Exces de zel sau coincidenţă? Valoarea amenzilor aplicate de către poliţişti, similară încasărilor pe februarie din impozitul pe profit

De pe 24 martie până pe 19 aprilie au fost aplicate aproximativ 200.000 de amenzi populației pentru nerespectarea măsurilor în contextul pandemiei de coronavirus. Valoarea totală a amenzilor este aproximativ 400 de milioane de lei, sumă egală cu cea încasată în luna februarie din impozitul pe profit și de peste două ori mai ridicată decât cea încasată din taxe vamale.

RomaniaTV.net
21 apr. 2020, 09:31
Exces de zel sau coincidenţă? Valoarea amenzilor aplicate de către poliţişti, similară încasărilor pe februarie din impozitul pe profit

În ultima perioadă au fost semnalate cazuri în care polițiștii au aplicat amenzi pentru motivare care pot sugera exces de zel, cum ar fi faptul că data declarației pe propria răspundere a fost modificată, deși rămâne lizibilă, sau că declarația nu este scrisă corect gramatical sau este scrisă de mână. Guvernu a precizat că pentru astfel de cazuri nu trebuie aplicate amenzi.

Citește și:Avocatul Poporului, afirmaţie CONTROVERSATĂ: „Poliţiştii dau amenzi după cum au chef, în plină stare de urgenţă.”

Comisarul de poliție din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, Georgian Drăgan, a declarat că polițiștii sunt sfătuiți să respecte drepturile și libertățile cetățenilor și să analizeze obiectiv fiecare caz.

”Vreau să clarific câteva aspecte. În primul rând, polițiștii nu au normă de amenzi. Permanent colegii mei sunt sfătuiți să respecte drepturile și libertățile cetățenilor, să analizeze obiectiv fiecare caz în parte și să aplice măsurile legale doar atunci când situația o impune. Misiunea noastră este siguranța cetățeanului, iar prevenirea criminalității rămâne prima noastră opțiune. (…) Știm că sancțiunile pot părea mari, însă vreau să fac o precizare, scopul polițiștilor în aceste zile nu este – așa cum am mai spus – acela de a sancționa și acela de a fi alături de oameni, în special pentru a limita răspândirea noului coronavirus”, a declarat Comisarul de poliție Georgian Drăgan din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

Datele comparative analizate de Profit.ro relevă că, în ultimele trei săptămâni, poliția britanică a acordat 3.493 de amenzi și a întocmit 83 de doare penale. În România, numai în noaptea de Înviere au fost aplicate 3.384 de amenzi și întocmite 234 dosare penale. Potrivit datelor Grupului de Comunicare Strategică, până pe 19 aprilie, organele de ordine din România au emis 198.751 amenzi în valoare de 380 de milioane de lei.

În februarie, lună în care veniturile publice încă n-au fost afectate grav de criza coronavirusului, potrivit execuției bugetare, au fost încasați 402 milioane de lei din impozitul pe profit și 184,2 milioane de lei din taxe vamale. În lunile martie și aprilie, foarte probabil, sumele încasate la buget au scăzut considerabil, însă deocamdată Ministerul de Finanțe nu a publicat datele.

În cazul în care poliția va continua să amendeze în același ritm populația până la finalul stării de urgență, în ipoteza în care starea de urgență va fi ridicată în luna mai, sumele aferente vor echivala cu peste 10% din scăderea de venituri la bugetul de stat și cu 2/3 din scăderea de venituri încasate din impozitul pe venit, estimată în rectificare la 1,5 miliarde lei.

Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare a fost majorată, de asemenea, de la 1.000 de lei, cât era până pe 1 aprilie, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei.