EXCLUSIV. Pe lângă Oprea, şi Vanghelie a făcut manevre că să revină în PSD prin spatele Vioricăi Dăncilă

După scandalul legat de intrarea lui Gabriel Oprea pe ușa din spate direct în conducerea PSD, o nouă bombă cu ceas stă să explodeze în partid. Alt fost lider pesedist, considerat azi un personaj toxic, Marian Vanghelie s-a agitat frenetic în ultimele luni să se facă util Vioricăi Dancilă, sperând să fie reprimit astfel în Kiseleff.

RomaniaTV.net
26 nov. 2019, 07:26

Marian Vanghelie a devenit o prezență constantă în biroul șefei PSD, spun surse din conducerea partidului, care susțin că fostul primar al sectorului 5 i-a promis Vioricăi Dăncilă sprijin logistic pe două direcții – comunitatea romilor, un aliat tradițional al social-democraților, respectiv o mare confederație sindicală aflata deasemenea în relații bune cu partidul, CNSLR Frăția. Astfel, presa l-a surprins chiar miercurea trecută pe fostul primar în sediul din Kiseleff (DETALII, AICI)

După plecarea lui Vanghelie, la Kiseleff au ajuns rapid reprezentanții romilor, care au fost primiți de Mihai Fifor și Costin Mihalache,  strategul și omul de încredere al Vioricăi Dăncilă. Printre participanți s-au numărat Dana Varga, consilier onorific al prmeirului și lideră a romilor din Ardeal, alți lideri din țară, dar și o delegație trimisă de ex-deputatul Nicu Pău , poreclit ”Niky Scorpion”, formată din liderii Partidei Romilor, Cătălin Manea și de Edu Adrian. Efectul acestor discuții pare să fi fost de-a dreptul insesizabil la nivel național și infim chiar la nivel local, în sensul că Dancilă a obținut în sectorul 5 un scor un pic mai mare decât în celelate sectoare, pierzând cu 39% în fața și Iohannis.

În privința zonei sindicale, situația e și mai ciudată. Nu este clar dacă Vanghelie a avut vreun merit efectiv în realizarea acordului cu sindicaliștii, asta deși unul dintre vicepreședinții CNSLR-Frăția, Marian Lupașcu (foto, alături de Olguța Vasilescu, în 2018) este unul dintre oamenii săi cheie, plantați într-o instituție strategică a sectorului 5. Cert este că, președintele PSD Viorica Dăncilă a semnat miercuri, 6 noiembrie 2019, un acord de colaborare cu CNSLR FRĂȚIA, la sediul PSD. „Sper că va fi o cooperare foarte bună și că toți cei care au speranțe în această țară, care cred că în România își pot găsi locul și vor vremuri bune pentru români și România să fie cei care vor avea parte de sprijinul nostru, atât al PSD, cât și al sindicatelor. Este un pas important. Vreau să le mulțumesc liderilor de sindicat și sindicatelor pentru acest obiectiv comun pe care îl avem în ceea ce privește salarizarea, salariul minim și tot ceea ce ține de drepturile salariaților”, a afirmat cu acel prilej Viorica Dăncilă.

Nico o vorbă despre vreun loc în conducerea PSD pentru liderul federației, Leonard Bărăscu, semnatar al protocolului. Dealtfel, astăzi, în absența dlui Bărăscu care nu a putut fi contactat, purtătorul de cuvânt al CNSLR Frăția, Vasile Marica a spus că nu există informații potrivit cărora liderul confederației ar fi primit un asemenea post. „Noi, sindicatele, suntem în general de stânga, asta ne e menirea. A ieşit o majoritate care a semnat cu PSD, nu cu doamna Dăncilă în mod special, un protocol de colaborare. Vedeţi ce o să iasă. Sunt colaborări pe tema salarizării, pe tema pensionării, a Inspecţiei Muncii. Ăsta a fost protocolul. Nu sunt foarte bine informat. Nu cred că cineva de la noi e vicepreşedinte. Cred că Dăncilă doar a vrut să se apere”, a afirmat Marica pentru Digi24.

Ceea ce este sigur, conform surselor din partid, este că Vanghelie i-a promis Vioricăi Dăncilă că va aduce sute de sindicaliști duminică seara, în curtea PSD din Kiseleff, într-o manifestare de susținere a candidatului social-democrat la prezidențiale la aflarea rezultatelor din exit-polluri. Evident, Vanghelie nu a vorbit cu nimeni din CNSLR Frăția, ci a apelat la oamenii săi de încredere din sectorul 5. Cine sunt aceștia? Pe unul l-am amintit deja, Marian Lupașcu, direcorul unei societăți a primăriei pe nume S.C. AMENAJARE EDILITARE SI SALUBRIZARE SRL, despre care presa susține că ar controla aproximativ 80% din bugetul Primăriei Sectorului 5. Celălat om cheie este Leonard Petre, fost administrator public al Primariei Sector 5 in ultimul mandat al lui Vanghelie, actual director al SC Economat Sector 5 SRL (societate avand ca actionar Consiliul Local al Sectorului 5). Petre este și președintele PDSI, partid fondat de Vanghelie după ce a fost dat afară din PSD, cu care a reușit doar să obțină rolul de formațiune-balama în sectorul condus de primarul Daniel Florea.

În Consilul Local al Sectorului 5 sunt trei consilieri din partea grupării politice controlată de Vanghelie, cu care PSD reușește să își treacă mare parte din proiectele importante. În schimbul voturilor oamenilor sai, Vanghelie a impus păstrarea sau numirea unor fideli de-ai săi ca directori la direcțiile sau firmele Primăriei. Astfel, Vicentiu Antonescu și Dragoș Ioniță sunt directori la ADP; Paul Lăzărescu și Roberto Vișan sunt șefi la Administrația Piețelor; Virgil Nicorescu și Marian  Lupașcu conduc S.A. AMENAJARE EDILITARE SI SALUBRIZARE SRL. Aceștia sunt în mare parte oameni sosiți pe filiera PPDD, partid în care Vanghelie controla o mare parte din resursa umană. Aceștia sunt oamenii la care Vanghelie a apelat și care au adus angajați ai instituțiilor pe care le conduc, duminică seara, la Kiseleff. În imaginea surprinsă din transmisiunile în direct ale televiziunilor de știri apar trei dintre apropiații lui Vanghelie: Petre Leonard (primul din dreapta), Paul Lazarescu (centru) și Virgil Nicorescu (stânga). După izbucnirea scandalului Oprea, oricum nimeni nu mai dorește să se asocieze și cu Vanghelie, cel puțin pe moment și la nivel central.