EXCLUSIV Mircea Coşea, avertisment sumbru după ce BNR a majorat dobânda cheie: „Statul român îşi canibalizează economia” VIDEO

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât miercuri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25% pe an, de la 5,50% pe an anterior, începând cu data de 6 octombrie 2022, informează banca centrală.

05 oct. 2022, 21:54
EXCLUSIV Mircea Coşea, avertisment sumbru după ce BNR a majorat dobânda cheie: „Statul român îşi canibalizează economia” VIDEO

De asemenea, BNR a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,25% pe an, de la 6,50% pe an, şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,25%, de la 4,50% pe an.

Totodată, în şedinţa de miercuri, reprezentanţii CA al BNR au decis păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

În acest context, profesorul Mircea Coşea a intervenit în direct la România TV pentru a explica, într-un dialog cu Andreea Creţulescu, ce înseamnă aceste măriri pentru români.

Ce urmeaza, in opinia dumneavoastra?

Urmeaza o perioada dificila, pentru ca daca analizam vedem ca ce inseamna client al bancii, cei care au luat credite, nu fac parte din populatia defavorizata, ci sunt reprezentantii clasei mijlocii. Ei au luat credite, asistam la un atac la clasa mijlocie, motor al societatii, pe care ne-am chinuit sa-l dezvoltam.

Va fi o schimbare in bugetul de familie, pentru ca multi vor incerca sa plateasca rata de teama pierderii garantiei. Asta inseamna ca din veniturile care sunt fixe in Romania, nu au crescut. Dar  au crescut preturile, asta inseamna un dezehilibru in bugetele de familie.

Citeşte şi: Majorare pensii 2023. Şeful Casei Naţionale de Pensii a anunţat câţi bani vor primi în plus pensionarii de la 1 ianuarie

Vor disparea cheltuieli pe care noi credeam ca le facem ca reprezentanti ai unei societati evoluante, numite UE. Nu vom avea bani nici pentru educatie, nici pentru spectacole si carti, nici pentru concedii. Se micsoreaza cheltuielile pentru sanatate, mai mult de atat, puterea de cumparare scade.

Nu inflatia trebuie luata in calcul, ci puterea de cumparare la bunuri de baza, unde puterea de cumparare a scazut cu 30%. Puterea de cumparare trebuie sa fie acoperita prin cresterea pensiilor, nu inflatia. Vine o situatie complicata si mai multi romani vor fi afectati decat cei pe care pana acum ii consideram saraci.

De ce BNR a crescut peste estimari?

Explicatia e greu de dat. Probabil a fost si o influenta din afara, pentru ca intreaga europa a crescut dobanda de referinta. Apoi, incercarile Banciiu Nationale nu a dat rezultate si nu cred ca vor da nici acum rezultate.

Pentru ca in conditiile actuale, cand inflatia nu e pe masa monetara, e si pe sistem si import, nu o poti stopa doar pe dobanda de referinta. Trebuie corelata si cu masuri ale Guvernului.

Citeşte şi: Guvernul a aprobat înfiinţarea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare. Adrian Câciu: ”Va fi funcțională într-un orizont de un an și jumătate”