EXCLUSIV Nicu Alifantis, obligat să returneze statului ajutorul financiar pe care l-a primit în pandemie: „E absolut penibil. Pentru aceşti bani eu am plătit impozit”

Una dintre categoriile profesionale cele mai afectate de pandemie au fost artiştii, care nu au mai putut susţine niciun concert luni bune. În aceste condiţii, statul le-a sărit în ajutor şi le-a acordat o indemnizaţie lunară pentru suspendarea temporară a activităţii.

08 apr. 2023, 13:50
EXCLUSIV Nicu Alifantis, obligat să returneze statului ajutorul financiar pe care l-a primit în pandemie: „E absolut penibil. Pentru aceşti bani eu am plătit impozit”

Nicu Alifantis a fost unul dintre beneficiarii acestei indemnizaţii. Începând din aprilie 2020 şi până la jumătatea anului 2021, când programul guvernamental a fost oprit, artistul a încasat 4.072 de lei pe lună. Sumă care, desigur, a fost impozitată. Astfel, Nicu Alifantis a plătit nu mai puţin de 13.574 de lei impozit la stat.

Recent, însă, artistul a fost notificat că ajutorul de la stat l-a primit „în mod necuvenit„, astfel că este obligat să înapoieze cei 4.072 de lei alocaţi lunii aprilie 2020. Asta în pofida faptului că aceşti bani au fost impozitaţi. Într-o intervenţie la România TV, artistul a explicat cum s-a ajuns la această situaţie.

Nicu Alifantis, obligat să returneze statului ajutorul financiar pe care l-a primit în pandemie

Este o situaţie absolut penibilă, mi se pare foarte ciudat, mi se pare că au ceva cu noi, pare că îi cam deranjăm. S-au acordat nişte indemnizaţii pe perioada pandemiei, am aplicat pentru că mă încadram conform cerinţelor OUG-urilor care erau emise atunci pentru aceasta indemnizatie, am primit raspuns afirmativ şi am primit şi banii, 4.072 de lei lunar. Şi asta din aprilie 2020 până pe la mijlocul anului 2021 când s-a stopat.

Citeste si Andra și Cătălin Măruță au luat cina alături de o artistă de talie internațională. Imagini de la întâlnirea secretă

În iunie 2021, pentru banii încasaţi în perioada aprilie-decembrie 2020 am primit o impunere prin care am fost obligat să plătesc impozit la aceşti bani încasaţi pe această perioadă. Acum câteva zile, pe 4 aprilie, am primit 7 notificări prin care sunt obligat să dau înapoi 4.072 lei, deci suma brută pe care am încasat-o de la stat. La aceşti 4.072 încasaţi în 2020, am plătit 13.574 de lei impozit„, a explicat Nicu Alifantis la România TV.

Artistul a postat pe Facebook notificările primite de la Fisc referitoare la obligaţia de returnare a banilor încasaţi „necuvenit”.

Citeste si Vestea momentului despre Maria Ciobanu. Dezvăluiri din viața ciocârliei muzicii populare românești

Ca un bun creștin, îmi fac o cruce cât pot de mare și tot așa de 7 ori, că atâtea plicuri am primit. Pe scurt, în 2020, Statu’ a plătit niște indemnizații ălora cu meserii liberale, din care, cu onor fac și eu parte, că cică din cauza lui Covi nu ne-am putut desfășura activitatea. Ete că acu’s-au gândit ei că ar fi bine să ni le ia înapoi că cică sumele lunare au fost plătite necuvenit (?!) Tare, nu-I așa?„, a scris artistul pe Facebook.