EXCLUSIV | Maria Grapini rupe tăcerea despre starea de sănătate a lui Traian Băsescu. „Ne-am interesat. Nu este externat”

Europarlamentarul Maria Grapini a dezvăluit pentru RomâniaTV că s-a întâlnit în aeroport cu fostul preşedinte Traian Băsescu, înainte de a fi internat. De asemenea, a explicat ce se întâmplă cu mandatul de europarlamentar al lui Băsescu după decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul de colaborarea cu Securitatea comunistă.

29 mart. 2022, 21:02
EXCLUSIV | Maria Grapini rupe tăcerea despre starea de sănătate a lui Traian Băsescu. „Ne-am interesat. Nu este externat”

Maria Grapini rupe tăcerea despre starea de sănătate a lui Traian Băsescu. Eurodeputatul a explicat că nu sesizase „nu era nicio schimbare” în comportamentul fostului preşedinte al României cu care se întâlnea luna la aeroport pentru că face naveta la Bruxelles.

„N-am sesizat vreo schimbare. Însă ce m-a frapat pe mine a fost că nu a mai fost în plen. Era un om foarte disciplinat. Pot să-l compar cu ceilalţi eurodeputaţi români din PPE care mai ascultă şedinţa plenară în birou.

Domnul Băsescu venea în sală. Săptămâna trecută nu a participat la dezbateri pentru că nu a avut nici timp de vorbire. Nu a participat fizic, aşa cum participa. Poate că după sosire în Bruxelles s-a simţit rău, cert e că n-a participat la plenară.

La plecarea din Bruxelles, eu am plecat joi şi am sosit vineri dimineaţă, şi vineri la prânz am fost sunată de o colegă de la Bruxelles dacă ştiu că domnului Băsescu i s-a făcut rău şi ar fi internat în spital.

Ce mi s-a spus mie a fost că i s-a făcut rău în Bruxelles, evident. De aici, din Parlament, ar fi fost luat cu ambulanţa şi dus la spital pentru primele analizate, după care s-a decis internarea. S-a spus că ba la Paris, ba aici. Nu, internarea a fost la spitalul de aici (de la Bruxelles) şi era logic să fie aici. Noi beneficiem de un cabinet medical şi orice europarlamentar sau asistent merge la cabinet şi este trimis la medicul specialist dacă are vreo problemă”, a afirmat europarlamentarul, pentru România TV.

Maria Grapini a mai spus că Traian Băsescu ar fi internat la Spitalul Universitar din Bruxelles, unde, la rândul ei, a fost trimisă. „Am avut o căzătură şi am avut nevoie de o radiografie şi pentru alte analize”, a explicat ea.

„Cabinetul nostru de la Parlamentul European ne trimite de regulă la acest spital. Acum nu ştiu dacă tot la Spitalul Universitar. Se spune că este cel mai bun. Nu ştiu dacă acolo a fost trimis domnul Băsescu. Aici există asistenţă foarte bună, în sensul că, pe de o parte, ţi se decontează toate cheltuielile şi nu numai eurodeputaţilor, ci şi tututor funcţionarilor”, a mai menţionat eurodeputatul.

Citeşte şi: Medicul care îl tratează pe Traian Băsescu, dezvăluiri de ultimă oră despre starea lui de sănătate. Declarații exclusive!

Maria Grapini rupe tăcerea despre starea de sănătate a lui Traian Băsescu. „Este într-o stare stabilă. Ţine legătura cu familia”

De asemenea, Maria Grapini a mărturisit că s-a interesat de starea de sănătate a lui Traian Băsescu, pentru că sunt colegi în Parlamentul European.

„Din familie nu, dar cu colegii recunosc că am mai discutat pentru că până la urmă este un om şi este colegul nostru şi ne-am interesat. Deşi se spunea că este externat. Nu, nu este externat. Este încă în spital. (…)

Este într-o stare stabilă, nu aşa cum se spunea prin ţară. Am văzut pe acolo că nu vorbeşte. Nu! Este într-o stare stabilă. Ţine legătura cu familia, dar este şi procedura din spitalele de aici să te ţină o perioadă sub observaţie”, a mai precizat Maria Grapini.

Aleasă în Parlamentul European pe listele Partidului Puterii Umaniste în 2019, Grapini a explicat care sunt condiţiile în care Traian Băsescu şi-ar putea pierde mandatul de europarlamentar.

„Nu. Procedura la noi este de ridicare a imunităţii când un europarlamentar are o plângere penală şi începe urmărirea penală, dar şi atunci noi votăm şi nu a existat din 2014 de când sunt să nu se ridice absolut la toţi. Nu există ca ăstuia să-i ridicăm, altuia nu.

La solicitarea care vine din ţară, i se ridică imunitatea, dar europarlamentarul rămâne şi îşi face mandatul până la decizia definitivă. În situaţia domnului Băsescu, nefiind nicio plângere penală, rămâne în mandat.

Singura problemă ar fi dacă cineva ar face plângere penală pentru declaraţie în fals, atunci când şi-a depus candidatura în 2019 pentru Parlamentul European. Dar până atunci nu! Sau dacă se autosesizează Autoritatea Electorală Permanentă care a primit dosarele noastre, a primit aceste declaraţii.

Altfel, Băsescu rămâne pentru continuarea mandatului”, a conchis ea.

Citeşte şi: EXCLUSIV Maria Băsescu, primele detalii despre starea de sănătate a lui Traian Băsescu: „Soţul meu este încă în spital”