EXCLUSIV, corespondenţă România TV în Cehia. Tornada a scos sicriele din morminte, casele au fost dărâmate şi maşinile au ajuns pe acoperişuri

Tornada a făcut prăpăd în Cehia. Sicriele au fosc scoase din morminte, casele oamenilor au fost distruse, iar maşinile au ajuns pe acoperişuri. O echipă Romania TV este la locul dezastrului.

26 iun. 2021, 13:45
EXCLUSIV, corespondenţă România TV în Cehia. Tornada a scos sicriele din morminte, casele au fost dărâmate şi maşinile au ajuns pe acoperişuri
EXCLUSIV, corespondenţă România TV în Cehia. Tornada a scos sicriele din morminte, casele au fost dărâmate şi maşinile au ajuns pe acoperişuri

Tornada a făcut prăpăd în Cehia. Costi Soare, corespondent România Tv, a povestit coşmarul prin ce trec oamenii din această țară după cea mai puternică tornadă din acest an.

Tornada a făcut prăpăd în Cehia. Au fost scoase sicriele din morminte

„Nu exagerez deloc dacă vă spun că ce se întâmplă acum în Cehia în zona afectată de tornadă arată ca după bombardament. Imaginați-vă mașini azvârlite peste case, acoperișuri smulse de vânt și aruncate la câteva zeci de metri distanță. Mai grav, a fost atât de puternică această tornadă, încât a scos inclusiv sicrie din cimitir. Într-o zonă foarte afectată de această tornadă au fost găsite coșciuge scoase din pământ, Specialiștii spuneau că la gradul 4, aproape 4, cât a fost această tornadă, vântul este atât de puternic încât are capacitatea să smulgă din temelie o casă dacă nu este foarte bine construită. Iată că s-a întâmplat acest lucru. Noi suntem într-o zonă foarte afectată de tornadă, centrul tornadei a trecut exact pe aici.

Oamenii se uită descumpăniți. Nu le vine să creadă ce se întâmplă, nu știu încotro să o apuce. Peste tot sunt și polițiști, și militari pentru că au fost trimise forțe armate în zonă. Până aseară nu se putea intra, nici măcar convoaiele cu ajutoare nu intrau în zonă pentru că era pericol să se prăbușească peste ei locuințele avariate. Sunt pierderi omenești. Cinci persoane au fost găsite moarte sub dărâmături și peste 200 de localnici au ajuns la spitalele din zonă. Sunt 1000 de case devastate de această tornadă devastatoare, una care nu s-a mai văzut în Cehia din 1964. Mai spuneau specialiștii că zona este predispusă la astfel de evenimente meteo, dar parcă niciodată nu a fost atât de grav. Pagubele sunt în continuare evaluate de autorități.”, a povestit Costi Soare la România TV.

Citeşte şi O tornadă a făcut ravagii în Cehia: „A fost iadul!”. Frontul atmosferic periculos se îndreaptă spre România FOTO şi VIDEO

Cehia a demarat ample operaţiuni de curăţare-degajare după tornada devastatoare

Operaţiuni de curăţare-degajare au fost demarate în Republica Cehă după ce o tornadă devastatoare a făcut ravagii în sud-estul ţării, informează sâmbătă dpa.

Soldaţi şi pompieri îndepărtau sâmbătă maşinile care au fost luate pe sus de tornadă, iar ingineri verificau structurile clădirilor pentru a stabili care vor trebui demolate, din cauza pericolului de a se prăbuşi.

Nicio persoană nu a fost prinsă printre dărâmături.

Cinci oameni au murit şi în jur de 200 au fost răniţi în tornada de joi. Printre persoanele decedate se numără, potrivit televiziunii publice cehe, o femeie gravidă din Slovacia vecină, al cărei făt nenăscut a murit de asemenea.

Sute de clădiri au fost parţial sau complet distruse, în şapte oraşe în sudul regiunii Moravia.

Potrivit serviciului meteorologic ceh, tornada a lăsat devastată o suprafaţă de circa 500 de metri lăţime şi 26 de kilometri lungime. „Am trecut prin război, dar nu am văzut niciodată aşa ceva în viaţa mea”, a declarat o femeie în vârstă pentru agenţia CTK.

Ministerul Dezvoltării Regionale al Republicii Cehe a anunţat că va aloca 16 milioane de euro ajutoare de urgenţă pentru reconstrucţie.

Citeşte şi Tornadă uriașă filmată în Balotești și Buftea. S-a emis cod roşu VIDEO