EXCLUSIV | Fost pilot, scenariu-bombă în cazul elicopterului care a aterizat forţat în zona Aviatorilor. „A fost un exerciţiu penibil de demonstraţie de a se ateriza într-o zonă circulată”

Scandal după aterizarea forțată a elicopterului militar american în piaţa Charles de Gaulle din Bucureşti. Parada aeriană stabilită pentru Ziua Aviaţiei a fost anulată ca urmare a incidentului.

16 iul. 2021, 12:37
EXCLUSIV | Fost pilot, scenariu-bombă în cazul elicopterului care a aterizat forţat în zona Aviatorilor. „A fost un exerciţiu penibil de demonstraţie de a se ateriza într-o zonă circulată”

Simion Dascălu, fost pilot militar în rezervă, a declarat în direct la România TV că nu era nevoie ca parada organizată de Ziua Aviaţiei să fie anulată deoarece la eveniment nu sunt implicate aeronave ale forţelor aeriene din Statele Unite, precum este cazul elicopterului care a aterizat forţat în zona Aviatorilor din Capitală.

„Nu era nevoie de anularea întregii parade. Conform legii, este o zi naţională şi se comemorează şi 120 de ani de la primul zbor al unui român cu un avion.

Demonstraţiile, conform legii, se fac cu avioane româneşti. Motiv legat de participanţi străini iese din acest context, cu atât mai mult cu cât de la Al Doilea Război Mondial şi până acum, nicio aeronavă românească, nici vreun elicopter şi nici vreun avion, nu a avut niciodată vreo problemă, mai ales că aici se verifică de 10 ori mai mult decât în condiţii normale.

Este vorba despre o ceremonie comemorativă şi trebuie respectată şi tradiţia, aşa cum prevede legea. Altfel, noi piloţii civili şi piloţii militari în rezervă, luni vom face o chemare în judecată a celor vinovaţi de această bătaie de joc”, a declarat Simion Dascălu, la România TV.

Militarul în rezervă susţine că este a doua oară când militarii nu au avut parte de ceremoniile prevăzute de lege, iar asta este, din punctul său de vedere, „o ofensă la adresa eroilor noştri”. Mai mult, Simion Dascălu nu crede că elicopterul american a aterizat din cauza unei defecţiuni tehnice şi a avansat propria teorie în cazul incidentului aviatic.

„Cât despre accident în sine, pe mine nu m-a convins. Nu consider că e vorba despre o avarie de motoare şi de autorotaţie. A fost pur şi simplu un exercţiu penibil de demonstraţie de a se ateriza într-o zonă circulată.

Exista posibilitatea să pună elicopterul, dacă avea o problemă, pe complexul de rugby şi terenul de atletism de la Lia Manoliu sau chiar aici în Parcul Herăstrău unde la intrare avem o suprafaţă de două terenuri de fotbal.

Cum n-a reuşit să vadă? Înseamnă că acea pregătire preliminară nu a fost făcută corespunzător, iar cei care erau în elicopter probabil că au ţinut de vorbă echipajul apropo de zona pe care o survolează”, a mai declarat Simion Dascălu, fost pilot militar în rezervă.

Citeşte şi: Ofiţerul în rezervă trântit la pământ şi încătuşat de jandarmi rupe tăcerea. „Am refuzat să fiu umilit. Violenţa jandarmilor depășește orice imaginaţie”

Anul acesta nu vom avea parte de survolări deasupra Capitalei de Ziua Aviaţiei. Decizia a fost luată de generalul maior Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene din România.

Potrivit acestuia, ceremonia va fi făcută la sol, prin depunerea de coroane la Monumentul Aviatorilor. Autorităţile au înţeles pericolul la care sunt expuşi cetăţenii, mai ales că aeronavele zboară la doar 300 metri distanţă faţă de sol.

Elicopterul Black Hawk, care a aterizat forțat, joi, în Piața Charles de Gaulle din Capitală, a fost luat de armata americană și va fi dus într-o bază românească. După finalizarea cercetării la faţa locului, elicopterul a fost tractat pe niște roți, de o maşină, până la o bază MApN.

Citeşte şi: Elicopterul care a aterizat forţat în Piaţa Charles de Gaulle din Capitală, luat de armata americană. SUA ar putea prelua ancheta

Reamintim că un elicopter american a aterizat de urgență, joi, 15 iulie, în București. Pilotul aparatului de zbor a reușit aducerea elicopterului la sol, singurele daune fiind ruperea a doi stâlpi de iluminat de pe bulevardul Aviatorilor. În cele din urmă, elicopterul a aterizat direct pe șosea, pe o bretea rutieră. Elicopterul de tip Black Hawk participa la pregătirile pentru Ziua Aviației, care va avea loc pe 20 iulie.

Misiunea principală a elicopterului Blackhawk este de a transporta trupe și de a asigura sprijin logistic pentru avioane, dar poate fi configurat şi pentru a efectua evacuări medicale, comandă și control, căutare și salvare, escortă armată şi război electronic.

Citeşte şi: Elicopterul Black Hawk care a aterizat la Charles de Gaulle i-a adus în pragul disperării pe şoferii bucureşteni. Detalii despre aparatul de 21 de milioane de dolari care a blocat cinci ore traficul în Capitală