Guvernatorul regiunii ruse Belgorod anunţă noi incidente. Rusia se opune îngheţării războiului din Ucraina

Rusia se opune unei îngheţări a conflictului din Ucraina, dar nu există condiţii prealabile pentru o soluţionare paşnică.

24 mai 2023, 12:01
Guvernatorul regiunii ruse Belgorod anunţă noi incidente. Rusia se opune îngheţării războiului din Ucraina

Război în Ucraina. Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a anunţat alte două incidente miercuri, declarând pe Telegram că un atac cu dronă deasupra localităţii Novaia Tavoljanka a eşuat, deoarece dispozitivul lansat nu a explodat, iar la Terezovka au fost bombardamente care au rănit o persoană şi aceasta a avut nevoie de spitalizare, relatează The Guardian.

Afirmaţiile oficialului rus nu pot fi verificate în mod independent. Potrivit unei actualizări a situaţiei făcute de Viaceslav Gladkov, nouă persoane sunt în continuare spitalizate, dintre care trei sunt în stare gravă, la terapie intensivă, funcţionarea serviciilor de utilităţi continuă să fie întreruptă, iar peste 500 de persoane rămân strămutate în urma incursiunii de luni din Belgorod atribuită de Moscova unor „sabotori ucraineni”, în timp ce Kievul neagă orice responsabilitate şi spune că este vorba de naţionalişti ruşi anti-Kremlin.

„Noaptea nu a fost în întregime paşnică. Au avut loc un număr mare de atacuri cu drone. Majoritatea sistemelor de apărare antiaeriană au făcut faţă, dar există pagube în Belgorod: maşini, case particulare, clădiri de birouri. Cel mai important lucru este că nu există niciun fel de victime”, a scris Gladkov într-o postare pe Telegram.

„O conductă de gaz a fost avariată în districtul Graivoron, un mic incendiu este în desfăşurare. De asemenea, se lucrează la refacerea reţelelor electrice, care au fost deteriorate în timpul intrării grupului de sabotaj şi recunoaştere. Toate lucrările de restabilire a alimentării cu energie electrică în districtul Graivoron vor fi finalizate astăzi. După aceea, vor fi restabilite alimentarea cu apă şi comunicaţiile celulare”, a arătat guvernatorul.

Război în Ucraina. Rusia a cucerit 0,1% din teritoriul Ucrainei, dar a pierdut 100.000 de oameni

„Există peste 550 de persoane în centre de cazare temporară. Sper, de asemenea, că de îndată ce forţele de securitate vor finaliza curăţarea teritoriului şi vor permite acest lucru, vă veţi putea întoarce la casele voastre. Calculul general al pagubelor din ultimele zile în districtul Graivoron nu a fost finalizat”, a transmis Gladkov.⠀

„Am primit, de asemenea, informaţii suplimentare din districtul Iakovlevski. Noaptea, în satul Tomarovka au fost lansate de două ori dispozitive explozive cu drone asupra a două clădiri administrative. Nu au existat incendii, morţi sau răniţi”, a comunicat guvernatorul.

Kremlin: Rusia se opune unei îngheţări a conflictului din Ucraina, dar nu există condiţii prealabile pentru o soluţionare paşnică

Rusia împărtăşeşte poziţia potrivit căreia conflictul ucrainean nu trebuie îngheţat, a declarat miercuri pentru TASS purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care, pe de altă parte, spune că este prematur să se vorbească despre o soluţionare paşnică a conflictului din Ucraina, întrucât „nu există încă premise” pentru aceasta.

Întrebat dacă Rusia împărtăşeşte punctul de vedere al Occidentului de a nu permite o îngheţare a conflictului din Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a afirmat că „Rusia este solidară” cu această poziţie.

„Rusia are în vedere doar finalizarea unei operaţiuni militare speciale: asigurarea intereselor sale, atingerea obiectivelor Rusiei fie printr-o operaţiune militară specială, fie prin alte mijloace disponibile”, a subliniat Peskov, întrebat dacă Rusia ia în considerare, în principiu, îngheţarea conflictului.

Evgheni Prigojin, şeful grupului Wagner: „Cred că ucrainenii sunt astăzi una dintre cele mai puternice armate din lume”
Cancelarul german Olaf Scholz declarase anterior că organizarea de discuţii de pace nu ar trebui să aibă ca scop îngheţarea conflictului. Reprezentanţi ai altor ţări occidentale au exprimat, de asemenea, o poziţie similară. Luni, premierul britanic Rishi Sunak a calificat drept fundamental greşite toate planurile de pace care nu prevăd revenirea teritoriilor pe care Ucraina le-a pierdut şi care vor duce doar la îngheţarea conflictului din Ucraina. Kievul a declarat, de asemenea, că iniţiativele de pace nu ar trebui să implice îngheţarea conflictului.

Pe de altă parte, întrebat care dintre planurile de soluţionare paşnică a conflictului propuse de diferite părţi este mai apropiat de Rusia şi dacă Moscova are propriul său plan, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a spus: „Este prematur să vorbim deocamdată despre asta, atât timp cât nu există condiţiile prealabile pentru o soluţionare paşnică, evident. O operaţiune militară specială este în curs de desfăşurare”, a adăugat el.

Rugat să precizeze dacă Kremlinul este pregătit să negocieze cu vreun reprezentant al actualului guvern de la Kiev, Peskov a spus că este puţin probabil să se întâmple acest lucru, reamintind că „orice negocieri cu Rusia sunt interzise (în Ucraina)”.

În octombrie anul trecut, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis un decret prin care interzice purtarea de discuţii cu liderul rus Vladimir Putin.