EXCLUSIV Roxana Bojariu: „Vom avea fenomene extreme în toate anotimpurile, nu este normal să avem aceste fluctuaţii imense”

Va trebui să ne obișnuim cu fenomenele extreme în toate anotimpurile, a explicat climatologul Roxana Bojariu, în exclusivitate la România TV.

18 apr. 2024, 21:03
EXCLUSIV Roxana Bojariu: „Vom avea fenomene extreme în toate anotimpurile, nu este normal să avem aceste fluctuaţii imense”

Roxana Bojariu spune că va trebui să ne obișnuim cu fenomenele extreme în toate anotimpurile. „Primavara e anotimp capricios, dar ce se intampla e deosebit, aplitudinea contrastele dintre episoade devine tot mai mare. În primăvară avem de obicei fluctuații mai mari decât vara sau iarna, pentru că e anotimp de tranziție, la fel ca și toamna, și atunci se reconfigurează toate tipurile de transport de căldură, de vapori de apă, sistemele de vreme”. Am avut perioade mult prea calde pentru aceasta primavară si revenirea la normal si usor peste normal a adus un contrast extraordinar de mare, a adus acest ecart mare in diferente de temperatura, nu e normal sa avem astfel de fluctuatii intense, dar multe s-au schimbat in sistemul climatic si vorbim de cantitatea sporita de energie si atunci ce experimentam acum mai multe primaveri acum observam ca au nivel sporit de severitate pentru ca in sistemul climatic avem cantitate sporita de caldura transportata dintr-o parte in alta”, a declarat Roxana Bojariu, potrivit România TV.

„Pe acest fundal tranzitoriu, evident că avem succesiuni de vreme care pot să aibă fie aspect de sezon cald, fie aspect de sezon rece, dar de data aceasta și în general în ultimii ani observăm că aceste fluctuații normale pentru perioada din an sunt mult mai puternice, au o amplitudine mult mai mare și contrastul este mai mare, dar contrastul acesta foarte mare a fost mai ales între aerul foarte cald, temperatura foarte ridicată de dinainte, au fost temperaturi până la 33 de grade Celsius, și ce a venit pe urmă”, a adăugat climatologul Roxana Bojariu, în exclusivitate la România TV.

EXCLUSIV. Climatologul Mircea Duţu şi meteorologul Elena Mateescu explică anomaliile vremii şi anunţă lapoviţă, ninsori şi furtuni electrice

„Avem un sistem climatic cu o cantitate sporită de energie, adică de căldură, de vapori de apă și evident că această cantitate sporită de energie alimentează aceste sisteme de vreme și le face mai severe, cu manifestări mai contrastante. Așa că, din păcate, va trebui să ne obișnuim cu fenomenele extreme în toate anotimpurile, de fapt, dar în primăvară și în toamnă avem această caracteristică a trecerii între sezoane mai stabile și, evident, fluctuațiile sunt cu atât mai puternice”, a continuat climatologul.

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a ţării, până sâmbătă dimineaţă, iar în unele zone noaptea se va forma brumă, anunţă meteorologii. Ei au emis Cod galben privind intensificări ale vântului, pentru ziua de joi, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov şi în municipiul Bucureşti.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare valabilă de joi, de la ora 10.00, până sâmbătă, la ora 9.00. În această perioadă, vremea va fi rece în cea mai mare parte a ţării, iar pe parcursul nopţilor, în regiunile intracarpatice şi zonele deluroase, pe alocuri se va produce brumă.

Furtuna Renata a ajuns în România. Alertă meteo COD GALBEN de ploi și vijelii în sudul țării. Este vizată inclusiv Capitala
În zona Capitalei, până vineri, la ora 9.00, valorile termice vor continua să scadă uşor. Pe parcursul zilei vor fi înnorări temporare şi condiţii de ploaie slabă, când şi vântul va avea intensificări, cu rafale de 50…55 km/h. Noaptea, cerul se va degaja, iar vântul va slăbi în intensitate. Temperatura maximă va fi de 16…17 grade, iar cea minimă de 3…6 grade.

caracterizare-climatica-lunara

De vineri de la ora 9.00, până sâmbătă la aceeaşi oră, vremea va fi răcoroasă. Cerul va avea înnorări, însă probabilitatea pentru ploi slabe va fi redusă. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 15…17 grade, iar cea minimă de 5…7 grade.