EXCLUSIV Fostul redactor-șef al publicației Vice, acuzat de o colegă de breaslă că a violat-o. Răzvan Băltărețu: „Nu a fost doar un moment unic în care ne-am întâlnit și s-a întâmplat ceea ce acuză că s-a întâmplat”

În dimineața zilei de marți, 21 mai, jurnalista Adina Florea a dezvăluit, într-o postare pe Facebook, că nu a participat la Gala Sueprscrieri, care a avut loc cu o seară în urmă, pentru că pe scena evenimentului a urcat Răzvan Băltărețu, fost redactor-șef la Vice, pe care îl acuză că a agresat-o sexual în anul 2015, pe vremea când avea doar 20 de ani.
Bianca Bocioacă
21 mai 2024, 13:45
EXCLUSIV Fostul redactor-șef al publicației Vice, acuzat de o colegă de breaslă că a violat-o. Răzvan Băltărețu: „Nu a fost doar un moment unic în care ne-am întâlnit și s-a întâmplat ceea ce acuză că s-a întâmplat”
Răzvan Băltărețu, fostul redactor-șef al publicației Vice, este acuzat de o fostă colegă că ar fi violat-o

Jurnalista Adina Florea a relatat că în 2015, Răzvan Băltărețu, fostul redactor-șef al publicației Vice, a violat-o în camera de cămin studențesc în care locuia: „Răzvan a fost unul dintre cei mai slabi redactori-șefi ai unei redacții care a însemnat atît de mult și a reușit atât de multe înainte de 2019, dar e și omul care în iulie 2015, atunci când avea, abia 20 de ani împliniți, s-a urcat peste mine și m-a violat în timp ce-i urlam nu”, este un fragment din postarea făcută de jurnalistă pe rețelele sociale.

Contactat de România TV, Răzvan Băltărețu a negat acuzațiile aduse de fosta lui colegă, subliniind faptul că au într-adevăr un trecut împreună.

„Neg acuzațiile pe care mi le aduce Adina. Avem într-adevăr un trecut împreună, pentru o perioadă de timp, iar în acel trecut nu am recurs la abuz fizic sau psihic la adresa ei sau a altora. Ce am făcut profesional și personal în relație cu oamenii care mă știu arată că sunt împotriva abuzului de orice fel”, ne-a spus Răzvan Băltărețu.

Citește și: VIDEO cu bătaia liberală de la Parlament. Cum şi-au cărat pumni şi picioare Florin Roman și Dan Vîlceanu

Potrivit fostului redactor-șef al publicației Vice, între el și Adina nu a existat o relație clar definită, dar au petrecut timp împreună și au întreținut relații sexuale de mai multe ori, lucru confirmat și de ea.

„Da, am avut o relație care s-a întins pe mai multe luni, terminându-se în februarie 2016. Nu a fost însă o relație clar definită, în sensul că nu am avut un moment zero în care am căzut de comun acord că avem o relație. Dar ieșeam în oraș singuri sau în grupuri de prieteni, am mers împreună la balul facultății în decembrie 2015. Nu a fost doar un moment unic în care ne-am întâlnit și s-a întâmplat ceea ce acuză că s-a întâmplat”, a mai spus Răzvan Băltărețu.

Adina Florea a dezvăluit că a întreținut relații sexuale cu Răzvan Băltărețu și după seara în care acesta ar fi violat-o, până în momentul în care și-a dat seama de gravitatea situației.

„Eram studentă, el mi-a corectat un text de pregătire pentru admitere, așa ne-am întâlnit. El terminase facultatea, eu intram în anul I. S-a întâmplat în vara de după terminarea anului I de facultate. Mie îmi plăcea de el, am băut vin la mine în cameră, s-a urcat peste mine, i-am urlat nu, m-a violat. După câteva săptămâni de lipsă de contact, m-a căutat și a încercat să mă convingă să avem o relație. Am mai făcut sex de două ori, până când m-am întrebat ce fac: sex cu tipul care m-a violat? Nu sunt prima și nici singura care a trecut prin așa ceva după un viol, încercarea de normalizare a unei agresiuni sexuale”, a declarat Adina Florea, pentru hotnews.ro.

Răzvan Băltărețu susține că a vorbit cu Adina despre noaptea respectivă, un an mai târziu, în vara anului 2016. Potrivit lui, în urma discuției au rămas prieteni, iar ulterior au fost colegi la Vice.

„Am vorbit despre noaptea respectivă, și cum susține ea că s-a simțit, în vara lui 2016. Discuția respectivă s-a încheiat însă într-o notă prietenoasă și de posibilă colegialitate, cum am și devenit mai târziu colegi la Vice”, ne-a spus Băltărețu.

Jurnalistul spune că nu a fost chemat pe acest subiect la poliție și nu crede că a fost depusă o plângere în acest sens.

„Din câte știu, în sensul că nu am fost vreodată chemat la poliție pe acest subiect, nu cred că a depus plângere. Nici ea, nici cineva de la poliție sau din alte entități nu mi-au adus la cunoștință că ar fi vreo plângere. Nu știu la ce se referă cu prescrierea, dat fiind că nu știu de vreo acțiune în instanță. Deocamdată, ce pot spune acum e că voi vorbi cu un avocat să mă ajute să înțeleg care sunt pașii de urmat într-un astfel de caz”, a mai spus Băltărețu.

Citește și: Cifrele dezastrului din Capitală: dezvoltarea urbanistică stagnează de 4 ani la ordinul lui Nicuşor Dan

Postarea integrală a Adinei Florea

”io la Superscrieri nu merg pentru că am o problemă să-mi văd violatorul premiat pe scenă.

azi-noapte, redacția Vice a câștigat premiul onorific pentru întreaga activitate și sunt extrem de mândră de ce a fost redacția asta și de ce a însemnat pentru mine. dar, în loc ca oamenii care au făcut redacția asta mare să fie chemați pe scenă, microfonul laurilor a fost ridicat de Răzvan Băltărețu. nu doar că Răzvan a fost unul dintre cei mai slabi redactori-șefi ai unei redacții care a însemnat atât de mult și a reușit atât de multe înainte de 2019. dar e și omul care în iulie 2015, atunci când aveam abia 20 de ani împliniți, s-a urcat peste mine și m-a violat în timp ce-i urlam nu. apoi a adormit în patul meu, iar eu am plecat să dorm pe malul Dâmboviței, în fața căminelor de la Grozăvești.

între timp, fapta s-a prescris. dar a existat, iar martori sunt toți prietenii care mi-au ascultat povestea și sutele de ore de terapie pe care le-am făcut în ultimii 5 ani.

agresorul și-a lansat un podcast despre educație sexuală, iar azi, a ridicat un premiu necuvenit. pentru mine, e prea mult. iar azi sunt suficient de puternică să o spun.

e prea mult. și sper la un viitor pentru presa românească în care oamenii nu mai închid ochii la povești despre abuz doar pentru că nu sunt articulate în fraza: “Răzvan Băltărețu m-a violat în iulie 2015. Aveam 20 de ani. Viața mea nu a mai fost niciodată la fel.””

Fundația Friends for Friend, organizatorii Galei Superscreri, în cadrul căreia Răzvan Băltărețu a fost chemat pe scenă pentru a ridica premiul onorific pentru întreaga activitate a redacției Vice, a postat o reacție pe Facebook în care își exprimă solidaritatea față de jurnalista Adina Florea și victimele violenței sexuale și alte altor forme de abuz.

„Ne solidarizăm cu Adina Florea, care îl acuză pe Răzvan Băltărețu, fost redactor șef VICE România de viol.

În lumina acestor acuzații grave, simțim nevoia să adresăm câteva puncte esențiale.

În primul rând, dorim să exprimăm clar că astfel de acuzații sunt extrem de serioase și trebuie tratate cu atenția și respectul cuvenit. Victimele trebuie crezute.

În al doilea rând, premiul Superscrieri a fost acordat de juriu pentru VICE România, pe baza meritelor jurnalistice ale echipei, pentru contribuția lor semnificativă la peisajul media românesc. Echipa VICE a demonstrat profesionalism și integritate în munca ei, fapt pentru care a fost recunoscută și apreciată.

Încă din 2016, FFFF derulează proiectul In a Relationship, axat pe psihoeducație pentru prevenția violenței și a abuzurilor. Mii de tineri din întreaga țară au beneficiat deja de resursele dezvoltate în cadrul proiectului și sperăm ca astfel de povești ale victimelor să nu mai rămână secrete.

În concluzie, ne exprimăm solidaritatea cu victimele violenței sexuale și a altor forme de abuz. Dorim să încurajăm jurnalismul în sprijinul acestora. Vom face demersuri concrete în viitorul Superscrieri.”

Victor Ciutacu, despre noul scandal: 

„Noua victimă a programului interactiv #metoo mă căuta, împreună cu unul ulterior condamnat fiindcă l-a prins miliția drogat la volan, acum câțiva ani, când era comandă pe Băluță, să mă interogheze dacă nu cumva am făcut un revelion cu interlopii la Goleac în cârciumă. I-am mărturisit candid că-l cunosc pe Goleac (cu tot cu nevastă și copil) și că am făcut nu unul, ci vreo 4-5 revelioane acolo, cu nevasta și prietenii, pe banii mei. Și am întrebat-o dacă e ilegal să faci revelionul în cârciumă de Goleac și dacă e necesar să ceri legitimațiile de interlop sutelor de participanți. Cred că dezamăgit-o, că n-am mai fost subiectul unor mari dezvăluiri ale presei independente.
P.S. Între timp, s-a măritat cu pudelul lui Tolontan, a divorțat rapid și a plesnit-o revelația violului când l-a văzut pe fostul partener (altfel, o abjecție de om) pe scenă cu un premiu în brațe de la frații lui #rezist. Care acum îl urcă și ei pe garduri…”, a scris Victor Ciutacu pe Facebook

Spynews
Sicriul în care se află Anca Molnar, primit cu ropote de aplauze la cimitir! Familia ei și prietenii apropiați au condus-o îndurerați pe ultimul drum / VIDEO
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Locul de muncă în care poți lua și 300 de lei pe zi. Românii fug de acest job și nici nu vor să audă. Angajatorii sunt disperați așa că aduc oameni din străinătate
Capital.ro
O NOUĂ FURTUNĂ în România. ANM a anunțat care vor fi zonele afectate
Playtech.ro
Antonia a încins toată România! Apariție BOMBĂ fără haine, niciodată NU a apărut AȘA
DailyBusiness
Anunțul care va schimba totul pentru români! Este cea mai bună veste pentru cei care au împrumut la bancă
Adevarul
Prăbușirea lui Emil Boc între „monstruoasa coaliție” și realitate. „Am fost atacat pe uscat, din aer sau de pe mare”
Spynews
„Ne-am săturat să existe rasism!”. Betty Vișănescu, concurenta de la Asia Express, reacție acidă, după ce Babasha a fost huiduit la concertul trupei Coldplay / FOTO
Spynews
Cum și-a încurajat Carmen de la Roma fiul, pe Babasha, în timp ce toată Arena Națională îl huiduia la concertul Coldplay: „Te-a luat în brațe...” / VIDEO
Evz.ro
Majorarea pensiilor întârzie. Ce explicații dă șeful Casei de Pensii
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum! Scene sfâșietoare au avut loc la căpătâiul make-up artistei. Soțul și fiul ei nu s-au dezlipit de sicriu
Cancan.ro
Serialul Netflix care a rupt topurile în România! Are 8 episoade și prezintă o poveste psihologică fascinantă
Playsport.ro
REACȚIA MOMENTULUI! Ce a putut să spună soția milionarului Șucu după ce l-a văzut pe Babasha la concertul Coldplay: "DA, DA, DA"
kanald.ro
Imagini apocaliptice din Capitală! Grindina și vijeliile au făcut prăpăd joi noapte: străzi inundate, copaci căzuți și sute de locuințe afectate
Capital.ro
Schimbare LA GRANIȚA cu România. Decizia istorică s-ar putea lua CÂT DE CURÂND: Lucrăm la asta
StirileBZI
Astăzi, intră banii pe cardurile de alimente! Ce români vor primi 250 de lei
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
substantial.ro
PSD va avea un membru propriu drept candidat la funcția prezidențială, anunță Paul Stănescu
MediaFlux
Răsturnare de situație la al doilea concert Coldplay din București. Cum a reacționat publicul când Babasha a ajuns pe scenă | VIDEO
Shtiu.ro
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?