EXCLUSIV | Traian Băsescu, avertisment despre războiul din Israel. „Va fi o reacţie extrem de puternică a Israelului împotiva Hamas. Represaliile vor fi cumplite”

Traian Băsescu a reacţionat, marţi seara, la România TV, după ce metropola israeliană Tel Aviv a fost ţinta marţi seară a unei ploi de rachete lansate din Fâşia Gaza de mişcarea islamistă Hamas. Fostul preşedinte a apreciat că "Israelul are un sistem antirachetă bine pus la punct", iar "represaliile vor fi cumplite".

11 mai 2021, 23:59
EXCLUSIV | Traian Băsescu, avertisment despre războiul din Israel. „Va fi o reacţie extrem de puternică a Israelului împotiva Hamas. Represaliile vor fi cumplite”

Europarlamentarul Traian Băsescu a subliniat că „Israelul are capacitatea să lovească punctual Hamasul”, însă a fost surprins de „forţa atacului” mişcării islamiste.

„Israelul nu va tolera lovirea populaţiei, fie că e în Tel Aviv sau oriunde pe teritoriul Israelului. Israelul are un sistem antirachetă bine pus la punct. Va fi greu pentru Hamas că lovească consistent Tel Aviv-ul pe care înţeleg că îl atacă Hamas-ul.

Pe de altă parte, represaliile vor fi cumplite. Orice astfel de precedent poate genera senzaţia de slăbiciune a Israelulului. Israelul orice poate accepta numai să pară slab nu. Nu este!”, a explicat Traian Băsescu, în direct la România TV.

Fostul preşedinte a afirmat că „Israelul are capacitatea să lovească punctual Hamasul”.

„Va fi o reacţie extrem de puternică a Israelului împotiva Hamas. Israelul are capacitatea să lovească punctual Hamasul. Ce mă surprinde că par a fi surprinşi de forţa atacului Hamas. Nu eram obişnuiţi ca serviciile israeliene să nu poată să prevină aceste atacuri”, a afirmat Băsescu.

Fostul preşedinte a ţinut să precizeze că „Israelul nu are nevoie de atacuri economice în relaţia cu Hamas-ul”.

„Poate reacţiona militar extrem de puternic, totul e să ştie unde sunt ţintele. Acum e evident că Israelul nu a fost pregătit pentru un asemenea atac din partea Hamas.

N-are puncte slabe Israelul. A avut o deficienţă de informaţii. Acest stat mic supravieţuieşte într-o lume arabă care îi este ostilă. E încurajat numai de duşmani de moarte aproape, dar supravieţuieşte pentru că are resurse militare extrem de puternice. Nu cred că Israelul nu va face faţă acestui atac.

Sistemul militar israelian va trece la o curăţare a Hamas din regiune – din Siria şi Liban”, a afirmat fostul preşedinte.

Citeşte şi: Bloc cu 13 etaje, distrus de israelieni într-un atac aerian în Fîşia Gaza. Imagini incredibile cu momentul prăbuşirii VIDEO

Traian Băsescu, despre soluţia celor două state pentru a opri conflictul israeliano-palestinian. „Este imposibil de acceptat pentru orice Guvern israelian”

„E soluţia celor două state, numai că nimeni nu o vrea, prin condiţiile care se impun. Palestinienii spun da: să fie două state şi să împărţim şi Ierusalimul, dar Israelul să accepte revenirea întregii populaţii palestiniene care a fost alungată de pe teritoriul israeliean. Asta ar însemna că palestinienii ar deveni majoritari în Israel. Este imposibil de acceptat pentru orice Guvern israelian.

Toţi spun că vrem două state, respectăm drepturile celuialt, dar când se aşează la masă să discute despre teritorii nu se mai înţeleg” ,a precizat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a apreciat că acest conflict se va opri acum „când îşi termină Hamas rachetele”.

Citeşte şi: Război în Israel, Hamas a lansat sute de rachete spre Tel Aviv, una dintre ele a lovit un autobuz. Momentul exploziei a fost captat de camere VIDEO