EXCLUSIV | Gabriela Firea reacţionează în cazul femeii împuşcate în cap în Mehedinţi. „Nu s-ar mai întâmpla dacă s-ar introduce cât mai rapid acele brăţări electronice”

Ministrul Familiei a declarat, joi, în direct la România TV, că este necesară introducerii urgente a brăţărilor electronice pentru agresori, pentru ca aceştia să fie monitorizaţi şi să fie identificaţi dacă se apropie nepermis de victimă.

23 dec. 2021, 16:49
EXCLUSIV | Gabriela Firea reacţionează în cazul femeii împuşcate în cap în Mehedinţi. „Nu s-ar mai întâmpla dacă s-ar introduce cât mai rapid acele brăţări electronice”

Gabriela Firea a reacţionat ca urmare a crimei comise în judeţul Mehedinţi, unde o femeie a fost împuşcată în cap de fostul ei soţ. Din acest motiv, ministrul Familiei cere măsuri urgente pentru a veni în sprijinul victimelor violenţei domestice.

„E tragic ceea ce se întâmplă. Îmi pare foarte rău. Transmit familiei îndoliate condoleanţe din partea mea şi a colegilor. Acestea nu sunt suficiente pentru a alina suferinţa acestei familii.

Aceste crime abominabile nu s-ar mai întâmpla sau ar fi într-un număr mult mai redus dacă s-ar introduce cât mai rapid acele brăţări electronice, bineînţeles, acolo unde există emis de un ordin de protecţie de către o instanţă, astfel încât agresorul să nu se mai poate apropia de victimă”, a declarat Gabriela Firea, în direct la România TV.

Senatoarea PSD a amintit că în 2020 „peste 70 de femei au decedat în urma bătăilor crunte primite de la soţ sau de la partenerii de viaţă, iar anul acesta aproape 40 de femei au decedat în urma bătăilor crunte aplicate de soţ sau de către partenerii de viaţă”.

„Am luat legătura încă din primele zile de mandat cu ministrul de Interne şi i-am explicat urgenţa aplicării acestui proiect. A fost de acord şi a spus că şi domnia sa se implică şi vrea ca în cel mai scurt timp – acum s-a adoptat şi bugetul în Parlament – să existe sumele necesare pentru aplicarea acestui lucru extraordinar de bun în ceea ce priveşte protejarea femeilor şi anume brăţările electronice. Acest sistem informatic de monitorizare a agresorilor va preveni crimele care se produc din cauza geloziei sau din alte consideraţii şi vor fi salvate foarte multe vieţi ale femeilor care sunt într-o astfel de situaţie”, a mai precizat Gabriela Firea.

Gabriela Firea anunţă noi măsuri de protejare a femeilor abuzate. Acest domeniu trebuie tratat cu mai multă seriozitate”

„Avem în cadrul Ministerului Familiei un buget pentru protejarea femeilor care sunt victime ale violenţei domestice pentru crearea de noi locuinţe protejate unde femeile să poată găsi nu doar un acoperiş deasupra capului, ci şi medicamente, alimente, consiliere psihologică, juridică, socială, ajutor pentru a obţine un loc de muncă şi a se integra în societate. De asemenea, sprijin pentru copiii acestora în cazul în care există.

Cred că acest domeniu trebuie tratat cu mai multă seriozitate. Nu pot să spun că nu s-a făcut nimic 30 de ani, dar poate că trebuia mult mai mult şi nu am fi avut un număr atât de mare de femei care sunt victime ale violenţei domestice, care rămân cu traume şi unele dintre ele chiar ajung la deces.

Voi insista foarte mult ca de fiecare dată când se va pune problema de astfel de proiecte şi de înăsprirea măsurilor pentru agresori să primim susţinere şi administrativă şi politică şi bugetul adecvat”, a conchis Gabriela Firea.

Citeşte şi: Femeie împuşcată în cap pe stradă în Mehedinţi. Criminalul a încercat apoi să se sinucidă