Evgheni Prigojin, şeful grupului Wagner: „Cred că ucrainenii sunt astăzi una dintre cele mai puternice armate din lume”

Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că oamenii săi sunt cei mai puternici luptători, dar a recunoscut că armata ucraineană a dus, de asemenea, o luptă aprigă, în special în Bahmut.

24 mai 2023, 08:53
Evgheni Prigojin, şeful grupului Wagner: „Cred că ucrainenii sunt astăzi una dintre cele mai puternice armate din lume”

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, a avertizat că Rusia s-ar putea confrunta cu o revoluţie similară celei din 1917 şi ar putea pierde conflictul din Ucraina, dacă elita rusă nu se va ocupa mai serios de război. El cere instituirea legii marţiale şi înlocuirea ministrului apărării, Serghei Şoigu, şi a şefului Statului Major, Valeri Gherasimov, ambii apropiaţi ai lui Putin, cu generalii Mihail Mizinţev, respectiv Serghei Surovikin, care, spune şeful Wagner, sunt mult mai competenţi, relatează Reuters.

„Acum pot judeca conform propriei mele experienţe, ştiu cum luptă diferite ţări astăzi PMC Wagner este cea mai bună armată din lume, iar, după ea, desigur, trebuie să spun că ar trebui să fie armata rusă pentru a fi corect din punct de vedere politic, dar cred că ucrainenii sunt astăzi una dintre cele mai puternice armate din lume”, a declarat Prigojin, marţi, într-un interviu cu Konstantin Dolgov, un blogger pro-rus.

În weekend, grupul militar privat Wagner a afirmat că a cucerit toate teritoriile pe care le planificase şi că va părăsi joi linia frontului din estul Ucrainei, lăsând luptele în seama Ministerului rus al Apărării.

Dar Prigojin a declarat, marţi, că ucrainenii sunt „foarte bine organizaţi, foarte bine antrenaţi, iar serviciile lor de informaţii sunt la cel mai înalt nivel, pot opera orice sistem militar cu acelaşi succes, unul sovietic sau unul NATO”.

Separat, când a fost întrebat despre recentele incursiuni transfrontaliere din Belgorod, revendicate de ruşii anti-Putin, Prigojin a declarat că „grupuri ale Corpului Voluntarilor Ruşi intră fără ruşine în regiunea Belgorod”, iar forţele de apărare ruseşti nu sunt „absolut deloc pregătite să le opună rezistenţă sub nicio formă”.

Citeşte şi: Zelenski a fost în vizită pe front: „Noi brigăzi de puşcaşi marini vor fi adăugate celor existente”

Şefului companiei ruse de mercenari Wagner avertizeză că Rusia este în pericol să se confrunte cu tulburări.

Dacă ruşii obişnuiţi vor continua să-şi primească copiii înapoi în sicrie de zinc, în timp ce copiii elitei „îşi vântură fundurile” la soare, a spus el, Rusia se va confrunta cu tulburări asemănătoare revoluţiei din 1917, care a dus la un război civil.

 

„Această divizare se poate termina ca în 1917, cu o revoluţie”, a avertizat Prijogin. „Mai întâi, se vor ridica soldaţii, iar după aceea – cei dragi lor se vor ridica”, a prezis el. „Există deja zeci de mii dintre ei – rudele celor ucişi. Şi probabil că vor fi sute de mii – nu putem evita acest lucru”, a punctat Prigojin.

„TREBUIE SĂ IMPUNEM LEGEA MARŢIALĂ”

Prigojin susţine că există o aşa-numită viziune optimistă, potrivit căreia Occidentul se va sătura de război şi China va intermedia un acord de pace, dar că el nu crede cu adevărat în această interpretare.

În schimb, a spus el, Ucraina pregăteşte o contraofensivă menită să împingă trupele ruseşti înapoi spre graniţele sale de dinainte de 2014, când Rusia a anexat Crimeea. Ucraina va încerca să încercuiască Bahmutul, focarul luptelor intense din est, şi să atace Crimeea, a adăugat el. „Cel mai probabil, acest scenariu nu va fi bun pentru Rusia, aşa că trebuie să ne pregătim pentru un război dur”, a declarat Evgheni Prigojin într-un interviu postat pe canalul său Telegram.

„Suntem într-o astfel de stare, încât am putea pierde naibii Rusia – aceasta este principala problemă … Trebuie să impunem legea marţială” – a cerut Prigojin.

CONDUCEREA MILITARĂ A RUSIEI „A DAT-O ÎN BARĂ”

Prigojin a criticat, pe de altă parte, politica postsovietică a Rusiei faţă de Ucraina şi spune că implementarea a ceea ce Kremlinul numeşte „operaţiunea militară specială” este neclară, contradictorie şi confuză.

Conducerea militară a Rusiei, a spus el, a „dat-o în bară” în mod repetat în timpul războiului. Obiectivul declarat de demilitarizare a Ucrainei a eşuat, susţine el.

Prigojin crede că liderul sovietic Iosif Stalin nu ar fi acceptat un astfel de eşec. Atacul transfrontalier din regiunea rusă Belgorod reflectă eşecurile conducerii militare, a mai spus el, avertizând că Ucraina va încerca să lovească mai adânc în Rusia.

Rusia trebuie să mobilizeze mai mulţi oameni şi să îşi orienteze economia exclusiv către război, consideră Prigojin.

ŞOIGU ŞI GHERASIMOV TREBUIE ÎNLOCUIŢI

Prigojin a mai declarat că ministrul apărării, Serghei Şoigu, ar trebui înlocuit cu generalul-colonel Mihail Mizinţev, în timp ce şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, ar trebui înlocuit cu Serghei Surovikin, poreclit „generalul Armageddon” de către presa rusă. Acesta conducea operaţiunile armatei ruse din Ucraina înainte de a fi înlocuit de însuşi Gherasimov.

Şi Şoigu, şi Gherasimov sunt vizaţi regulat de criticile lui Prigojin, în timp ce ceilalţi doi generali nominalizaţi de el sunt consideraţi apropiaţi ai săi.

CE PIERDERI A AVUT WAGNER 

Wagner, a anunţat el, a recrutat aproximativ 50.000 de condamnaţi penal în timpul războiului, dintre care aproximativ 20% au pierit. Cam acelaşi număr de soldaţi care aveau contract cu el – 10.000 – au pierit în lume, a spus el.

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod anunţă noi incidente. Rusia se opune îngheţării războiului din Ucraina
În Bahmut, susţine Prigojin, Ucraina a avut între 50.000 şi 70.000 de răniţi şi 50.000 de morţi.

Reuters precizează că nu se pot verifica declaraţiile niciuneia dintre părţi referitoare la victime şi nici Rusia, nici Ucraina nu publică cifre privind propriile victime. Ucraina a declarat că pierderile ruseşti sunt mult mai mari decât pierderile sale.

PRIGOJIN VREA SĂ FIE NUMIT „MĂCELARUL LUI PUTIN”

Întrebat despre crezul său politic, el a declarat că viziunea sa politică este dominată de dragostea pentru patrie şi de slujirea preşedintelui Vladimir Putin: „Îmi iubesc patria, îl slujesc pe Putin, Şoigu ar trebui să fie judecat şi vom continua să luptăm”, a spus Prigojin.

Pe de altă parte, el a spus că porecla sa „Bucătarul lui Putin” este o prostie, deoarece nu ştie să gătească şi nu a fost niciodată bucătar, glumind că „Măcelarul lui Putin” ar putea fi o poreclă mai potrivită.

„Ar fi putut să-mi dea imediat o poreclă – măcelarul lui Putin, şi totul ar fi fost bine”, a menţionat el. (Porecla de „Bucătarul lui Putin” vine de la faptul că a fost proprietarul unui restaurant frecventat de Putin, iar firma sa de catering a obţinut multe contracte bănoase cu statul, în special cu armata – n.r.)