EXCLUSIV | Marius Budăi, noul ministru al Muncii, anunţă ce se întâmplă cu pensiile şi salariile românilor. „Nu vor fi sincope în plăţi”

Noul ministru al Muncii a făcut declaraţii, joi seara, la România TV despre măsurile pe care le va aplica Guvernul condus de Nicolae Ciucă pentru a asigura creşterea pensiilor şi salariilor românilor.

25 nov. 2021, 21:13
EXCLUSIV | Marius Budăi, noul ministru al Muncii, anunţă ce se întâmplă cu pensiile şi salariile românilor. „Nu vor fi sincope în plăţi”

Marius Budăi a vorbit despre primele decizii pe care le va lua la conducerea Ministerului Muncii.

„Aşa va fi. Am comunicat de ieri că am avut o discuţie informală cu premierul desemnat, liderii coaliţiei şi ministrul de Finanţe. Aseară s-a postat în transparenţă rectificare.

M-am consultat cu colegii de la economic şi de la instituţiile Ministerului. Nu vor fi sincope în plăţi. Am primit sumele necesare să închidem anul cu bine fără niciun fel de problemă.

Vreau să-i liniştesc pe pensionari, pe bunici, pe părinţi cu copii, că nu vor fi probleme”, a declarat Marius Budăi, în direct la emisiunea „Punctul Culminant” de la România TV.

Noul ministru al Muncii a explicat că rectificarea bugetară va avea loc, vineri, în şedinţa de Guvern.

„În şedinţa de Guvern de mâine va avea loc rectificarea. Trebuie să treacă de avizul Comitetului Economic şi Social şi cu siguranţă mâine la amiază vom avea şedinţă de Guvern şi vom aproba această rectificare”, a spus Budăi.

Noul ministru al Muncii a dat explicaţii, în condiţiile în care Raluca Turcan susţinut că a cerut aproape 3 miliarde de lei pentru Ministerul Muncii la rectificarea bugetară.

„A fost o solicitare iniţială către Ministerul de Finanţe. Am văzut şi eu acea adresă de 2,89 de miliarde. Între timp, au venit şi încasările la bugetul asigurărilor sociale pe ultima lună şi aceasta este suma. Mi-au garantat cei de la Economic şi din structurile aparţinătoare, de la Ministerul Muncii, că banii care s-au acordat acum sunt suficienţi să închidem absolut tot ce avem nevoie”, a afirmat Marius Budăi.

De asemenea, social-democratul a explicat că, din informaţiile sale, „un miliard şi ceva (din trei miliarde) ştim că au fost bani daţi către primari” în guvernarea Cîţu.

Marius Budăi explică cum ar putea fi impozitate pensiile de peste 4.000 de lei din 2022

„Să aşteptăm aranjamentele pe viitorul cadru de anul viitor, pe bugetul de anul viitor. E o modificare la Codul Fiscal, o revenire la o excepţie. Vom vedea cum va fi. Cert este că dacă va fi, nu se va taxa pentru sănătate toată suma de 4.000 de lei.

Dacă cineva are pensie 4.000 de lei, se majorează valoarea punctului de pensie astfel încât pensia nouă ajunge la 4.400. Practic, este o mărire de 360 de lei a pensiei, să spunem în net..

Nu există să fie taxată toată suma. Doar cei depăşeşte cei 4.000 de lei dacă în final se va rămâne pe asta.

Vor face parte din acea modificare la Codul Fiscal, dar nu va fi taxată suma sub 4.000 de lei. Mai avem această prevedere la pensii. Suma până la 2.000 de lei nu se impozitează, se impozitează doar ce depăşeşte 2.000 de lei. Se impozitează cu 10%”, a explicat noul ministru al Muncii.

Citeşte şi: Prima ședință de guvern condusă de premierul Nicolae Ciucă. Ce priorități are noua coaliție

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Finanţelor (MF) se află printre ministerele care vor primi cei mai mulţi bani la a doua rectificare bugetară din acest an. Marius Budăi le garantează românilor că vor avea pensii şi salarii mai mari de la 1 ianuarie.

„A fost lansată în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanţe rectificarea bugetară. În mod informal, pentru că încă nu s-a dat votul şi nu s-a depus jurământul, am luat legătura cu colegii mei din Ministerul Muncii şi din ceea ce am discutat, tot ceea ce s-a postat este suficient să încheiem luna decembrie fără nicio sincopă.

Vreau să-i liniştesc pe parinţii şi bunicii nostri, pe părinţii care au copii. Ceea ce trebuia sa se întâmple în luna decembrie se va întâmpla, iar ceea ce s-a spus şi s-a scris în programul de guvernare îl vom regăsi în viitorul buget al anului 2022.

În maximum 120 de zile vom anunţa un calendar de implementare a legii de salarizare şi a legii pensiilor. În acel moment vom face public şi acele majorări.

PSD a intrat in negocierile pentru formarea actualei coalitii cu o linie roşie, adică să nu trecem şi să nu coborâm mult sub acest pachet social pe care noi l-am propus. Sa nu credem ca este o majorare care ii va îmbogăţi peste noapte pe părinţii şi bunicii noştri, doar vom încerca să creăm un scut în faţa valului de scumpiri. Ne dorim ca in maxim 120 de zile să anunţăm noul calendar de majorări”, a declarat Marius Budăi la România Tv.

Citeşte şi: EXCLUSIV Cu cât cresc pensiile şi salariile de la 1 ianuarie 2022. Anunţul de ultimă oră făcut de Marius Budăi