EXCLUSIV | Creşterea pensiilor în 2022, subiectul intens negociat de PNL şi PSD. Alina Gorghiu: „Ne dorim ca acest lucru să fie realizat”

PNL şi PSD poartă discuţii intense în această perioadă referitor la creşterea pensiilor în 2022. În direct la România TV, Alina Gorghiu, vicepreşedintele PNL, a explicat că liberalii îşi doresc majorarea pensiilor şi încearcă să găsească un "numitor comun" cu social-democraţii. De asemenea, deputata PSD, Mirela Adormicăi, a subliniat că pensionarii din România au nevoie de această creşte în condiţiile în care "asistăm la o inflaţie galopantă cu facturi enorme la ceea ce înseamnă energie".

06 dec. 2021, 18:25
EXCLUSIV | Creşterea pensiilor în 2022, subiectul intens negociat de PNL şi PSD. Alina Gorghiu: „Ne dorim ca acest lucru să fie realizat”

Prezentă la dezbaterea de la România TV, Alina Gorghiu a explicat că în coaliţia de guvernare există pe final de an discuţii importante despre creşterea pensiilor, salariilor şi implementarea certificatului verde COVID.

Vicepreşedintele PNL a adus clarificări, în condiţiile în care Florin Cîţu, liderul PNL, a dat de înţeles că nu ar dori creşterea pensiilor în 2022 deoarece ar fi cheltuieli mult prea mari, inclusiv cu pensiile speciale.

„Aşa cum am închis programul de guvernare printr-un dialog, încercăm să găsim un numitor comun. În şedinţa noastră s-au spus mai multe lucruri: ne dorim o creştere a pensiilor şi alocaţiilor pentru copii. Ne dorim ca aceste lucruri să fie realizate de Guvernul PNL-PSD-UDMR. Am făcut acest lucru când era Guvern PNL şi am mărit pensiile şi alocaţiile.

Există două cuvinte cheie când vom discuta despre măriri: sustenabilitate şi contributivitate. Sunt reforme sociale pe care le-am angajat prin PNRR. Toţi colegii mei din coaliţie care vor discuta ştiu angajamentele, ştiu ce înseamnă o reformă. Această creştere a pensiilor trebuie să se bazeze pe creştere economică şi pe investiţii”, a declarat Alina Gorghiu, vicepreşedintele PNL, la România TV.

Citeşte şi: Contre în coaliţie pe pensiile românilor din 2022. Florin Cîţu atrage atenția asupra costurilor mari cu creşterea acestora. Firea spune că aproape toate măsurile anunţate vor fi cuprinse în bugetul pe anul viitor

În replică, deputata PSD, Mirela Adomnicăi, a subliniat că în coaliţia de guvernare ar exista „unanimitate” referitor la creşterea pensiilor în 2022.

„Referitor la majorarea cu 10% a pensiilor, cred că există o unanimitate referitor la faptul că această majorare trebuia făcută. Asistăm la o inflaţie galopantă cu facturi enorme la ceea ce înseamnă energie, astfel încât este un minim care nu cred că acoperă aceste creşteri de preţuri – acestă majorare de 10% a punctului de pensie.

Referitor la indemnizaţia pentru limită de vârstă, la 1 ianuarie trebuie să intre în vigoare prevederea referitoare la indemnizaţia pentru primari. E o chestiune care trebuie tranşată la un moment dat. A fost reglementată într-o perioadă de stabilitate economică, când aveam o scădere a deficitului la bugetul de pensii, astfel încât atunci era fezabilă. Într-adevăr trebuie să recunoaştem că suntem într-o situaţie în care echilibrul şi deficitul la bugetul de asigurări sociale presupune anumite constrângeri.

Cel mai probabil, cu data de 1 ianuarie, se va amâna plata acestor indemnizaţii pentru limita de vârstă”, a explicat Mirela Adomnicăi (PSD).

Citeşte şi: Ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2022 cu pensiile, salariile şi alocaţiile românilor. Ministrul Marius Budăi îi răspunde lui Cristian Ghinea