EXCLUSIV / Ligia Deca s-a răzgândit în privința vacanței de Paște de anul viitor. Se schimbă structura anului școlar 2023 – 2024

Structura anului școlar 2023 - 2024 se schimbă. Ministrul Educației, Ligia Deca, s-a răzgândit în privința vacanței de Paște din 2024. “Probabil într-un timp scurt, săptămâna viitoare, vom da un ordin de ministru în așa fel încât vacanța școlară să se suprapună peste Paștele Ortodox”, a precizat Ligia Deca la România TV.
Alina Andrei
03 mart. 2023, 10:34
EXCLUSIV / Ligia Deca s-a răzgândit în privința vacanței de Paște de anul viitor. Se schimbă structura anului școlar 2023 - 2024

Elevii vor avea vacanță de primăvară în perioada de 1 mai și Paștele ortodox. Ministrul Educației, Ligia Deca, s-a răzgândit și va modifica structura anului școlar 2023 – 2024.

Anul acesta vacanțele răman așa cum au fost anunțate, deci nu există nicio modificare. Vacanța de primăvară este în perioada Paștelui Ortodox. Vacanța de vară este așa cum era prevăzut. Nu există nicio schimbare, există predicitibilitate. Aș dori să liniștesc pe această cale părinții care au apucat să-și achiziționeze pachete turistice, care au deja planuri cu copiii lor.

Citește și: Ce se va întâmpla cu examenul de BAC. Noile legi ale Educației vin cu schimbări majore la programa școlară | EXCLUSIV

Pentru anul școlar viitor, 2023 – 2024, ordinul de ministru care prevede structura anului școlar, a fost discutat cu actorii în Educație. Anul 2024 este unul atipic în sensul în care zilele libere de Paște sunt foarte aproape zilelor de 1 mai. Concret, 1 mai – miercuri este o zi liberă -, urmează 2 mai, în care probabil se va face punte, 3 mai este Vinerea Mare, sambata liber, Duminică – Paște, Luni – a doua zi de Paște, iar marți, 7 mai, este a treia zi de Paște și este o zi liberă conform contractului colectiv de muncă în Educație. Asta însemnă cu sunt șapte zile libere grupate prin prizma zilelor pe care oricum le avem conform prevederilor legale.

A fost această solicitare ca să suprapunem această vacanță școlară de Paște peste această perioadă și să mai dăm liber lunea și martea înainte de 1 mai. Noi luăm în considerare aceste solicitări și probabil în scurt timp, probabil săptămâna viitoare, vom emite ordinul de ministru în așa fel încât vacanța școlară să se suprapună peste Paștele ortodox. Oricum copiii erau acasă de Paște cu familiile lor”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, la România TV.

Citește și: Educatoarele din grădinițe vor avea nevoie de studii superioare

 

Structura anului școlar 2023 – 2024, așa cum a fost ea anunțată inițial. Nu exista vacanță de Paște 2024

Modulul 1 – de luni, 11 septembrie 2023 până vineri, 27 octombrie 2023.
Vacanţa 1 – de sâmbătă, 28 octombrie 2023 până duminică, 5 noiembrie 2023.

 

Modulul 2 – de luni, 6 noiembrie 2023 până vineri, 22 decembrie 2023.
Vacanţa 2 – de sâmbătă, 23 decembrie 2023 până duminică, 7 ianuarie 2024.

 

Modulul 3 – de luni, 8 ianuarie 2024 – până vineri, 9 februarie 2024, respectiv vineri, 16 februarie 2024 sau vineri, 23 februarie 2024, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ.

Vacanța 3 – o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024.

 

Modulul 4 – de luni, 19 februarie 2024, respectiv luni, 26 februarie 2024 sau luni, 4 martie 2024, la decizia inspectoratelor școlare județene / al municipiului București, după caz, până vineri, 12 aprilie 2024.

Vacanţa 4 – de sâmbătă, 13 aprilie 2024 până duminică, 21 aprilie 2024.

 

Modulul 5 – de luni, 22 aprilie 2024 până vineri, 21 iunie 2024.
Vacanţa 5 – de sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminică, 8 septembrie 2024

 

Anterior, ministrul Educației, Ligia Deca, spunea că vacanța dintre modulele 4 și 5 în anul școlar 2023 – 2024 a fost aleasă între cele două Sărbători Pascale din “egalitate de tratament între confesiuni”, și pentru “echilibrarea modulelor din punct de vedere pedagogic”.

“Pentru anul școlar următor avem o situație deosebită. În anul respectiv avem o distanță mare între sărbătorile pascale catolice și sărbătorile pascale ortodoxe este cam o lună de zile. În logica împărțirii echilibrate a modulelor, adică să avem un număr de săptămâni comparabile, vacanța de Paște pică fix la mijloc. Da, deci există zilele libere legale pentru cele 2 sărbători, iar vacanța de primăvară pică undeva la mijloc. (…) Acesta a fost unul dintre motive, dar motivul principal pentru care această vacanță se află între cele 2 sărbători pascale, pe lângă egalitate de tratament între confesiuni, este și echilibrarea modulelor din punct de vedere pedagogic. Este normal ca ele să nu fie dezechilibrate din punct de vedere al numărului de săptămâni. De aceea am rămas pe această barieră”, a spus ministrul Educației, Ligia Deca.

Ligia Deca e explicat și motivul pentru care nu a luat în considerare propunerea mai multor organizații și grupuri de părinți, reprezentate de Federația părinților și aparținătorilor legali din România (FEPAL) privind mutarea vacanței de primăvară în apropierea sărbătorilor cu zile libere legale, adică între 22-30 aprilie. Apoi în continuare ar urma zilele libere 1 mai, 2 mai, 3 mai (Vinerea mare), 6 mai (a doua zi de Paște).

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri