provocat, de fapt, decesul: „L-au mai forțat 10 minute. Când a ajuns în dreptul meu, a căzut”
Spynews
Lucian Viziru nu a vorbit cu fratele lui, Augustin, timp de doi ani. Ce spune actorul despre relația lor
Spynews
Soția lui Sorin Copilul de Aur, mesaj tranșant pentru toate femeile care îl vor pe manelist: „Au tot încercat să ne despartă”. A pus-o la punct din nou și pe presupusa amantă însărcinată
Evz.ro
Bijuteria aeriană de un miliard de euro de lângă București. Primele imagini
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ion Țiriac, verdict despre operația la sâni a Simonei Halep: „Senzațională decizie”
kanald.ro
Calendar ortodox iunie 2025: Data la care pică, de fapt, Rusaliile în acest an
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță o vară cum n-a mai fost în România. Ce se întâmplă până pe 17 iulie, în București
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ce se va întâmpla cu fostul candidat, Călin Georgescu. Verdictul venit acum: Închis…
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Diana Gureşoaie, de nerecunoscut. Fosta iubită a lui Dodel s-a transformat într-un pachet de muşchi
stirilekanald.ro
Martina, o fată de 14 ani, a fost ucisă cu pietre de fostul iubit! Acesta s-a prefăcut că participă la căutările tinerei dispărute, alături de părinții ei
Misterul apelurilor care se închid după o secundă. Ce urmărește de fapt cel care sună. E o strategie bine pusă la punct
MediaFlux
Ucraina a acceptat propunerea Rusiei! Răsturnare privind negocierile de pace!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Agenția crimei. Cum și-a transformat clanul Căldăraru firma de turism într-o poartă spre ilegalități în SUA