Regiunea Balcanilor se confruntă cu un nou val de caniculă, ca urmare a unui dom de căldură, un fenomen în care un sistem de presiune ridicată acționează ca „un capac pus peste o oală fierbinte”.
„Avem circulaţie direcţionată pe această zonă dinspre nordul Africii. Circulatia aduce aer foarte fierbinte de deasupra nordului Africii și acolo temperaturile sunt mai ridicate decât normal.
Practic, avem de-a face cu o intensificare a valului de căldură. Intensitățile din ultima vreme sunt mai mari decat cele cu care eram obișnuiți acum mai multe decenii„, a explicat climatologul Roxana Bojariu la România TV.
Așadar, se așteaptă ca regiunea Balcanilor să se confrunte cu un val de căldură intens și prelungit în următoarele zile. Abaterile de temperatură faţă de media 1991-2020 vor depăşi pe alocuri +8 până la +10°C.
Cel mai cald va fi în Grecia, Albania, Macedonia de Nord, Bulgaria. De asemenea, temperaturile vor fi ridicate în sudul Italiei și vestul Turciei, fiind așteptate peste 44 de grade Celsius, potrivit lui Bogdan Antonescu, climatolog și lector la Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti şi cercetător la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
„Astfel, o masă de aer foarte cald dinspre nordul Africii, persistă deasupra bazinului central al Mării Mediterane, Peninsulei Balcanice şi României. O zonă cu presiune ridicată din Atlantic determină, în faţa ei, un transport de aer rece din nord-vest spre centrul şi parţial vestul şi sud-vestul Europei. Coborârea acestui aer rece din nord-vestul continentului către latitudini mai joase face ca masa de aer foarte cald dinspre nordul Africii să fie transportată până în România. Aerul este extrem de cald pe toată coloana atmosferică, de exemplu, la circa 1.500 metri altitudine temperaturile ajung la peste 24°C. Acest lucru se traduce la sol prin caniculă intensă şi persistentă”, a spus climatologul Bogdan Antonescu, potrivit InfoClima.
Mai mult, Bogdan Antonescu a explicat faptul că domul de căldură este un fenomen în care un sistem de presiune atmosferică ridicată acționează ca un „capac” ce blochează aerul cald într-o anumită regiune pentru mai multe zile sau chiar săptămâni.
„Un dom de căldură este o zonă de aer cu presiune ridicată din atmosferă care rămâne blocată deasupra unei regiuni, deoarece dinamica atmosferică din jur împiedică deplasarea acesteia. Funcţionează ca un capac pus peste o oală care fierbe: sistemul de înaltă presiune prinde aerul cald dedesubt, iar acesta se comprimă şi se încălzeşte, formând un «dom». Acest proces amplifică valurile de căldură şi inhibă formarea norilor, permiţând radiaţiei solare să încălzească şi mai intens suprafaţa terestră”, a explicat Antonescu.
Potrivit acestuia, fenomenul se resimte deja și în zona Europei de Sud-Est şi a Balcanilor. Acesta se datorează transportului intens de mase de gaze fierbinţi din Africa de Nord către estul Mediteranei, în timp ce masele de aer mai rece se deplasează către vestul Europei.