EXCLUSIV| De când vom face numai tranzacții cu cardul. Daniel Dăianu, despre dispariția banilor cash: ”Este o prostie”

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a spulberat sâmbătă seară, în exclusivitate, la România TV, mitul dispariției banilor cash. Fostul ministru de Finanțe a subliniat faptul că banii nu au cum să dispară peste noapte chiar dacă tranzacțiile electronice sunt în creștere.

03 iun. 2023, 22:23
EXCLUSIV| De când vom face numai tranzacții cu cardul. Daniel Dăianu, despre dispariția banilor cash: ”Este o prostie”
EXCLUSIV| De când vom face numai tranzacții cu cardul. Daniel Dăianu, despre dispariția banilor cash: ”Este o prostie”

De când vom face numai tranzacții cu cardul. Cu toate acestea, Daniel Dăianu nu exclude varianta unei posibile eliminări a numerarului din circulație, însă este de părere că societatea civilă are un cuvânt de spus în acest proces.

Citește și Daniel Dăianu trage un semnal de alarmă: „E nevoie de soluţii care să nu ducă oamenii la disperare. Lucrurile nu merg bine din cauza deciziilor greşite sau ineficiente ale Guvernului”

De când vom face numai tranzacții cu cardul

”În primul rând că este o prostie! Banii nu au cum să dispară! Una este că se discută despre, de pildă, dacă este posibilă eliminarea numerarului din circulație. Banii nu au cum să dispară chiar dacă, de pildă, în anumite situații s-ar practica trocul, dar trocul presupune niște funcții care sunt îndeplinite de bani, adică de măsurare, de tezaurizare, de mijlocirea schimbului. Eu nu cred că în viitorul prefigurabil de poate renunța la numerar și vă dau și un exemplu. Sunt oameni oameni mai învârstă care folosesc numerarul, am văzut tineri care nu merg cu cardul să facă plățile”,

a declarat Daniel Dăianu, în exclusivitate, la România TV. 

Președintele Consiliului Fiscal susține că se poate lua în calcul varianta emiterii de către stat a unei monede digitale, însă banii nu au cum să dispară din România pentru că nici cele mai mari economii europene nu a renunțat la numerar.

”Se poate discuta despre emitere de către stat a unei monede digitale, deci să existe așa ceva, dar nu numai din punct de vedere tehnic. Din punct de vedere însă, al acceptării pentru că nu poți să conduci o societate și să o dirijezi prin ordin, trebuie ca societatea să fie pregătită de așa ceva nu numai sistemul bancar care spune că are tranzacțiile în largă măsură electronizate, digitalizarea este foarte intensă. Noi vorbim acum despre cetățeni, despre populația țării, despre societate. Și eu am vorbit acum despre cetățeni din România, dar să știți că sunt țări în Europa cu economii avansate precum Germania, unde se folosește numerar. Deci numerarul nu are cum să dispară! A spune că banii în numerar sunt pe cale de dispariție este o mare prostie”, a conchis Daniel Dăianu.

 

Citește și Dăianu spulberă entuziasmul creşterii economice: Cifrele acestea pot să ameţească pe unii. Nu trebuie să ne înfoim în pene