EXCLUSIV| Ministrul Muncii, vești bune pentru români chiar de Ziua Națională: ”Punctul de pensie crește de două ori”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a ales să le dea românilor vestea mult așteptată chiar de Ziua Națională. Oficialul a vorbit în exclusivitate la România TV, despre majorarea pensiilor și le-a răspuns românilor la toate întrebările care îi macină.

01 dec. 2022, 19:20
EXCLUSIV| Ministrul Muncii, vești bune pentru români chiar de Ziua Națională: ”Punctul de pensie crește de două ori”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a ales să sărbătorească Ziua Națională, prin muncă. Oficialul a făcut dezvăluiri de ultimă oră privind majorarea pensiilor chiar din biroul său, de la minister.

Citește și EXCLUSIV Ludovic Orban nu a fost invitat la recepţia de Ziua Naţională de la Cotroceni: „Este o probă de proastă creştere din partea unui preşedinte, sfidează spiritul acestei zile”

Cu prilejul Zilei Naționale, Marius Budăi, le-a răspuns românilor la toate întrebările care îi macină în privința majorării pensiilor, dar și a ajutoarelor acordate de Guvern.

”Vreau să vă spun că suntem pe ultima sută de metrii cu actele normative, suntem în construcția finală, din discuțiile care au loc pe parcursul acestor zile. Și astăzi și mâine discutăm cu Ministerul de Finanțe, avem actele normative, avizul economic și social și important este că de la 1 ianuarie, pensiile vor fi majorate, de la 1.586 de lei la 1785  de lei.

Este practic un termen nominal, cea mai mare majorare, și iată că am ajuns și am depășit chiar aceea prevedere din lege de majorare cu 40% de la valoarea de 1.775 la  valoarea de 1.785 de lei și eu cred că guvernarea și-a pus o amprenta pozitivă”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, la România TV.

Ajutoarele de stat se vor da în două tranșe

În ceea ce privește ajutoarele acordate pensionarilor, Ministrul Muncii a spus: ”Până acum am avut măsuri până la 2000 de lei și am preferat să majorăm, pentru că se majorează și valoarea punctului de pensii, vor fi aproximativ 4.3 milioane de seniori ai României care vor intra în această categorie. Avem acel sprijin de 1.000 de lei până la 500 de lei, sprijinul de 800 de lei și 600 de lei care vor fi împărțiți în 2 tranșe egale semestriale.

În privința tichetelor de alimente am ridicat și pragul pentru acel voucher de la 1.500 la 1.700 astfel încât cetățenii să fie cuprinși în această măsură, 1.84 mil de seniori. În continuare, vom avea și acest sprijin de 1400 de lei pentru plata energiei care va fi împărțit în 2 părți egale semestriale în 2023”.

Marius Budăi a anunțat că din luna ianuarie 2023, Guvernul va majora alocațiile copiilor, dar și indemnizațiile pentru veteranii de război. Mai mult, statul le va oferi începând de anul viitor pensionarilor cu dizabilități cea de a 13-a pensie.

”În luna ianuarie vom majora și alocațiile copiilor, veteranilor de război și vom achita a 13 indemnizație pentru pensionarii cu dizabilități. Vreau să va spun că este un lucru pe care trebuie să îl facem, suntem obligați în această perioada grea și credem că președintele Ciolacu a spus că nu trebuie să lăsăm pe nimeni în urmă”, a transmis ministrul.

Ce le rezervă anul 2023 pensionarilor

În luna mai a anului 2023, în coaliția de guvernare va avea loc celebra rotativă în care funcția de premier va fi preluată de PSD, întrebat dacă partidul social-democrat se gândește ca o dată cu preluarea funcției să acorde o nouă majorare a pensiilor, ministrul a răspuns: ”

”O să fiu extrem de cinstit, noi am gândit ca și coaliție că importanți sunt cetățenii. Discuțiile în cadrul coaliției sunt discuții de bucătărie internă, iar măsurile sunt cele mai importante, acum nu avem o astfel de strategie ca și partid. Însă avem în întreaga coaliție și mă bazez pe anul 2022, atunci când va fi nevoie de intervenție, vom acționa că atare.

Măsurile acestea le-am gândit din prima fază pentru 2023, iar dacă vom avea nevoie de măsuri suplimentare o vom face, noi nu am intrat la guvernare într-un moment bun. A venit și acest război, situația s-a schimbat nici nu ne plângem nici nu ne lăudăm doar procedăm că atare să reușim să realizăm aceste lucruri care să vină în sprijinul cetățenilor români fie că fac parte din mediul de afaceri, categorii vulnerabile, pensionari, copii”, a mai transmis Marius Budăi.

Despre reforma pensiilor speciale

Ministrul Muncii a vorbit și despre reforma pensiilor speciale anunțată de președintele PSD Marcel Ciolacu, despre care a spus că proiectul este gata.

”Proiectul este deja scris, avem înaintate două corespondențe cu banca mondială, construim adresa de înaintare către Comisie cu argumentele Ministerului Muncii.

Vreau să vă spun că am criticat foarte mult secretomania cu care s-a scris PNRR și nu am procedat la fel, am discutat cu toate ministerele de resort despre aprobarea unui grup de lucru respectând independența fiecărui minister în parte.

Nu poți să discuți cu toți magistrații, prin reprezentați însă independența sistemului trebuie asigurată și acele lucruri care s-au comunicat în spațiul public, pensie mai mare decât salariu trebuie rezolvate. Asimilările în magistratură și tot ceea ce vine cu o creștere a stagiului minim de a acutiza pentru a ajunge să beneficieze de pe urma acelui sistem, toate au fost discutate cu toate sistemele interesate”, a mai spus Marius Budăi.

Citește și Daniel Ghiță tună și fulgeră! Deputatul PSD este extrem de supărat de nedreptatea făcută românilor prezenți la parada de 1 Decembrie: ”În baza cărei legi faceți discriminări?”