Evoluţia umană. Cel mai vechi fragment de „mână modernă” ar avea 1.8 milioane de ani FOTO

Descoperit în Tanzania, un os de la degetul mic al unei mâini spune multe despre strămoșul omului, care ar fi avut deja o mână "modernă" încă de acum 1.8 milioane de ani. Este cel mai vechi fragment de mână umană găsit până în prezent, se arată într-un studiu publicat în revista britanică Nature Communication.

19 aug. 2015, 09:38

Falanga a fost descoperită recent în situl preistoric din cheile Olduvai (nordul Tanzaniei) de o echipă de cercetători condusă de Manuel Dominguez-Rodrigo de la Institutul Evoluției în Africa din Madrid. Posesorul acestei falange, un adult botezat OH 86, coexista în acel loc cu Paranthrope Boisei — un Australopitec robust — și cu Homo Habilis care știa să producă unelte primitive din piatră, potrivit Agerpres.

OH 86 ar putea fi un strămoș al Homo Erectus, sau chiar un Homo Erectus reprezentant fosil al genului Homo (apărut acum circa 1,7 milioane de ani), afirmă Dominguez-Rodrigo. Cercetătorii sunt entuziasmați de această descoperire pentru că mâna este una dintre cele mai importante trăsături anatomice ale speciei umane. ‘Mâna noastră a evoluat ca să putem face tot felul de gesturi și acțiuni cu ea, mai multe decât toate primatele’, adaugă el.

Această capacitate de manipulare cu precizie a interacționat cu creierul nostru și a permis dezvoltarea inteligenței, în principal datorită invenției și folosirii uneltelor’, a mai spus cercetătorul. Când hominizii au încetat să se mai deplaseze cu toate cele patru membre, devenind bipezi, în urmă cu circa șase milioane de ani, mâinile le-au devenit libere. Degetul mare s-a transformat, a crescut, însă falangele mâinilor hominizilor au rămas curbate pentru a-i ajuta să se urce în copaci.

După patru milioane de ani, falangele strămoșilor omului s-au îndreptat, semn că viața în copaci se încheiase. ‘Mâinile au renunțat agățatul de copaci și s-au putut specializa în manipulare”, notează omul de știință menționat. Primele unelte de piatră au apărut în urmă cu circa 2,6 milioane de ani.

Citeşte şi STUDIU: Primele unelte create de om ar putea avea o vechime de 3.3 milioane de ani

Mica falangă dreaptă, de 36 de milimetri lungime — aceeași mărime ca cea a lui Homo Sapiens—, găsită la Olduvai „completează o lacună: am descoperit că această mână cu aspect modern datează de cel puțin 1,85 de milioane de ani„, afirmă Manuel Dominguez-Rodrigo.

Descoperirea arată că această ființă era mai mare decât orice hominid anterior sau contemporan. Mâna sa este cea a unui om de peste 1,75 de metri înălțime„, spune cercetătorul. OH 86 ar fi putut vâna animale mari și transporta carcase de tipul celor descoperite la Olduvai și care ar fi cântărit până la 350 de kilograme.

Mi-am pus mereu întrebarea cum putea Homo Habilis, care măsura puțin peste un metru, să vâneze animale atât de mari. OH 86 poate explica mai bine cum se puteau transporta atunci astfel de carcase mari„, adaugă el.

Însă unii cercetători apreciază că Dominguez-Rodrigo merge prea departe cu concluziile sale.

O singură falangă, mai dreaptă, a degetului mic nu poate duce la concluzia că tot scheletul semăna cu cel al omului modern„, consideră Tracy Kivell, antropolog la Universitatea Kent (Marea Britanie).

Alți cercetători pun în evidență importanța studiului.

El localizează problema originii ‘adevăraților oameni’ în urmă cu 1,9 milioane de ani în Africa„, apreciază Jean-Jacques Hublin de la Institutul Max Planck pentru studii antropologice (Germania).

Studiul oferă și argumente” celor care se îndoiesc de faptul că Homo Habilis a confecționat unelte de piatră în acea zonă și acea epocă, conchide el.