Avocatul Poporului, afirmaţie CONTROVERSATĂ: „Poliţiştii dau amenzi după cum au chef, în plină stare de urgenţă.”

Avocatul Poporului, Renate Weber, a afirmat într-un interviu acordat jurnalistului Ion Cristoiu că Poliţia dă amenzi în mod arbitrar.

RomaniaTV.net
20 apr. 2020, 20:07
Avocatul Poporului, afirmaţie CONTROVERSATĂ: „Poliţiştii dau amenzi după cum au chef, în plină stare de urgenţă.”

„Nu, trebuie să existe o proporționalitate în acțiunile pe care le fac autoritățile. Deocamdată am văzut că această proporționalitate nu există deloc cînd e vorba de contravenții și de sancțiunile contravenționale. Acolo suntem în plin arbitrariu. Fiecare agent constatator poate să facă ce vrea el, ceea ce nu este deloc normal într-un stat de drept și avem multe decizii ale Curții Constituționale în sensul acesta”, a declarat Renate Weber.

Opinia Avocatului Poporului pare a fi împărtăşită de fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean.

„Amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare sunt mult prea mari raportat la câștigul populației, iar dacă CCR va da dreptate Avocatului Poporului din acest punct de vedere se va deschide calea ca aceste sancțiuni să fie anulate. S-a exagerat, este specific românesc, s-a sărit calul. Sunt mult prea mari amenzile raportat la câștigul populației, nu cred că populația va putea să le plătească. Pe o parte statul le dă bani oamenilor ca să poată supraviețui, prin șomaj tehnic, pe de alta, le dă amenzi de nu se pot încadra în niciun fel să le plătească”, a afirmat Augustin Zegrean potrivit observator.tv.

Citeşte şi: Liviu Vasilescu (IGPR): „Imaginile surprind chestii punctuale şi sunt interpretate”. Poliţia a intervenit în Rahova în direct