EXCLUSIV Dan Puric a vorbit la România TV despre dorința bruscă de unire cu Basarabia: „România trebuie să se unească cu Basarabia prin propria ei voință, nu la cheremul marilor puteri ”

Invitat la emisiunea „România Exclusiv”, de la România TV, Dan Puric a vorbit despre dorința de unire cu Basarabia pe care clasa politică și-a exprimat-o brusc cu ocazia Zilei Naționale.

01 dec. 2022, 21:33
EXCLUSIV Dan Puric a vorbit la România TV despre dorința bruscă de unire cu Basarabia: „România trebuie să se unească cu Basarabia prin propria ei voință, nu la cheremul marilor puteri ”

Actorul Dan Puric, în vârstă de 63 de ani, a vorbit în exclusivitate la România TV despre o posibilă unire a României cu Basarabia, dar și despre interesul pe care politicienii l-au arătat, neașteptat, față de acest subiect.

„Nu sunt analist politic, dar îmi pun o întrebare la nivel de constiință românească. Totul este făcut puțin cam brusc și văd așa o explozie de efuziune. Acum vreo doi ani, în martie se împlinesc doi ani, a murit poate una dintre cele mai mari constiințe românești, poetul Nicolae Dabija. Basarabia a ținut doliu, la noi un cuvânt nu s-a spus în presă, în media. Asta a fost atitudinea României politice de atunci și nu cred în România politică de astăzi, cred în dreptul legitim al Basarabiei să se unească, pentru că Basarabia este pământ românesc.

Un popor nu valorează atât prin oamenii mari pe care ii dă, ci prin felul cum îi respectăm. Este posibil să fie o momeală. Văd oameni care cu foarte multă viclenie incită poporul român și brusc au apărut forme de patriotism care până acuma erau ascunse, pentru că pesemne în spate se lucrează la angajarea României în război. România nu trebuie să intre în război. România trebuie sa se unească cu Basarabia fără razboi. În drepturile ei legitime, în drepturile ei suverane, calea de unire nu este cea a războiului. Basarabia, dacă o cerem, face parte din drepturile imprescriptibile ale poporului român. Demonstrațiile acestea de efuziune nu ma încântă, din moment ce constanta a fost indiferență. Trebuie creată o conștiință a unirii cu Basarabia. Basarabia este partea din România martirizată cel mai mult, este altarul țării noastre la care trebuie să ne rugăm”, a declarat Dan Puric.

Citește și: Dan Puric, atac dur la Klaus Iohannis: Nu zici „în loc de sărbători, veți avea înmormântări”. Ce spune de război şi revenirea pandemiei

Totodată, Dan Puric critică clasa politică care nu are sentimenentul de patriotism  și iubesc țara doar la ocazii speciale, precum Ziua Națională, și nu exprimă cu adevărat dorința poporului român.

„România trebuie să se unească cu Basarabia prin propria ei voință, nu la cheremul marilor puteri și la conjuncturi istorice  care pot să fie dezastruoase pentru poporul român. Politicienii, vorba lui Eminescu, când greșesc pot să facă crime asupra poporului, cu consecințe mari în timp. Noi suntem acum într-o situație foarte sensibilă, foarte vulnerabilă . Nu avem o voce care să exprime demnitatea acestui popor, noi avem numai o clasă de oportuniști care se ghidează după semnele și regulile unor mari puteri. Suntem iar în calea răutăților și trebuie foarte multă inteligență politică să facem față, dar în același timp, cu foarte multă demnitatate, să ne cerem drepturile, dar total independent de jocurile lor politice și militare.”

Citește și: Klaus Iohannis, mesaj de încurajare pentru români de Ziua Naţională: „România a demonstrat ca e un partener de încredere pentru UE si NATO. Avem nevoie să nu ne îndepărtăm de valorile euroatlantice”

La chermeză ăștia sunt geniali, au reflexul lui Caragiale. Lăsați-i la fasole și la sarmale și la palincă pe figuranții ăștia în istorie. Cei care au făcut România Mare sunt mari, noi ăștia și cel puțin clasa politică de acum sunt niște pigmei degenerați care nu au sentimentul patriei, au sentimentul tuturor aderărilor, parcă sunt fanarioți, umblă cu punga dintr-o parte în alta. Să fim serioși, nu confundați poporul, eternitatea acestui neam cu efemeridele astea care fac figurație pentru o zi”, a adăugat Dan Puric.