EXCLUSIV | Cătălin Drulă explică cum a devenit milionar în euro, peste noapte, fix în perioada cât a fost ministru. „Tranzacţiile se fac online. E vorba de clickuri cam într-o oră!”

Cătălin Drulă, fostul ministru al Transporturilor, a dezvăluit, într-un interviu acordat în exclusivitate Româniatv.net, cum a reuşit să-şi crească averea cu aproape 2,5 milioane de dolari prin vânzarea unor acţiuni pe care le deţine la un start-up american care nu este listat pe bursele principale reglementate, ci pe unele secundare. Deputatul USR de Timiş a comparat tranzacţia cu plata facturilor online şi recunoaşte că totul a durat aproape o oră.

28 ian. 2022, 11:54
EXCLUSIV | Cătălin Drulă explică cum a devenit milionar în euro, peste noapte, fix în perioada cât a fost ministru. „Tranzacţiile se fac online. E vorba de clickuri cam într-o oră!”

Cătălin Drulă a reacţionat, pentru a explicat cum a reuşit să-şi crească averea de peste 100 de ori în doar opt luni, timp în care USR-istul a fost ministru al Transporturilor în Guvernul condus de Florin Cîţu.

„Explicaţia este foarte simplă. Înainte să intru în politică am fost unul dintre primii colaboratori ai unui start-up american în domeniul dronelor care livrează automat pachete. Ca unul dintre primii colaboratori am avut opţiunea să achiziţionez nişte acţiuni la această companie în anul 2016.

Aceste acţiuni sunt în toate declaraţiile mele de avere din momentul în care am ocupat o poziţie publică.

Între timp, start-up-ul respectiv a devenit ceea ce numeşte un unicorn (…) adică o companie care are o valoare de piaţă de peste un miliard de dolari. Undeva la trei miliarde (de dolari) este estimată în prezent.

Anul trecut, în 2021, am vândut prima oară o parte din aceste acţiuni – aproximativ 20% dintre acţiunile pe care le deţin”, a declarat Cătălin Drulă, pentru Româniatv.net.

Fostul ministru al Transporturilor a explicat că deţine aproape 100.000 de acţiuni la start-up-ul american Zipline şi a vândut „aproximativ 20.000, adică 20%”.

Citeşte şi: Rusia pune stăpânire pe o țară unde România intenționa să trimită trupe anul acesta. Occidentul a început deja retragerea din zonă

Cătălin Drulă explică cum a făcut milioane de dolari pentru el cât a fost ministru. „Timpul meu nu a fost consumat de această tranzacţie. Se face într-un intermediul unui broker”

Drulă a spus că a fost „o decizie personală” faptul că a vândut doar 20% dintre acţiuni şi a dat detalii despre cum a fost realizată tranzacţia.

„E o alegere personală. (…) E o decizie personală pe care am luat-o la momentul respectiv. E ca la orice gestionare a unei investiţii. O decizie de moment!

Reporter: E doar o coincidență faptul că aţi vândut acţiunile fix în perioada în care eraţi ministru?

Drulă: Da, absolut!”, a explicat Drulă.

Cum reușeați să aveţi timp să vă ocupaţi şi de Ministerul Transporturilor, de portofoliul dumnevoastră de acţiuni şi e propriile afaceri?

„Tranzacţia respectivă se face într-un intermediul unui broker. Timpul meu nu a fost consumat de această tranzacţie în vreun fel semnificativ, altul decât îţi plăteşti facturile.

Timpul care mi-a fost consumat a fost minimal. Tranzacţiile se fac online. E vorba de clickuri. O oră!

Compania nu este o companie listată pe public, pe bursele principale reglementate. Nu a avut încă ofertă publică de acţiuni. Pentru genul acesta de companii, acţiunile se tranzacţionează pe ce se numesc burse secundare, prin intermediul unor brokeri. Intermediază aceste acţiuni precum BVB sau New York Stock Exchange intermediază pentru acţiunile listate public.

Lucrurile sunt într-un sistem electronic. Nu m-am ocupat eu în vreun fel. Nu a trebuit să umblu”, a spus Cătălin Drulă.

Întrebat dacă are de gând să convingă compania Zipline să facă afaceri în România, fostul ministru a răspuns:

„Nu am mai avut discuţii cu firma de când am intrat în viaţa publică, în 2016”.

La cat estimată că sunt evaluate acţiunile pe care încă le mai aveţi la compania Zipline?

„Acţiunile nefiind cotate pe o piaţă publică reglementată, pentru că nu a existat acea ofertă publică de acţiuni, nu pot să am valoarea de la ultima mea tranzacţie. La acea valoare e cea din declaraţia de avere. Dacă nu mă înşel, undeva la 31 de dolari a fost tranzacţia efectuată”, a explicat Drulă.

Cat de mult vă mai atrage politică acum de când sunteti milionar in euro?

„N-am intrat în politică pentru bani niciodată. Am intrat în politică să schimb nişte lucruri în ţara în care trăiesc şi de care îmi pasă”, a explicat deputatul USR.

Cătălin Drulă a refuzat să spună ce va face cu cei aproape 2,5 milioane de dolari, spunând că informaţia ţine de „zona personală”.

Citeşte şi: Incredibil! Cătălin Drulă în doar 8 luni cât a fost ministru al Transporturilor şi-a mărit averea cu 3 milioane de dolari! Ce sume uriaşe a ajuns să aibă în conturi cel mai nou milionar USR-ist! În timp ce românii credeau că se ocupă de autostrăzi, el îşi vedea de propriile afaceri!