Evaluari digitale pentru elevii de clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a din 2023

Jean Badea, subsecretarul de stat din Ministerul Educaţiei, a anunţat că în 2023-2024 elevii de clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor putea susține evaluări digitale.

18 dec. 2020, 23:40
Evaluari digitale pentru elevii de clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a din 2023

Evaluari digitale pentru elevii de clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a din 2023. Jean Badea, coordonatorul strategiei de digitalizare a educației pusă în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei, spune că digitalizarea evaluărilor susţinute de elevii claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a poate fi realizată abia peste 2 ani pentru că trebuie formați profesorii,  conectate la internet 2.000 de școli și achiziționate dispozitive, potrivit edupedu.ro. 

Evaluari digitale pentru elevii de clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a din 2023. Anunţul făcut de Jean Badea

În cadrul conferinței de lansare a strategiei de digitalizare a educației, Jean Badea a declarat că “realizarea de programe de alfabetizare digitală timpurie, încă de la grădiniță, ne-ar permite să utilizăm tehnologia atunci când susținem examenele naționale pentru clasele a II-a, a IV-a sau a VI-a sau să introducem tehnologia când susținem testele PISA”.

Jean Badea a mai precizat că “discuțiile între noi sunt ca în cațiva ani – vom face o evaluare, nu am un termen exact – să transferăm toate examenele, inclusiv cele de titularizare, în zona digitală”.

Coordonator al strategiei de digitalizare a educației, Badea a precizat la conferința de lansare în dezbatere publică a strategiei că, “în România, competența digitală e inclusă la nivel gimnazial în învățământul obligatoriu, însă studiile arată că este mare nevoie de dezvoltarea acestor competențe încă de la nivelul primar sau preșcolar”.

Citeşte şi Guvernul vrea să cheltuie 2,4 miliarde de euro în următorii 10 ani pentru digitalizarea serviciilor publice

Strategia de digitalizare a educaţiei din România, lansată în dezbatere publică

Strategia de digitalizare a educaţiei din România a fost lansată, vineri, în dezbatere publică până în 15 februarie.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEC), strategia a fost elaborată într-un timp record: 54 de zile de la data lansării procesului de consultare publică pe tema elaborării (26 octombrie 2020).

La finalizarea strategiei SMART-Edu au contribuit peste 1.200 de persoane, 72 de experţi, 24 de organizaţii din societatea civilă şi 18 companii cu relevanţă în domeniul digitalizării. De asemenea, au fost organizate opt dezbateri în cadrul grupurilor de lucru, pe domeniile de consultare identificate, fiind primite 574 de propuneri în perioada de consultare online.

Potrivit MEC, ţintele pe care strategia le propune sunt următoarele: 90% din populaţia României să fie alfabetizată digital, formarea a 82% din populaţia cu vârsta cuprinsă între 20 şi 34 de ani pentru meserii emergente, în vederea inserţiei cu succes pe piaţa muncii şi dotarea tuturor unităţilor de învăţământ din România cu infrastructură şi resurse tehnologice adaptate schimbărilor permanente.

„Ministerul Educaţiei şi Cercetării supune atenţiei dumneavoastră Strategia de Digitalizare, pe care astăzi o lansăm spre consultare publică, pentru ca toţi cei care au răspuns apelului nostru să-şi recunoască propria contribuţie, să transmită completările pe care le consideră necesare, pentru a fi siguri că nu s-a omis nimic important”, a declarat ministrul Educaţiei, Monica Anisie.