EXCLUSIV Alexandru Rafila: Lumea are impresia că pandemia s-a încheiat, dar încă sunt cifre îngrijorătoare. Scenarii legate de tulpina Omicron

Alexandru Rafila este revoltat de faptul că românii se înghesuie la târgurile de Crăciun. Noul ministru al Sănătăţii avertizează că pademia nu s-a terminat încă şi îi sfătuieşte pe oameni să fie mai temperaţi în această perioadă.

29 nov. 2021, 22:59
EXCLUSIV Alexandru Rafila: Lumea are impresia că pandemia s-a încheiat, dar încă sunt cifre îngrijorătoare. Scenarii legate de tulpina Omicron

Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă privind aglomeraţia şi haosul de la târgurile de Crăciun organizate anul acesta. Noul ministru al Sănătăţii a declarat luni seară, la România tv, că din cauza comportamentului iresponabil al românilor, ne-am putea confrunta cu un nou val de infectări după sărbători.

Alexandru Rafila: În loc să avem sărbători liniştite, facem tot posibilul să le stricăm

Citeşte şi Alexandru Rafila, rezervat în privința variantei Omicron: ”Nu putem pleca de la această premisă și să lăsăm garda jos. Noi nu am acționat isteric”

Noul ministru al Sănătăţii este revoltat de numărul mare de români care se înghesuie în această perioadă la târgurile de Crăciu.

„Lumea are impresia că pandemia s-a încheiat. În loc să avem sărbători liniştite, facem tot posibilul să le stricăm. Comportamentul individual este cel care o sa dicteze situaţia pe care o sa o intampinăm de sărbători si mai ales dupa sarbatori, in ianuarie. Faptul ca ne aflam pe un trend descendent ar trebui consolidat. Macar să se golească spitalele. Înca sunt cifre îngrijorătoare. Asteptarile doar din partea MS sunt insuficiente”, a declarat ministrul Sănătăţii în exclusivitate la România Tv.

Ministrul a făcut şi câteva precizări privind tulpina Omicron a coronavirusului. „Pana acum această variantă se transmite mai repede decât celelalte. De aici plecam cu 3 scenarii. Cel favorabil ar fi ca acesta sa se transmita mai repede, dar patogenitaea sa fie mai mică. Ar deveni o viroza respiratorie obisnuita. Celelalte doua scenarii nu sunt la fel de optimiste. A doua varianta ar putea fi cu simptomatologie nemodificata fata de varianta Delta. Asta ar duce la o si mai mare aglomerare a sistemului de sanatate.

Cel mai rău scenariu ar putea consta într-o evolutie in care ai un număr mare de cazuri si o simptopatologie mai gravă decat in cazul variantei Delta. Eu cred că o sa fie una dintre primele 2 variante. În general, in cazul acestor viroze, cu cat creste transmisibilitatea, s-a observat că patogenitatea tinde sa scadă”, a precizat ministrul.

Alexandru Rafila exclude un nou lockdown în România în acestă perioadă, însă îi îndeamnă pe români să fie puţin mai temperaţi.

Teste de salivă în şcoli. Ministrul Sănătăţii: Persoanele care au incarcatura virala mica nu sunt detectate de aceste teste

Noul ministru al Sănătăţii a declarat, luni seară, la România tv, că persoanele care au încarcatura virala mica nu sunt detectate de testele de salivă.

„O sa avem aceste teste de salivă în şcoli pentru vreo 2 saptamani. Aceste teste nu necesita conditii speciale de lucru. Mi se pare ca in spatiul public este o tentă de negare a importantei acestui tip de teste. Nu sunt teste care sa fie considerate dispozitive medicale, sunt teste rapide orientative . Orice test pozitiv este foarte probabil sa fie pozitiv si daca se incearca confirmarea prin testul PCR. Problema este legata de un nivel de sensibilitatea care nu este deosebit. Asta inseamnă că persoanele care au incarcatura virala mica nu sunt detectate de aceste teste. Ele sunt putin inferioare celor de antigen. Aceste teste nu trebuie să fie sterilizate. Nu mai avem nevoiede ceva steril pentru că saliva se recoltează într-un paharel de hârtie”, a explicat ministrul.

Ministrul Sănătăţii recomandă ca testul din salivă să fie făcut înainte ca elevul să mănânce. Dacă acest lucru nu e posibil, atunci e bine ca cel mic să se clătească cu apă înainte.

Citeşte şi Alexandru Rafila arată pas cu pas cum se face corect testul Covid din salivă la copii – Ghid de utilizare VIDEO