EXCLUSIV| Traian Băsescu aruncă bomba: ”Armata română nu rezistă în fața unui atac al rușilor pentru 30 de zile”

Traian Băsescu, fostul președinte al României, a vorbit sâmbătă seară, în exclusivitate, la România TV, despre războiul din Ucraina, miza Republicii Moldova și a Transistriei în conflictul ruso-ucrainean, dar și despre reintroducerea stagiului militar obligatoriu în România.

09 mart. 2024, 22:46
EXCLUSIV| Traian Băsescu aruncă bomba: ”Armata română nu rezistă în fața unui atac al rușilor pentru 30 de zile”
EXCLUSIV| Traian Băsescu aruncă bomba

Traian Băsescu aruncă bomba. Traian Băsescu a subliniat că dacă Ucraina pierde războiul cu Rusia, atunci România va intra într-o epocă de insecuritate.

Citește și EXCLUSIV| Traian Băsescu demască planurile lui Klaus Iohannis! ”Nu mai e la masa UE, a fost expediat la NATO”

Traian Băsescu aruncă bomba

Mai mult, fostul lider de la Cotroceni a ținut să precizeze că dacă Rusia ar vrea să cucerească Republica Moldova și Transnistria nu ar avea cum să reziste.

„Dacă Ucraina pierde Războiul, România intră într-o epocă de insecuritate consistentă.  A avea o Ucraina în care rușii au luat Odessa și au ajuns la Gurile Dunării, atunci vom ști că pot lua și Moldova și Transnistria când vor. Moldova este protejată de Ucraina. Rușii nu au acces în Moldova decât pe mare sau aeropurtat, să dea lovituri cu rachete sau să le parașuteze. Dar nu ar rezista acolo, cum nu ar rezista nici în Transnistria pentru că sunt înconjurați de Ucraina. Îi rog pe alarmiștii care văd Moldova ocupată, îi rog să se uite pe hartă să îmi spună pe unde. Nu neg că Rusia are capacitatea să lanseze două brigăzi aeropurtate în Transnistria și Moldova, dar vor rezista acolo tot atât cât au rezistat rușii și în Insula Șerpilor. Nu vor putea să-și apere trupele azvârlite din cer. Moldova, cât timp Odessa este în mâna ucrainenilor, este protejată. Iar cât rușii nu ajung la gurile Dunării, și România este mai protejată”, a declarat Traian Băsescu, în exclusivitate, la România TV.

De asemenea, fostul șef de stat a readus în discuție obiectivele pe care Europa, Rusia și Ucraina le au în acest război.

„Primul lucru care trebuie făcut este să fie definită victoria pentru ucraineni. Orice declarație de la Bruxelles este că vom fi alături de Ucraina atât cât este nevoie. Hai să spunem ce înțelegem noi occidentalii prin victorie: înțelegem eliberarea întregului teritoriu și a peninsulei Crimeea? A teritoriului, fără Crimeea? Începerea unei negocieri? Care este obiectivul? Noi nu știm care este victoria Ucrainei în acest război. Dar Putin știe foarte bine! Vrea să ia Odessa, să ajungă la gurile Dunării ca să aibă acces apoi în toată Europa – ar fi un mare avantaj strategic – și nu m-ar mira dacă ar vrea și Kievul. Dar ca să nu se ajungă aici, trebuie să fim mai serioși decât suntem. Am promis Ucrainei un milion de obuze, le-am dat 400 de mii. SUA au primit 60 de miliarde de dolari în materiale plus împrumut, deocamdată nu s-au mișcat republicanii. Ucraina singură nu poate ține echilibrul”, a mai spus fostul șef de stat.

În plus, Traian Băsescu a afirmat că este de părere ca stagiul militar obligatoriu ar trebui să fie reintrodus în România, deoarece armata română nu ar putea să reziste nici măcar 30 de zile în fața unui atac al Rusiei.

„Sunt pentru stagiul militar obligatoriu. Armata României ar trebui, înainte să vină forțele NATO, să reziste 30 de zile în fața unui atac. Nu suntem capabili. Este o opinie pe care vreau să o spun și o să fie destui care să spună.

Nu avem o armată dotată. Nu rezistă în fața unui atac al rușilor pentru 30 de zile.

Mă uitam cu furie că declarăm 2,5% din PIB alocat armatei, iar noi am cheltuit doar 1,5% din PIB anul trecut”, a conchis fostul lider de la Cotroceni.

Citește și EXCLUSIV| Traian Băsescu șterge pe jos cu George Simion și Diana Șoșoacă! ”Mă uit cu milă la ei”