EXCLUSIV Peste 10.000 de cazuri zilnice, valul 6 loveşte în plin România. Andrei Baciu: „Ne îngrijorează când vedem un număr atât de mare”

Numărul infectărilor cu coronavirus este în creştere în România. Invitat la România Tv, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a făcut noi precizări privind evoluţia pandemiei în ţara noastră.

27 iul. 2022, 19:23
EXCLUSIV Peste 10.000 de cazuri zilnice, valul 6 loveşte în plin România. Andrei Baciu: „Ne îngrijorează când vedem un număr atât de mare”

Peste 10.000 de cazuri zilnice în România. Andrei Baciu a recunoscut, miercuri seară, la România Tv, că numărul mare de infectări zilnice creează o mare îngrijorare în rândul autorităţilor.

Peste 10.000 de cazuri zilnice în România. Anunţul de ultimă oră făcut de Andrei Baciu

„Ne ingrijoreaza cand vedem un numar atat de mare de cazuri. Daca iti doresti sa ai o vacanta linistita, fara sa te imbolnavesti, este suficient sa-ti pui masca de protectie. Altfel, sistemul de sănătate se pregateste pentru ca orice pacient sa poata sa beneficieze cat mai repede de asistenta medicala.

Îi incurajez pe cei care au simptome sa se testeze cat mai repede. Te poti testa si in farmacii, ne putem testa gratuit inclusiv la medicul de familie. Sanatatea este extraordinar de pretioasa si destul de fragila. Ideea e sa ne protejam cu aceste masuri.

Există această creştere a cazurilor şi lucrurile vor evolua în acest fel, acesta este destinul oricarei pandemii. Vom mai avea astfel de situaţii. Masca este la nivel de recomandare, este una dintre cele mai sigure măsuri. Aceasta varianta este mai contagioasa, vedem aceasta cifra importanta care s-a atins în cursul zilei de ieri, de 12.000 de cazuri”, a declarat Andrei Baciu la România Tv.

Citeşte şi EXCLUSIV Record de cazuri covid-19 în România, în valul 6. Va redeveni obligatorie masca de protecţie? Alexandu Rafila, anunţ de ultimă oră pentru români

Miercuri, 27 iulie, au fost înregistrate 9.802 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID –19), cu 2.551 mai puține față de ziua anterioară. 1.900 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Ministerul Sănătăţii a retransmis, miercuri, recomandări pentru utilizarea antiviralelor orale, în cazul persoanelor confirmate cu coronavirus. Specialiştii atrag atenţia că tratamentul trebuie stabilit de medic, care va recomanda măsurile potrivite formei de boală şi eventualelor comorbidităţi.

”Tratamentul trebuie stabilit de medic, care va recomanda măsurile potrivite formei de boală şi eventualelor comorbidităţi. Dacă nu ai medic de familie anunţă Direcţia de Sănătate Publică, care te va îndruma mai departe”, au transmis reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Potrivit specialiştilor, testul făcut acasă trebuie confirmat oficial pentru ca bolnavul să poată beneficia de evaluare medicală şi de tratament.

”Tratamentul antiviral nu trebuie administrat tuturor pacienţilor COVID. Acesta poate fi util doar în anumite forme de boală, conform aprecierii medicului care te va evalua”, au mai precizat reprezentanţii ministerului.

Citeşte şi Valul 6 COVID-19 afectează tot mai mulţi copii. 26 de copii, majoritatea sub un an, internaţi la Grigore Alexandrescu. Situaţie îngrijorătoare şi la Timişoara

Când este nevoie de tratament antiviral:

Tratamentul antiviral este eficient numai atunci când este administrat în primele 5-7 zile de la apariţia simptomelor. Tratamentul antiviral nu se utilizează în scop profilactic! Antiviralele nu au efect de prevenire a bolii, ele se administrează numai la indicaţia medicului, doar în cazul în care forma de boală necesită acest tip de tratament.  Tratamentul antiviral oral împotriva COVID-19 NU este recomandat în sarcină. 

”Pacienţii trebuie să discute cu medicul dacă sunt eligibili pentru tratamentul antiviral oral. Doar în urma deciziei acestuia se pot administra antivirale orale. Tratamentul trebuie iniţiat cât mai repede posibil după diagnosticul de COVID-19 şi nu mai târziu de 5-7 zile de la debutul simptomelor”, se mai arată în materialul elaborat de Comisia de Boli Infecţioase a Ministerului Sănătăţii, în ianuarie 2022 şi redistribuit miercuri.