EXCLUSIV Marcel Ciolacu: „PSD va veni cu o lege a pensiilor care să îndeplinească jalonul din PNRR. Nu putem decapita armata, cu război la graniţă. M-am săturat de aceşti mincinoşi”

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a participat la emisiunea Punctul Culminant, moderată de Victor Ciutacu la România TV, dialogul dintre cei doi purtându-se pe mai multe teme de interes, printre care legea pensiilor, canalul Bâstroe, rotaţia premierilor sau componenţa următorului Guvern.

06 mart. 2023, 22:09
EXCLUSIV Marcel Ciolacu: „PSD va veni cu o lege a pensiilor care să îndeplinească jalonul din PNRR. Nu putem decapita armata, cu război la graniţă. M-am săturat de aceşti mincinoşi”

Marcel Ciolacu a dat asigurări că rotaţia premierilor, prevăzută iniţial pentru data de 25 mai, dar amânată ulterior, se va realiza conform protocolului, subliniind încrederea pe care i-o acordă actualului premier, Nicolae Ciucă, cel care ar urma să-şi prezinte demisia din fruntea executivului, la momentul stabilit.

„Se face cu certitudine. Atat eu cat si domnul premier suntem oameni de onoare si am inteles momentul complicat prin care a trecut Romania, pentru ca orice s-ar spune, haide sa fim corecti, a fost complicata pentru intreaga Europa, dar am reusit sa depasim onorabil aceste crize suprapuse.

Sunt inca multe de facut, dar s-au si luat masuri corecte, poate unele un pic intarziate. Poate trebuia mai repede reglementarea pretului la energie, poate nu aveam nici inflatia de 16%, dar bine ca nu am ajuns la 30%.

Noi suntem intr-o coalitie care a adus stabilitate in Romania. In ultimul an au venit in Romania investitii de 11 miliarde de euro, un record.

Daca ne uitam ce a insemnat acea perioada de doi ani de guvernare de dreapta, PNL cu USR, si la ce coerenta e acum.

Categoric exista o decizie in PSD ca eu sa fiu desemnat premier.

Nu cred ca domnul presedinte nu a stiut de acest acord politic. Constitutional, presedintele desemneaza premierul la propunerea unei majoritati. Majoritatea exista si este exclus sa am temeri ca domnul Ciuca nu-si va prezenta demisia.

Sunt total de acord ca nu trebuie facuta rotatia pe 25 mai. Suntem politicieni, domnul premier isi va prezenta demisia la momentul potrivit. Avem pasii si avem deja totul stabilit.”, a declarat Marcel Ciolacu, în exclusivitate la România TV.

Citeşte şi: George și Ilinca Simion au plecat în prima vacanță, după ce au devenit soț și soție. Țara unde a ales liderul AUR să își răsfețe soția

Preşedintele PSD a mai spus că este sigur că preşedintele Iohannis va înţelege importanţa respectării acordului politic între PSD şi PNL şi nu va arunca România într-o degringoladă politică şi guvernamentală.

„Eu va spun ca lucrurile vor fi mai normale si mai simple decat ne imaginam acum. Important e sa avem programul de guvernare finalizat. Se pleaca ca baza de la cel actual, dar vom vrea sa venim cu lucruri noi, mai exista si alte prioritati decat erau acum un an si jumatate.

Vom iesi in fata presei si vom spune programul de guvernare si componenta Guvernului.

Presedintele a spus ca cel mai important pentru Romania acum este stabilitatea. Domnul Iohannis a numit pana acum 9 premieri, deci cred ca a venit timpul ca, dupa 30 de ani, sa arate si oamenii politici ca suntem responsabili si ne tinem de ce am convenit politic.”, a adăugat Ciolacu.

Marcel Ciolacu, de altfel, a refuzat să mai facă referire la alegerile anticipate, la fel cum se întâmpla în trecut, atunci când se punea problema ca PNL sau Iohannis să nu respecte protocolul coaliţiei.

„Nu am avut nicio discutie cu domnul preşedinte. Nu am avut vreo prioritate institutionala pentru a vorbi, asta este. Nici inainte nu obisnuiam sa vorbim prea des. Nu am avut de ce, se poate intampla.

Sunt ferm convins ca vom avea o discutie. Va anunt oficial ca nu va fi un scandal in coalitie ci o schimbare pe baza de protocol, in termenii pe care ii vom stabili in coalitie.”, crede preşedintele Camerei Deputaţilor.

Preşedintele PSD a vorbit şi despre viitoarea componenţă a Guvernului, în condiţiile în care i-a lăudat public pe Marcel Boloş şi Sorin Grindeanu pentru munca depusă la Fonduri Europene şi Transporturi.

„E normal sa imi doresc si eu un Guvern performant. Avem un protocol pe care il respectam, dar nu pot sa mint si sa nu spun ca exista doi ministri performanti, pe care am vrut sa-i mentionez. Stiu ce a gasit Marcel Boloş la Ministerul Fondurilor Europene, cu un program facut de Ghinea, PNRR, pe care acum trebuie acum sa-l urmam. As fi incorect sa nu-l laud.

Sorin Grindeanu are cea mai mare executie dintre toti ministrii transporturilor. Sa nu vezi ca in sfarsit Romania va avea Autostrada Moldovei, pe care au promis-o toti ministrii Transporturilor de la Revolutie. A ajuns un banatean sa faca Autostrada Moldovei. E foarte posibil ca pana in 2024 sa putem merge pana la Pascani.”, a spus Ciolacu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a declarat că îl sprijină total pe Sorin Grindeanu în scandalul canalului Bâstroe.

„Este una dintre liniile rosii ale Romaniei. Sorin Grindeanu a procedat corect si il sustin in toate demersurile in problema Bastroe. Romania a ajutat Ucraina si o va ajuta in continuare, dar este nepermis, sunt acorduri internationale care trebuie respectate.

S-a intrat in zona tehnica si diplomatica si s-a stopat un fapt foarte important. S-au stopat lucrarile.”, spune Marcel Ciolacu.

În ce priveşte prezenţa celor doi miniştri pe care i-a lăudat în următorul Guvern, Ciolacu a spus că se va discuta în coaliţie componenţa noului Guvern.

„Daca PNL vine cu alte solutii, discutam. Va dati seama ca avem deja cateva nume pregatite. S-au dus vremurile cand se trageau guvernele din fes.

Credeti ca prioritatea romanilor e cum facem noi rotatia? Al treilea anunt oficial: intreg guvernul este demis cand isi da demisia domnul Ciuca. V-am spus, nu voi conduce un guvern tras din fes. Sunt convins ca toate partidele vom avea o abordare serioasa. Nu e guvernul lui Ciolacu, Ciuca, Iohannis, al coalitie, e Guvernul Romaniei!”, a susţinut Ciolacu.

Preşedintele Camerei a abordat şi zvonul potrivit căruia ar urma să candideze la Primăria Capitalei.

„Daca domnul Iohannis nu ma nominalizeaza, ma duc la NATO, unde vrea dansul. La Capitala PSD are candidat, se numeste Gabriela Firea. Primul cerc de conducere in PSD este Marcel Ciolacu, Grindeanu, Firea si Paul Stanescu.

Acum trebuie sa ma cert cu Firea si Grindeanu pentru ca-i scot din Guvern? Doamna Firea este batut in cuie candidatul PSD la Primaria Capitalei. Vreti sa iesim in oras sa vedem ce a facut Nicusor Dan?

E vreun dezvoltator care nu abia asteapta sa scape de el? E cineva care sa-l laude? A facut ceva bine? Nu stiu cu ce mafie se bate, se mai bate si primarul de la 1 cu mafia gunoaielor, dar e plin de sobolani.

Administratia e grea, trebuie sa te pricepi. Am vazut si la Brasov. Imi pare rau, acesti asa-zisi oameni noi nu au facut fata functiilor. Au vorbit de coruptie si au furat vaccinuri de 1 miliard.

Bine ca a iesit domnul Rafila si a anuntat ca nu mai cumparam niciun vaccin. In acest moment Romania mai are de platit 1 miliard de europe vaccinuri. Eu momentan am vazut ca am aceeasi parere cu domnul Ciuca.”, spune preşedintele PSD.

Ciolacu este sigur că, în cazul în care Klaus Iohannis nu va accept propunerea de premier din partea coaliţiei, se va ajunge la anticipate, deoarece dreapta nu poate forma o majoritate stabilă în Parlament.

„Inseamna ca nu se doreste stabilitate in Romania. Eu consider ca a fost decizia corecta ca PSD sa intre la guvernare, o dovedesc si cifrele. Cred ca pana in 2024 trebuie sa stam in aceasta coalitie si, dupa parerea mea, ar trebui sa facem coalitie si dupa 2024, daca romanii ne vor vota si vor crede in acest proiect politic.

Daca doresc sa isi creioneze o noua majoritate de dreapta, cu Drula, cu domnul Orban, eu cred ca e imposibil. Cel mai probabil vom ajunge la alegeri anticipate.

Preocuparile romanilor sunt altele. Inca avem preturi mari la alimente. E insuficient sa umblam la TVA, vom veni cu un pachet intreg. Deja stagneaza preturile. Sunt ferm convins ca la sfarsitul anului vom avea inflatie dintr-o singura cifra.”, a declarat preşedintele PSD.

Întrebat dacă va candida la preşedinţia României, Marcel Ciolacu nu a exclus posibilitatea şi a explicat mecanismul intern prin care se va desemna candidatul PSD.

„In acest moment este o decizie corecta in PSD sa se desemneze o mana restransa de oameni pentru presedintie. Cei care doresc, sa vina in partid. O sa fie alegeri in fiecare judat pentru desemnarea castigatorului.

S-a terminat cu timpurile in care o mana de oameni decid candidatul. S-a dovedit ca am lucrat gresit 20 de ani si am tot pierdut. Schimbam si plasam decizia la primari. Va spun ca Romania are nevoie si dupa 20 de ani va avea un presedinte de stanga.

Stiti ca de obicei, ce mi-am propus am dus pana la capat. Se va face o modificare statutara, astfel incat sa existe o procedura de depunere a candidaturii in PSd pentru a participa la prezidentiale si pentru a se putea inscrie si oameni din afara partidului.

Este o mutare de deciziei catre teritoriu, o descentralizare si o participare cat mai mare a membrilor din teritoriu.

PSD este un partid viu, cu personalitate. Este disciplinat. Intotdeauna luptele in PSD au fost inainte de alegerea presedintelui partidului, nu dupa. Veti vedea ca va exista o competitie reala pentru desemnarea cadidatului la presedintie.”, e explicat Ciolacu.

În privinţa pensiilor militarilor, Ciolacu a declarat ferm că nu va accepta ca acestea să fie „tăiate”, mai ales că România are graniţă cu Ucraina, invadată de ruşi.

„Eu nu pot accepta ca pensiile militarilor sa fie considerate pensii speciale. Au venit marii de la PNL si USR, ca termina in 6 luni cu pensiile speciale. Si au fost si la guvernare, puteau da OUG.

Va spun, prioritatea noastra acum este sa rezolvam legea intr-o forma care sa fie admisa de Comisia Europeana.

Vom veni cu o abordare corecta, pentru ca legea sa treaca de CCR. Am facut deja un grup de lucru, avem raportul de la Banca Mondiala si se lucreaza pe el. Dar trebuie sa intelegem ca aceasta lege nu e retroactiva. Dar pe componenta speciala, poti veni cu impozitare in functie de venituri. Este o abordare corecta, constitutionala.

Mai mult, pentru viitor s-a stabilit clar ca nu poti sa ai mai mult la pensie decat ai avut in activitate. Suntem singura tara din lume, este inacceptabil. Nu poti veni o zi magistrat si sa ai o viata pensie speciala.

Nu poti sa decapitezi, armata, politia, justitia, pentru ca vor niste scelerati, cu razboiul la granita. 22 de state au componenta speciala la armata. Nu poti sa tai pentru ca vor niste scelerati, ca sa castige niste voturi. Cand noi avem peste 600 de km de granita cu tara care e in razboi cu un dement.

Pentru ca vor unii sa minta romanii ca sunt ei salvatorii pensiilor din Romania. Eu va arat ca PSD, in coalitia cu PNL, va veni cu o lege, care va indeplini jalonul, ca sa nu pierdem acesti bani.

M-am saturat de acesti mincinosi, care nu au fost in stare sa dea o lege sau o OUG. Acum au inceput sa dea pe surse, ca vrea Ciolacu la Capitala si alte prostii.”, a încheiat preşedintele PSD.

Citeşte şi: Marius Budăi, atac la inițiatorii moțiunii împotriva sa: „Un simulacru de moţiune scrisă de oameni care, atunci când au guvernat, au adus doar sărăcie, foamete şi au închis oamenii în case”