EXCLUSIV | Cum a fost condamnat la închisoare şeful Unităţii Speciale de Aviaţie Iaşi?! Cătălin Ungureanu a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru că ar fi trucat un concurs de promovare, cu un „prejudiciu” de nici 500 de euro. Cum a fost executat de controversatul judecător Dorel Matei care alături de Bogdan Tudoran a decis condamnarea şi în celebrul caz „Rarinca”

Comandorul Cătălin Ungureanu a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, prin decizia Curţii Militare de Apel Bucureşti într-un dosar în care procurorii DNA l-au acuzat de trucarea unui concurs pentru o funcţie de conducere din Inspectoratul General de Aviație. Cu o activitate de peste 30 de ani în aviaţie, militarul a fost acuzat c-ar fi trimis subiectele de examen comandorului Nicolae-Lucian Lupescu, înainte de concurs şi, după obţinerea funcţiei de conducere, acesta a obţinut suma de 2.116 lei, "cu titlu de folos necuvenit". Româniatv.net a aflat că în pronunţarea hotărârii de condamnare la închisoare cu executare a cântărit în mod decisiv opinia judecătorului George Dorel Matei, devenit celebru pentru condamnarea pensionarei Mariana Rarinca pentru că a şantajat-o pe Livia Stanciu, fostă președintă a Înaltei Curți de Casație, şi pentru faptul că şi-a plagiat lucrarea de doctorat, conform deciziei Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU). În tot acest context, familia lui Cătălin Ungureanu consideră condamnarea drept una nedreaptă şi vrea să recurgă la o cale extraordinară de atac la Înalta Curte.

12 iul. 2022, 16:31
EXCLUSIV | Cum a fost condamnat la închisoare şeful Unităţii Speciale de Aviaţie Iaşi?! Cătălin Ungureanu a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru că ar fi trucat un concurs de promovare, cu un „prejudiciu” de nici 500 de euro. Cum a fost executat de controversatul judecător Dorel Matei care alături de Bogdan Tudoran a decis condamnarea şi în celebrul caz „Rarinca”

Comandorul Cătălin Ungureanu a aflat pe 22 iunie că a fost singurul pe care magistraţii Curţii Militare de Apel Bucureşti l-au condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare. Judecătorii militari au dispus ca sentinţa de trei ani de închisoare aplicată comandorului Nicolae Lupescu,  fost comandant al Detașamentului Aeromedical, să fie suspendată, după ce, la procesul de fond, ofiţerul a fost condamnat cu executare. De asemenea, Curtea Militară de Apel a dispus achitarea pilotului comandor Radu Tudor.

Comandorul Cătălin Ungureanu, acuzat de corupţie de procurorii DNA

În rechizitoriul întocmit de către procurorii militari din cadrul DNA se arată că în perioada 12 septembrie 2019 – 28 octombrie 2019 a fost organizat un concurs pentru ocuparea funcției de comandant al Detașamentului Aeromedical și comandant al Punctului de Operare Aeromedical București din cadrul Inspectoratului General de Aviație.

În acest context comandorul Cătălin Ungureanu (foto), președinte al comisiei de concurs, i-ar fi transmis subiectele de examen inculpatului Lupescu Nicolae-Lucian, în preziua concursului, pentru a-i asigura promovarea.

 

Principalele acuzații ale DNA:

„În contextul unui concurs desfășurat în perioada 12.09.2019 – 28.10.2019, pentru ocuparea funcției de comandant al Detașamentului Aeromedical și comandant al Punctului de Operare Aeromedical București din cadrul Inspectoratului General de Aviație, inculpatul Ungureanu Cătălin, președinte al comisiei de concurs, i-ar fi transmis subiectele de examen inculpatului Lupescu Nicolae-Lucian, în preziua concursului, pentru a-i asigura promovarea.

Candidatul Lupescu Nicolae-Lucian ar fi beneficiat și de ajutorul inculpatului Tudor Radu, subordonat al acestuia care, anterior desfășurării examenului, i-ar fi înlesnit, prin asumarea verificării corectitudinii răspunsurilor, celui dintâi, asigurarea promovării examenului menționat.

Obținerea frauduloasă a subiectelor de concurs și a răspunsurilor aferente i-ar fi asigurat inculpatului Lupescu Nicolae-Lucian promovarea concursului și obținerea unui folos necuvenit, constând în ocuparea și exercitarea fără drept a prerogativelor funcției de comandă la nivelul Detașamentului Aeromedical – structură din cadrul Inspectoratului General de Aviație având competențe singulare și exclusive în coordonarea și efectuarea misiunilor aeromedicale specifice Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare la nivel național.
Totodată, inculpatul Lupescu Nicolae-Lucian ar fi încasat, în perioada de 25 noiembrie 2019 – 26 iunie 2020, cu titlu de folos necuvenit, drepturi salariale corelative în sumă de 2.116 lei, aferente ocupării respectivei funcții de conducere”, au precizat procurorii anticorupţie.

În urma condamnării, comandorul Cătălin Ungureanu a fost ridicat de poliţiştii suceveni şi încarcerat la Penitenciarul Botoşani.

Soţia lui Cătălin Ungureanu: „Nu ne-am aşteptat. E militar de carieră. Nu a avut vreodată o problemă”

Gabriela Ungureanu, soţia comandorului, a declarat pentru Româniatv.net că bărbatul ei a primit vestea condamnării la închisoare cu executare, la doar trei zile de la nunta fiului său.

„Eram pe drum. Suntem de loc din Suceava şi am avut nunta copilului nostru la Vatra Dornei, părinţii mei fiind din Vatra Dornei şi părinţii fetei la fel. Am oprit prima dată la Poliţia din Câmpulung. Am zis că e normal să mergem la primul punct de Poliţie. Soţul meu le-a spus că poate să vină singur că nu îi trebuie poliţişti la uşă”, a afirmat soţia militarului.

Ea consideră că hotărârea de condamnare a bărbatului ei este una „nedreaptă”.

„Consider că este o decizie nedreaptă! Un om care a muncit o viaţă pentru oameni, pentru țară, salvând mii de vieți omenești cu un comportament ireproșabil. Să spunem ca a greşit din bunătate, ducând la capăt poate defectuos un ordin, dar să i se dea cu executare unui om care a făcut o viață lucruri minunate pentru țară mi se pare de neînchipuit.

Asta este probabil răsplata. A greşit, dar n-a mai greşit niciodată cu nimic. Nu s-a ţinut cont de absolut nimic, nici de cariera lui, nici de ce a realizat, nici de ce s-a întâmplat.”, a mărturisit ea.

Cine l-a condamnat la închisoare a comandorului Cătălin Ungureanu. Deciziile controversate pronunţate de judecătorul Dorel Matei

Din documentele consultate de Româniatv.net reiese că decizia de condamnare a militarului Ungureanu a fost luată în urma formării unui complet de divergenţă. Judecătorul general major Victor Chiţu, preşedintele Curţii Militare de Apel, a făcut opinie separată, considerând că în cazul lui Cătălin Ungureanu ar putea fi aplicată o suspendare a pedepsei. A ţinut cont de ” lipsa antecedentelor penale, nivelul de instruire, imposibilitatea de a mai săvârși alte infracțiuni ca urmare a trecerii în rezervă”, apreciind că „aplicarea pedepsei este suficientă și, chiar fără executarea acesteia, el nu va mai comite alte infracțiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată”.

În schimb, celălalt judecător din completul C1 A, Constantin Ciuculescu, s-a pronunţat în favoarea condamnării cu executare a lui Ungureanu. Din acest motiv, a fost format un complet de divergenţă.

Aici a intervenit judecătorul Dorel Matei George, un magistrat controversat, devenit celebru pentru condamnarea pensionarei Mariana Rarinca în 2015 la trei ani de închisoare cu suspendare pentru că a șantajat-o pe Livia Stanciu, fostă președintă a Înaltei Curți de Casație și actuală judecătoare CCR. Opinia sa a cântărit decisiv, înclinând balanţa în favoarea condamnării la trei ani şi şase luni cu executare, au precizat surse judiciare, pentru Româniatv.net.

Citeşte şi: Dezvăluiri-şoc. Mită de 250.000 de euro pentru judecătorul Ion Tudoran. Cum se împărţeau banii la o partidă de table VIDEO

Publicaţia Lumea Justiţiei scria în aprilie 2022 că judecătorul George Dorel Matei de la Curtea Militară de Apel a fost declarat plagiator. Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a stabilit existenţa plagiatului în cadrul tezei de doctorat cu titlul „Cooperarea judiciară internaţională în materie penală”.

La 10 martie 2022, CNATDCU l-a declarat plagiator pe magistratul devenit celebru pentru condamnarea pensionarei Mariana Rarinca pentru „liniştea” fostei şefe ÎCCJ, Livia Stanciu, în cadrul singurei căi extraordinare de atac declarate de către Directia Nationala Anticorupţie în toata istoria de pana acum a parchetului, precizează sursa citată.

Decizia condamnării pensionarei Mariana Rarinca a fost pronunţată împreună cu Bogdan Tudoran, un alt magistrat controversat. La 6 iunie 2022, Mariana Rarinca a depus la Parchetul General o plângere penală împotriva lui Bogdan Tudoran, acuzându-l de abuz în serviciu pentru că ar fi ascuns bolile de care suferea, afecţiuni care l-ar fi făcut inapt să continue a activa ca magistrat şi care au fost dezvăluite chiar de către Alexandru Ion-Tudoran, unul dintre cei doi fii ai fostului judecător.

Citeşte şi: Luju.ro: Secţia specială a deschis dosar penal privind averea judecătorului Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran

„Nu ne-am aşteptat pentru că nu a fost abuz în serviciu. Într-adevăr, n-ai respectat un ordin al ministrului, dar sunt alte căi.  Un alt caz similar a fost achitat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a mai spus soţia lui Cătălin Ungureanu.

Avocatul lui Cătălin Ungureanu: „S-a pronunţat o soluţie de condamnare pentru o faptă care nu e prevăzută de legea penală”

Gheorghe Ghioca, avocatul familiei comandorului, a explicat pentru Româniatv.net că va apela la o calea de atac extraordinară –  recurs în casaţie. Este vorba despre un demers pe care-l va face la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Singura modalitate prin care putem să contestăm acea decizie este acest recurs în casaţie. Dacă recursul în casaţie este admis, se desfiinţează şentinţa şi fie se schimbă soluţia, fie se trimite spre rejudecare. Noi n-am cerut rejudecare. Noi vrem să schimbe soluţia în sensul de a dispune o soluţie de achitare.

Din punctul nostru de vedere, apreciem că s-a pronunţat o soluţie de condamnare pentru o faptă care nu e prevăzută de legea penală. În principiu ne referim aici la abuzul în serviciu. El a fost declarat neconstituţional acest abuz în serviciu. Nu s-a modificat textul de lege, iar aşa cum rezultă din materiale – sentinţă, rechizitoriu şi decizie – ce i se impută domnului Ungureanu este faptul că a încălcat dispoziţii legale din statutul cadrelor, din statutul aviatorilor şi un regulament. Celelalte referiri la statut sunt îndatoriri generale, deci nu privesc funcţia în sine de preşedinte al comisiei de concurs.

Pentru cealaltă faptă, încercăm să susţinem că nu are statut de funcţionar public. Militarii nu sunt funcţionari publici. Cumva judecătorul cu opinie separată a spus acest lucru şi vom folosi argumentele de acolo”, a explicat avocatul comandorului Ungureanu.