EXCLUSIV Alexandru Rafila contrazice numărul de 41.000 de persoane cu reacţii adverse după vaccinarea anti-COVID: „Este vorba de 19.000 de persoane, s-a făcut o confuzie”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a intervenit miercuri seară la România TV, în emisiunea Punctul Culminant, moderată de Victor Ciutacu, pentru a comenta ultimul scandal legat de vaccinarea Covid şi efectele adverse apărute în urma imunizării.
Filip Stan
11 ian. 2023, 21:43
EXCLUSIV Alexandru Rafila contrazice numărul de 41.000 de persoane cu reacţii adverse după vaccinarea anti-COVID:

Alexandru Rafila a explicat motivul pentru care a apărut şi s-a răspândit în spaţiul public informaţia că în România ar fi apărut peste 41.000 persoane care ar fi suferit reacţii adverse în urma vaccinării anti-Covid.

„Asta  nu e in regula, pentru ca orice suferinta, si mai ales in cazurile de deces, sunt evenimente tragice, care nu trebuie desconsiderate.

Discutia despre efecte adverse a inceput dupa un raport anual al Institutului de Sanatate Publica, unde sunt date legate de imbolnaviri si vaccinare.

Cifrele arata ca in 2021, cand s-a facut majoritatea vaccinurilor, au fost 15,8 milioane de persoane vaccinate si au fost 19.700 de persoane care au avut de suferit. Apoi a aparut o confuzie intre aceasta cifra si cea de 41.000 dintr-un raport al CNCAV. Acolo nu se refereau la persoane, ci la numarul de reactii, adica o persoana putea sa aiba doua sau mai multe.

Este un lucru care nu este neasteptat. Problema este ca aceasta raportare s-a facut pentru toate tipurile de vaccin si la toate e aceeasi situatie, ca si pentru orice medicament.

Fara sa desconsider suferinta individuala, totdeauna se pun in balanta beneficiul si pericolele. Am constatat ca vaccinarea a prelungit foarte mult viata oamenilor, pe parcursul istoriei.

Eu am verificat si periodic acest comitet de vaccinare dadea un raport de activitate si periodic se raportau si reactiile adverse. Probabil nu au fost popularizate. Noi avem o problema legata de un anumit tip de informare a publicului si ar trebui sa stie ca exista un loc unde pot raporta acest lucru.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiţă, reacţie în scandalul vaccinurilor: „În toate centrele de vaccinare au fost disponibile formularele de consimţământ informat”

Acest vaccin a fost mai reactogen (n.r. Astra Zeneca), si s-a vazut si din studiile pe care le-am publicat azi, era de aproximatix 7 ori mai reactogen chiar. Nu cunosc contextul din 2021, nu am avut nimic de-a face cu organizarea acestui program, dar banuiesc ca s-a dorit acumularea de date privitoare la o posibila reactogenitate crescuta a acestui vaccin.

Marea majoritate a acestor reactii adverse au fost chestiuni minore, ca dureri la locul administrarii sau dureri de cap. 48 de cazuri au fost mai serioase, au fost facute publice, din informatiile obtinute nu a fost semnalat niciun deces la aceste persoane. Putem sa studiem aceste cazuri si sa vedem pe termen lung.”, a declarat Alexandru Rafila, în exclusivitate la România TV.

Victor Ciutacu l-a întrebat pe ministrul Sănătăţii dacă mai există vreo şansă să fie aflat numărul exact sau cât mai apropiat al persoanelor din România decedate din pricina COVID, având în vedere că în timpul pandemiei nu s-au efectuat autopsii.

„N-au fost interzise total autopsiile, au fost cazuri in care s-au facut, dar recomandarea de la OMS a fost sa fie limitate, pentru ca exista riscul de contaminare pentru cei care le efectuau, dar si pentru ca se punea presiune pe sistem.”, a mai spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii a comentat şi declaraţiile fostului purtător de cuvânt al Ministerului, Bogdan Oprea, care a acuzat o muşamalizare a unui caz în care o femeie a reclamat efecte adverse severe în urma vaccinării.

„Atunci a existat acel grup de comunicare strategica si chiar si eu am aflat foarte tarziu si foarte greu competenta acestuia. Eu nu am gasit elemente care indica ascunderea de cazuri. Apropos de domnul Oprea, mi se pare ca este cu niste reactii putin intarziate, cam doi ani. Poate ar fi trebuit la momentul respectiv. In acest caz individual, daca s-a intamplat, intr-adevar nu este in regula, dar asta este cu totul alta discutie.”, a încheiat Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Noi date despre reacțiile adverse la vaccinul anti-COVID / DOCUMENT de la Ministerul Sănătății

Într-o apariţie la TVR, Alexandru Rafila a precizat că nu vor fi introduse niciun fel de restricţii în România, în condiţiile în care există un nou val de COVID-19 din China, fiind vorba doar de nişte recomandări.

„Nu. Una este să controlezi, de exemplu, fluxul de pasageri într-o zonă afectată de circulaţie intensă a tulpinii (de COVID – n.r.) şi altceva este să discuţii despre restricţii. Eu am spus foarte clar că nu introducem niciun fel de restricţii, avem doar recomandări. Singurele, dacă vreţi, restricţii, dar aş pune ghilimele, sunt legate de activitatea din spitale în care personalul trebuie să fie echipat corespunzător, să poarte mască şi oricine vine în contact cu pacientul trebuie să facă acelaşi lucru ca să reducă riscurile pentru pacient. La fel, limitarea pentru o perioadă scurtă a vizitelor, poate două-trei săptămâni, în funcţie de situaţia locală, şi lucrul acesta, decizia managerului este generată de consultarea cu Direcţia de sănătate publică locală. Este o măsură obişnuită care se ia întotdeauna în timpul unei epidemii de gripă”, a afirmat Alexandru Rafila, întrebat miercuri la TVR Info.

Citeşte şi: Cum se transmite gripa. Dr. Mihai Craiu: ”Înainte de a ne panica total, trebuie să știm asta!”

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!