EXCLUSIV | Pericolul nebănuit din senzația de amorțeală a mâinilor și a picioarelor. Ce este neuropatia și de ce apare. Medicul Oana Nemeș: ”Poate afecta orice nerv din organism”

Medicul specialist Oana Nemeș a vorbit, în exclusivitate pentru România TV, despre neuropatie, o afecțiune din sfera neurologică, care se arată din ce în ce mai întâlnită în rândul tinerilor. Mai jos ai toate detaliile.

08 feb. 2024, 12:00
EXCLUSIV | Pericolul nebănuit din senzația de amorțeală a mâinilor și a picioarelor. Ce este neuropatia și de ce apare. Medicul Oana Nemeș: ”Poate afecta orice nerv din organism”

Medicul specialist Oana Nemeș a vorbit, în exclusivitate pentru România TV, acolo unde explicat amplu ce este neuropatia și cum se manifestă.

Citește și Medicul Vlad Ciurea, sfaturi pentru o viață sănătoasă. La ce oră ar trebui să ai ultima masă, de fapt

Doctorul Oana Nemeș a vorbit despre neuropatia diabetică, determinată de nivelul crescut de zahăr din sânge.

Doamna doctor Oana Nemeș, medic specialist

Ce este neuropatia și de ce apare

Oana Nemeș a explicat în amănunt care este cauza principală a acestei afecțiuni. Se pare că, după spusele medicului, nivelul de zahăr din sânge duce la afectarea sistemului nervos.

„Este o complicație determinată de nivelurile ridicate de zahăr în sânge și care duce la afectarea sistemului nervos. Este o boală progresivă, simptomele se instalează treptat și evolutiv. Neuropatia apare atunci când nivelurile crescute de zahăr din sânge determină afectarea nervilor. Aceasta poate afecta orice nerv din organism, e important să știm că sistemul nervos e foarte important, este cel care ne ajute să simțim, să ne mișcăm, ajută la funcțiile autonome, cum este respirația, toate se întâmplă cu ajutorul nervilor și al sistemului nervos. Semnele și simptomele neuropatiei diabetice, acestei complicații determinate de un nivel ridicat al zahărului din sânge sunt niște simptome specifice și sunt determinate în principal de tipul de nervi care sunt afectați.

Principala neuropatie este neuropatia periferică, cea în care sunt afectați de către nivelul ridicat de sânge nervii periferici. Avem simptome specifice, avem o senzație de amorțeală, dureri, furnicături, arsuri. Inițial încep din vârful degetelor de la mâini și picioare, care apoi continuă pe brațe sau picioare.

Citește și EXCLUSIV| Medicul Virgiliu Stroescu aruncă bomba! ”Cine mănâncă o dată pe zi se îngrașă”

Reducerea senzației de cald, rece, frig, nu se simte nici durerea, nici apariția rănilor nu se simte, chiar și pierderea de echilibru, dificultăți în mers. O complicație frecventă este că nesimțind durerea, ea se poate dezvolta și agrava. Primul pas pentru a ține aceste simptome sub control este reducerea nivelului de zahăr din sânge”, a spus medicul Oana Nemeș, în exclusivitate pentru România TV.