Salariul minim în România ar trebui triplat pentru a ajunge la nivel european. Marius Budăi: „E o discuție ce a avut loc la nivelul Uniunii. Trebuie să se creeze un mecanism”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit, marţi, dsepre creşterea salariului nimim şi despre momentul în care va fi aplicat salariul minim european în România.

19 iul. 2022, 22:44
Salariul minim în România ar trebui triplat pentru a ajunge la nivel european. Marius Budăi: „E o discuție ce a avut loc la nivelul Uniunii. Trebuie să se creeze un mecanism”

Pentru a se descurca de la o lună la alta, cei mai mulţi dintre români consideră că ar trebui să aibă salariul minim de aproape 4.000 de lei. Marius Budăi (PSD), ministrul Muncii, a explicat că deocamdată nu este posibil ca salariul minim european să fie aplicat în România.

„În acest moment, nu cred că este posibil și de aia venim cu măsurile economice, pentru a încuraja și a sprijini mediul de afaceri să-și păstreze locurile de muncă.

Nu e o situație confortabilă, însă îmi aduc aminte de un apel pe care l-am făcut către mediul de afaceri în primul mandat, în 2019, când am avut onoarea să fiu iar ministru, și am spus că dacă ne vom apleca angajatorii, dacă se vor apleca cu un pic mai multă atenție către angajații lor și angajații se vor simți respectați, va crește și rezultatul muncii lor, evident și rezultatul financiar al firmei.

Deci trebuie să fie o discuție onestă între guvern, angajator, angajați, partenerii sociali pentru majorarea salariului minim”, a declarat Marius Budăi, la Antena 3.

Citeşte şi: Alexandru Rafila aruncă bomba: Trendul ascendent al infectărilor continuă. Pregătim sistemul de sănătate, mai ales pe partea de ambulatoriu

Salariul minim european, subiectul intens dezbătut de oficialii UE

„E o discuție ce a avut loc la nivelul Uniunii. Trebuie să se creeze un mecanism. Am schimbat și poziția Guvernului României, pentru că Guvernul anterior era împotriva salariului minim european. Am fost de acord, am făcut parte din grupul de lucru la nivel european cu specialiștii europeni, vom avea discuții.

Dialogul cred că este calea cea mai corectă și dialogul ne aduce la o soluție pe care să o implementăm, dar și cu care să fie de acord și partenerii sociali și mă refer angajați, angajatori.

Aici este o discuție extrem de sensibilă și vă spun, cu toată responsabilitatea, că în viitorul apropiat nu se va putea să nu depindă și de politic, pentru că putem discuta cum discutăm și despre pensii, de acea indexarea anuală fără să mai intervenim.

Dar din punctul meu de vedere, când salariul va ajunge acolo unde cetățenii noștri ne-au spus, 3.000 – 4.000 de lei, putem discuta de indexări ulterioare cu inflația și care vin doar să apere puterea de cumpărare. Dar, deocamdată, în România trebuie să combatem sărăcia în muncă.

Dacă ar fi la pixul politicianului și nu am avea o discuție onestă, putem face din pix 1.000 de euro salariu minim acum net, mă refer. Are cine să-l suporte în România, mediul de afaceri îl poate suporta în România? Trebuie să avem discuții oneste”, a mai precizat ministrul Muncii, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: MAJORARE SALARII 2022. Ce se întâmplă cu veniturile românilor care lucrează la privat. Mircea Coşea: Acest sector, dacă nu va fi stimulat și ajutat, nu va putea să mărească salariul