EXCLUSIV Alexandru Rafila contrazice numărul de 41.000 de persoane cu reacţii adverse după vaccinarea anti-COVID: „Este vorba de 19.000 de persoane, s-a făcut o confuzie”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a intervenit miercuri seară la România TV, în emisiunea Punctul Culminant, moderată de Victor Ciutacu, pentru a comenta ultimul scandal legat de vaccinarea Covid şi efectele adverse apărute în urma imunizării.

11 ian. 2023, 21:43
EXCLUSIV Alexandru Rafila contrazice numărul de 41.000 de persoane cu reacţii adverse după vaccinarea anti-COVID: „Este vorba de 19.000 de persoane, s-a făcut o confuzie”

Alexandru Rafila a explicat motivul pentru care a apărut şi s-a răspândit în spaţiul public informaţia că în România ar fi apărut peste 41.000 persoane care ar fi suferit reacţii adverse în urma vaccinării anti-Covid.

„Asta  nu e in regula, pentru ca orice suferinta, si mai ales in cazurile de deces, sunt evenimente tragice, care nu trebuie desconsiderate.

Discutia despre efecte adverse a inceput dupa un raport anual al Institutului de Sanatate Publica, unde sunt date legate de imbolnaviri si vaccinare.

Cifrele arata ca in 2021, cand s-a facut majoritatea vaccinurilor, au fost 15,8 milioane de persoane vaccinate si au fost 19.700 de persoane care au avut de suferit. Apoi a aparut o confuzie intre aceasta cifra si cea de 41.000 dintr-un raport al CNCAV. Acolo nu se refereau la persoane, ci la numarul de reactii, adica o persoana putea sa aiba doua sau mai multe.

Este un lucru care nu este neasteptat. Problema este ca aceasta raportare s-a facut pentru toate tipurile de vaccin si la toate e aceeasi situatie, ca si pentru orice medicament.

Fara sa desconsider suferinta individuala, totdeauna se pun in balanta beneficiul si pericolele. Am constatat ca vaccinarea a prelungit foarte mult viata oamenilor, pe parcursul istoriei.

Eu am verificat si periodic acest comitet de vaccinare dadea un raport de activitate si periodic se raportau si reactiile adverse. Probabil nu au fost popularizate. Noi avem o problema legata de un anumit tip de informare a publicului si ar trebui sa stie ca exista un loc unde pot raporta acest lucru.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiţă, reacţie în scandalul vaccinurilor: „În toate centrele de vaccinare au fost disponibile formularele de consimţământ informat”

Acest vaccin a fost mai reactogen (n.r. Astra Zeneca), si s-a vazut si din studiile pe care le-am publicat azi, era de aproximatix 7 ori mai reactogen chiar. Nu cunosc contextul din 2021, nu am avut nimic de-a face cu organizarea acestui program, dar banuiesc ca s-a dorit acumularea de date privitoare la o posibila reactogenitate crescuta a acestui vaccin.

Marea majoritate a acestor reactii adverse au fost chestiuni minore, ca dureri la locul administrarii sau dureri de cap. 48 de cazuri au fost mai serioase, au fost facute publice, din informatiile obtinute nu a fost semnalat niciun deces la aceste persoane. Putem sa studiem aceste cazuri si sa vedem pe termen lung.”, a declarat Alexandru Rafila, în exclusivitate la România TV.

Victor Ciutacu l-a întrebat pe ministrul Sănătăţii dacă mai există vreo şansă să fie aflat numărul exact sau cât mai apropiat al persoanelor din România decedate din pricina COVID, având în vedere că în timpul pandemiei nu s-au efectuat autopsii.

„N-au fost interzise total autopsiile, au fost cazuri in care s-au facut, dar recomandarea de la OMS a fost sa fie limitate, pentru ca exista riscul de contaminare pentru cei care le efectuau, dar si pentru ca se punea presiune pe sistem.”, a mai spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii a comentat şi declaraţiile fostului purtător de cuvânt al Ministerului, Bogdan Oprea, care a acuzat o muşamalizare a unui caz în care o femeie a reclamat efecte adverse severe în urma vaccinării.

„Atunci a existat acel grup de comunicare strategica si chiar si eu am aflat foarte tarziu si foarte greu competenta acestuia. Eu nu am gasit elemente care indica ascunderea de cazuri. Apropos de domnul Oprea, mi se pare ca este cu niste reactii putin intarziate, cam doi ani. Poate ar fi trebuit la momentul respectiv. In acest caz individual, daca s-a intamplat, intr-adevar nu este in regula, dar asta este cu totul alta discutie.”, a încheiat Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Noi date despre reacțiile adverse la vaccinul anti-COVID / DOCUMENT de la Ministerul Sănătății

Într-o apariţie la TVR, Alexandru Rafila a precizat că nu vor fi introduse niciun fel de restricţii în România, în condiţiile în care există un nou val de COVID-19 din China, fiind vorba doar de nişte recomandări.

„Nu. Una este să controlezi, de exemplu, fluxul de pasageri într-o zonă afectată de circulaţie intensă a tulpinii (de COVID – n.r.) şi altceva este să discuţii despre restricţii. Eu am spus foarte clar că nu introducem niciun fel de restricţii, avem doar recomandări. Singurele, dacă vreţi, restricţii, dar aş pune ghilimele, sunt legate de activitatea din spitale în care personalul trebuie să fie echipat corespunzător, să poarte mască şi oricine vine în contact cu pacientul trebuie să facă acelaşi lucru ca să reducă riscurile pentru pacient. La fel, limitarea pentru o perioadă scurtă a vizitelor, poate două-trei săptămâni, în funcţie de situaţia locală, şi lucrul acesta, decizia managerului este generată de consultarea cu Direcţia de sănătate publică locală. Este o măsură obişnuită care se ia întotdeauna în timpul unei epidemii de gripă”, a afirmat Alexandru Rafila, întrebat miercuri la TVR Info.

Citeşte şi: Cum se transmite gripa. Dr. Mihai Craiu: ”Înainte de a ne panica total, trebuie să știm asta!”