EXCLUSIV Rareş Bogdan, despre criza energiei electrice: „În cel mai rău caz, va trebui să trecem pentru şase luni la o piaţă reglementată”

Europarlamentarul Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte al PNL, a comentat, în direct la România TV, criza energetică prin care trece ţara noastră, în contextul în care liberalii şi social-democraţii nu s-au înţeles încă pe textul OUG care ar trebui să compenseze facturile românilor vulnerabili în această iarnă.

04 oct. 2022, 19:25
EXCLUSIV Rareş Bogdan, despre criza energiei electrice: „În cel mai rău caz, va trebui să trecem pentru şase luni la o piaţă reglementată”

Rareş Bogdan a dat,încă o dată, asigurări că România nu are probleme de aprovizionare cu gaz natural, în condiţiile în care ţara noastră produce majoritatea necesarului de consum, dar admite că în ce priveşte energia electrică este posibil să se ajungă în situaţia în care piaţa să trebuiască reglementată, pe o perioadă definită.

„Sa stiti ca nu este o problema de cum sau daca ne intelegem cu PSD. Situatia nu e ca un partid vrea ceva si celalalt vrea altceva. Toti vrem sa rezolvam, dar daca eram atat de buni nu aveam aspecte care trebuie corectate. E o chestiune care s-a discutat, la ce sa se raporteze.

Probabil ca se va raporta la ultima luna. Mai avem compensarea, care ajuta undeva la 6,5 milioane de familii.

Degeaba Hidroelectrica poate furniza energie la un pret mai jos, daca noi achizitionam de pe bursele de afara. Cel mai important este sa crestem productia de energie.

Citeşte şi: Eduard Hellvig, directorul SRI, se revoltă: „Societatea românească trebuie să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor. Nu putem să fim pompieri chemaţi să stingă incendiile provocate de alţii şi apoi acuzaţi că le-am stins”

Vreau sa spun ca in cazul Iernut, care trebuia sa aduca 1400 de megawatti, licitatia a fost castigata de o companie din Spania, care a intrat in insolventa si a stat asa un an jumatate. Ei au venit si au spus ca vor continua lucrarile.

Trebuie sa dam drumul la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, trebuie sa dam drumul la Iernut. Situatia Roamniei este mai buna decat a altor tari, daca se complica, in cel mai rau caz, trebuie sa trecem pentru 6 luni la o piata reglementata. La gaz nu avem probleme. Noi suntem producatori de gaz, avem depozitele de la Romgaz incarcate la 86%. Noi nu mai suntem la situatia in care marea majoritate a industriei consuma 90% din gazul produs, pentru ca majoritatea capacitatilor industriale s-au inchis. Dependenta noastra de Rusia este una foarte scazuta.”, a spus Rareş Bogdan, în exclusivitate la România TV.

Citeşte şi: Liberalul Cătălin Boboc, precizări după acuzaţia că s-a branşat ilegal la reţeaua de energie: Nu este vorba de niciun furt! Am documente care pot dovedi asta