EXCLUSIV Reportaj cu camera ascunsă: De ce nu mai sunt pastile cu iod în farmacii

În farmaciile din Capitala nu se mai găsesc deloc pastile cu iod, dupa ce mulţi oameni s-au panicat din cauza razboiului din Ucraina. Jurnaliştii România Tv au realizat un material exclusiv filmat cu o cameră ascunsă. 

05 apr. 2022, 18:24
EXCLUSIV Reportaj cu camera ascunsă: De ce nu mai sunt pastile cu iod în farmacii

De ce nu mai sunt pastile cu iod în farmacii. Tot mai mulţi români se tem de un eventual atac nuclear şi au luat cu asalt farmaciile, în cautarea pastilelor cu iod, deşi Ministerul Sănătăţii a anunţat că acestea vor fi distribuite prin intermediul medicilor de familie.

De ce nu mai sunt pastile cu iod în farmacii. Repotaj exclusiv România Tv

Citeşte şi Pastilele cu iod, motiv de dispută între medici şi Ministerul Sănătăţii. Când şi cum vor fi distribuite populaţiei

Jurnaliştii România Tv au realizat un material exclusiv filmat cu o cameră ascunsă.

Discuție Reporter- Vânzătoare

– Numai o clipă, să vedem dacă avem!

– Dar ce e cu nebunia asta cu ele?

– Nu mai am, să știți! Nu e nicio nebunie! Doamne ferește, dac-o să fie un atac nuclear în primele ore, 8 ore, trebuie să luăm iod!  Și oamenii au intrat în panică în urma problemelor care sunt!

– Și n-aveți pentru că toată lumea cumpără, presupun!
– Da! N-o să rămână nimeni fără dacă e nevoie! Noi am avut, dar nu mai avem acum S-a terminat!

Nici din farmacia situată peste drum de spitalul Floreasca nu mai sunt pastile de iodură de potasiu.

Discuție Reporter- Vânzătoare

– O bătrânică din bloc mă bate la cap să-i iau pastile cu iod. Aveți așa ceva?

– Nu avem, așteptați, dar bătrânica n-are de ce să ia! Nu are rost să-și facă griji! Nu are rost!

– Dar de unde nebunia asta?

– De la televizor! Dacă spune… Dar n-ascultă tot, până la capăt!

Unele vanzatoare din farmacii se enervează daca sunt întrebate de pastilele cu iod.

Discuție Reporter- Vânzătoare

– Aveți așa ceva?

– Nu!

– E a treia farmacie în care intru!

– Cred.

– Are rost să mai caut?

– Păi ce să căutați?! N-ați auzit la televizor că o să dea DSP-ul și medicii de familie? Dacă noi suntem… scuzați-mă, dobitoci, și nu pricepem… Iodul nu este alcocalminul, paracetamolul sau asta!

Din farmacia de pe bulevardul Titulescu aflăm că pastila de iod nu ne scapă de atacul nuclear, dar macar murim cu sufletul împăcat!

Discuție Reporter- Vânzătoare, 

– Pastile de iod! Aveți așa ceva?

– Nu!

– Nu sunt nicăieri? Adică să nu mai caut?

– Cred că nu! Toate s-au retras către spitale și către acele cabinete, se redirecționează…

– Dar de la ce e nebunia asta?

– De la bomba atomică a lui Putin!

– Păi n-a dat-o!

– Nici nu cred c-o dă!

– Mă rog, și dac-ar da-o ne-ar ajuta? Adică murim mai veseli cu pastila asta?

– Murim mai liniștiți, că avem iod!

Citeşte şi Criza pastilelor de iod. Alexandru Rafila: Antibiotice Iaşi a produs deja peste 15 milioane de comprimate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că autorităţile nu vor distribui pastilele cu iodură de potasiu către populaţie înainte de realizarea unei campanii de informare.

„Am lucrat în această perioadă la structurarea campaniei de informare. Nu putem face distribuţia acestor comprimate fără să existe o campanie de informare a publicului privind modul de administrare şi utilizare. (…) E un lucru foarte sensibil şi nu o să facem niciun fel de distribuţie până nu ne convingem că toată lumea ştie despre ce este vorba, pentru că administrarea intempestivă a acestor pastile poate să pună probleme”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii şi-a exprimat speranţa că medicii de familie vor participa la campania de distribuire a pastilelor cu iod către populaţie.

”Vă asigur că vom găsi cadrul legal care să facă posibilă distribuia către cetăţeni. Şi vreau să vă mai spun un lucru: eu nu am avut nicio dispută cu medicii de familie. Dânşii mi-au spus doar punctul lor de vedere, am încercat să-l înţeleg, ne-au spus în mod foarte clar că ei consideră o chestiune birocratică distribuirea acestor pastile către pacienţii de pe propriile liste. Eu le-am spus – şi nu în spirit polemic – că consider avem o responsabilitate, noi ca administratori ai sistemului de sănătate, pentru toţi pacienţii din România, dânşii pentru pacienţii de pe propriile liste. Eu nu cred că protejarea sănătăţii pacienţilor noştri este o chestiune birocratică. Mai rămâne să analizăm cu colegii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, vom găsi o soluţie şi eu cred că mulţi dintre medicii de familie vor reflecta şi vor deveni parteneri, nu ai noştri, ai pacienţilor de pe listele lor, în a-i ajuta să înţeleagă care este copul acestei distribuiri care nu trebuie în niciun fel să îngrijoreze populaţia”, a adăugat Alexandru Rafila.