Prima ședință de guvern condusă de premierul Nicolae Ciucă. Ce priorități are noua coaliție

Guvernul Nicolae Ciucă a avut miercuri seara prima ședință a noului Executiv. Cabinetul Ciucă a depus astăzi jurământul la Palatul Cotroceni în fața președintelui Klaus Iohannis.

25 nov. 2021, 17:50
Prima ședință de guvern condusă de premierul Nicolae Ciucă. Ce priorități are noua coaliție

„A fost o zi lungă în care au avut loc toate activităţile procedurale privind învestirea Guvernului României. Astă seară are loc prima şedinţă a Guvernului României după o perioadă de criză politică. Doresc să mulţumesc încă o dată Parlamentului României pentur că ne-a acordat votul de încrdere. Doresc să mulţumesc partidelor politice care au înţeles că mai presus de orice este cetăţeanul român şi interesul ţării. Doresc să mulţumesc partidelor politice care au înţeles că mai presus de orice este cetăţeanul român şi interesul ţării.

Noi ne găsim în acest format pentru a parcurge ordinea de zi care are un singur punct. E vorba despre un proiect de OUG privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Înainte de a intra în dezbatere acestui punct de pe ordinea de zi, doresc să menţinez că azi este ziua internţională pentru eliminarea violenţelor împotriva femeilor. Îmi cer scuze. Violenţei împotriva femeilor. Şi consider că Guvernul României poate să transmită un mesaj prin care condamnă orice fel de violenţă împotriva femeilor”, a declarat Nicolae Ciucă la începutul ședinței de guvern.

Guvernul Ciucă a primit astăzi votul de încredere al Parlamentului, înregistrând 318 voturi favorabile, în condiţiile în care erau necesare cel puţin 234 astfel de voturi. ”Împotrivă” au fost înregistrate 126 de voturi.

Citește și Guvernul Ciucă a fost votat de Parlament. Protestatarii, evacuaţi de la Parlament 

„Va felicit. Criza politica s-a terminat, dar celelalte crize, nu. Și nici problemele nu au dispărut. Pandemia nu s-a terminat. Criza energetică nu s-a terminat, capătă noi forme. Bugetul va trebui rectificat. Bugetul 2022 va trebui pregătit și votat. Oamenii așteaptă plata salariilor și a pensiilor la timp. Pentru toate acestea e nevoie de un guvenr solid, cu o majoritate consistentă în Parlament. Și acum există acest guvern.

Dar nu numai probleme ne așteaptă, ci sunt multe oportunități. PNRR se cere implementat, sunt mulți bani ce trebuie investiți în beneficiul românilor. Toată lumea vrea măsuri pentru creștere economică, a salariilor și pensiilor, pentru investiții, autostrăzi, drumuri, spitale, școli și multe altele. Și pentru toate acestea, pentru a fructifica oportunitățile, e nevoie de un guvern puternic, bine condus. Acum avem acest guvern.

Nu a fost simplu. Cred că nu își imaginează nimeni că a fost simplu să vină împreună partide care până mai ieri s-au luptat. A fost nevoie să se treacă peste multe orgolii, unele mai mari, altele mai mici, pentru a găsi punctele comune. Așteptările sunt mari, lumea s-a săturat de crize și de promisiuni. Oamenii vor să vadă fapte, rezultate. Vă invit să le livrați”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 25 noiembrie 2021, decretul pentru numirea Guvernului României, în următoarea componență:

Nicolae-Ionel Ciucă – prim-ministru
Sorin Mihai Grindeanu – viceprim-ministru, ministrul transporturilor și infrastructurii
Kelemen Hunor – viceprim-ministru
Adrian Câciu – ministrul finanțelor
Lucian Nicolae Bode – ministrul afacerilor interne
Bogdan Lucian Aurescu – ministrul afacerilor externe
Marian-Cătălin Predoiu – ministrul justiției
Vasile Sebastian Dîncu – ministrul apărării naționale
Florin Marian Spătaru – ministrul economiei
Virgil-Daniel Popescu – ministrul energiei
Adrian-Ionuț Chesnoiu – ministrul agriculturii și dezvoltării rurale
Tánczos Barna – ministrul mediului, apelor și pădurilor
Cseke Attila-Zoltán – ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației
Dan Vîlceanu – ministrul investițiilor și proiectelor europene
Marius-Constantin Budăi – ministrul muncii și solidarității sociale
Alexandru Rafila – ministrul sănătății
Sorin-Mihai Cîmpeanu – ministrul educației
Constantin-Daniel Cadariu – ministrul antreprenoriatului și turismului
Florin-Claudiu Roman – ministrul cercetării, inovării și digitalizării
Gabriela Firea – ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse
Lucian Romașcanu – ministrul culturii
Novák Carol-Eduard – ministrul sportului