EXCLUSIV | George Simion cere excluderea UDMR din coaliţia de guvernare. „Trebuie să ia cineva atitudine. Ungaria speră să incite la tensiuni etnice”

Preşedintele AUR a solicitat, luni, în direct la România TV, excluderea UDMR de la guvernare, în condiţiile în care preşedintele Ungariei s-a pozat cu borna vopsită în tricolorul Ungariei de pe Piatra Secuiului din județul Alba, "sperând să incite la tensiuni etnice" în România.

23 mai 2022, 21:41
EXCLUSIV | George Simion cere excluderea UDMR din coaliţia de guvernare. „Trebuie să ia cineva atitudine. Ungaria speră să incite la tensiuni etnice”

Deputatul George Simion a criticat în termeni duri politica premierului ungar Viktor Orban de refacere a Ungariei Mari, prin susţinerea inclusiv financiară a maghiarilor din Transilvania.

„Cu cine vreţi să discute Viktor Orban din România dacă nu cu Kelemen Hunor (liderul UDMR)? Că restul sunt nişte păpuşi care doar tac aprobator, din păcate.

Suntem conduşi de nişte oameni cu suflet de slugă. Preşedintele Parlamentului slovac are demnitate şi a luat atitudine, dar la noi cine să ia atitudine? Ciolacu şi Cîţu? Îmi vine să râd”, a declarat Goerge Simion, la România TV.

George Simion cere excluderea UDMR din coaliţia de guvernare. „Nu sunt esenţiali în ecuaţia coaliţiei”

„Împreună cu alţi parlamentari am venit la începutul şedinţei coaliţiei cu un banner. UDMR, afară de la guvernare! Nu ne trebuie nici cei 5% nici nouă, nici lui Ciolacu şi nici lui Ciucă.

Nu aveau nevoie de UDMR. Nu sunt esenţiali în ecuaţia coaliţiei. Sunt ţinuţi la guvernare pentru că UDMR decide întotdeauna cu cine face Guvernul în România.

Trebuie să ia cineva atitudine în ţara românească după două săptămâni de provocări. Asta a însemnat necântarea imnului României la meciul de hochei şi intonarea unui imn al unui ţinut inventat.

Asta înseamnă vizita preşedintelui Ungariei la o bornă cu steagul Ungariei. Asta înseamnă medalierea unor terorişti condamnaţi. Voiau să detoneze o bombă de Ziua Națională.

Asta face Ungaria, sperând să incite la tensiuni etnice.

Nu înţelegem de ce domnul Ciucă nu miniştri UDMR din Guvern şi de ce îi ţine vicepremier pe Kelemen Hunor care stătea în faţa unei hărţi a Ungariei Mari în acest sfârşit de săptămână”, a mai spus George Simion, liderul AUR.

Citeşte şi: Partidul AUR îl cheamă pe premierul Nicolae Ciucă să dea explicații în Parlament / Moțiune simplă pentru demiterea lui Eduard Novak, anunțată de către George Simion

Sâmbătă, președinta Ungariei, Katalin Novak, s-a pozat cu borna vopsită în tricolorul Ungariei de pe Piatra Secuiului, în județul Alba. Șefa statului maghiar a trimis către MAE, spunând că nu va abandona niciodată ungurii din Transilvania.

De asemenea, Katalin Novak a dezvelit la Alba Iulia, o statuie a principelui Gabriel Bethlen, la împlinirea a 400 de ani de la înfiinţarea Colegiului Academic. Momentul a fost marcat de tensiuni după ce senatorul PSD Călin Matieș a așezat lângă monument o statuie a lui Avram Iancu.

După ce i-a oferit preşedintelui Ungariei un buchet de flori şi o cocardă tricoloră, social-democratul a aşezat o reproducere a unui tablou cu Avram Iancu lângă monument, susţinând că, la 150 de ani de la moartea acestuia, „în mijlocul cetăţii trebuia să fie Avram Iancu”.

„Vreau să-l pun pe Avram Iancu aici, pentru că sunt 150 de ani (de la moartea sa – n.r.) şi cetatea avea nevoie de Avram Iancu. În mijlocul cetăţii trebuia să fie Avram Iancu”, a spus Călin Matieş, răspunzând unei persoane care l-a acuzat că vrea să provoace circ, că „nu este vorba de circ, este vorba de identitatea naţională”.

Citeşte şi: George Simion a încercat să intre cu forța în sediul Digi24. Scandal uriaş: „Bă, cine ești tu?” VIDEO