EXCLUSIV | Victor Ponta, atac virulent la adresa lui Klaus Iohannis. „Nu e Putin preşedintele României de opt ani. Economia nu s-a blocat acum de când a început războiul din Ucraina”

Fostul premier Victor Ponta este, miercuri, invitatul Andreei Creţulescu, în studioul România TV, pentru a discuta despre principalele teme de pe scena politică şi despre probleme economice cu care se confruntă România.

25 mai 2022, 20:28
EXCLUSIV | Victor Ponta, atac virulent la adresa lui Klaus Iohannis. „Nu e Putin preşedintele României de opt ani. Economia nu s-a blocat acum de când a început războiul din Ucraina”

Victor Ponta a tras un semnal de alarmă, deoarece din punctul său de vedere, economia „nu funcţionează”.

„În Guvernul Cîţu sau în Guvernul Orban a fost chiar un dezastru. Acum bate pasul pe loc. Nu sunt nici artizanul şi nici adversarul lui Nicolae Ciucă. Domnul Ciucă este un militar. Militarii nu fac economie. Au sarcina lor extrem de importantă – primesc şi execută nişte ordine. Nu merge în România economia. Ne împrumutăm”, a declarat Victor Ponta, liderul Pro România, la România TV.

Întrebat cât de afectată economia României din cauza războiului din Ucraina, fostul premier a subliniat că România nu este condusă de Vladimir Putin, pe care Klaus Iohannis a dat vina.

„Cred că sunt oameni suficient de proşti care să mai creadă asta. Nu e Putin preşedintele României de opt ani şi economia nu s-a blocat acum de când a început războiul din Ucraina.

România e blocată de câţiva ani. În toţi aceşti ani, domnul Iohannis era preşedintele României, dar nici de la domnul Iohannis n-aştept prea mult. Nu s-a priceput, nu l-a interesat şi nici n-a făcut vreun efort să înveţe economie.

Din păcate sau din fericire, sarcina asta pică tot la PSD. Sunt oameni care ştiu, oameni cu care am mai lucrat în Guvern. Domnul Ciolacu va fi prim-ministru, sper, anul viitor pe vremea asta. De acolo aşteaptă lumea, dar încă nu se mişcă lucrurile”, a mai spus fostul premier.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, anunţ despre bilanţul celor şase luni de guvernare PSD. „Este un moment în care nu facem promisiuni, ci aducem argumente”

Victor Ponta: „Avem cea mai mare dobândă, cel mai mare deficit comercial, cel mai mare deficit bugetar”

Haide să comparăm România cu o familie cu 5-6 membri. Familia aduce salarii şi pensii de 100 de lei şi cheltuie de 200 de lei. Se împrumută de 100 de lei, dar suta aia de lei pe care o împrumută. Nu e rău neapărat că ne împrumutăm, e rău că ne împrumutăm la cele mai mari dobânzi. E o problemă politică, pentru că înseamnă că la bulgari sau la unguri li se dau împrumuturi cu 2% şi nouă ni se dau cu 8% avem noi o problemă. Greşim undeva!

România s-a împrumutat ieftin în urmă cu 5-6 ani. Acum se împrumută foarte scump. Banii ăia pe care îl luăm împrumut nu rămân aici în România. Cum îl luăm, îi şi dăm în afară. Că îi dăm pe armament, am înţeles, dar îi dăm pe mâncare. Jumătate din carnea de porc din România o importăm”, a amintit fostul premier.

Victor Ponta, mai revoltat ca niciodată: „Suntem cei mai entuziaşti proşti ai Europei”

„Întotdeauna suntem cei mai entuziaști proşti ai Europei. Când s-a spus să se închidă minele, Polonia nu a închis minele de cărbune, nici Germania. Le-a închis România.

Acum spune Comisia Europeană: redeschideţi minele! Cu cine să le mai redeschidem că cei care lucrau i-am trimis la pensie.

Când vine pesta porcină, toate ţările îşi cheamă autorităţile. La noi se duc să raporteze şi dacă a murit porcul de bătrâneţe, îl raportează de pestă porcină. Suntem proştii Europei!

Când în toată Europa se scumpeşte, că nu doar în România s-a scumpit energia electrică şi gazul, noi am ţipat cel mai tare până s-a scumpit cel mai tare. E de trei ori energia electrică sau gazul în România faţă de Suedia care vrea să intre în NATO.

Când s-a zis să intre Suedia şi Finlanda în NATO – cred că e lucru bun, România a sărit prima. Suntem de acord! Stai puţin că nu te-a întrebat nimeni!

Turcia a zis că nu e de acord, după care toată lumea s-a dus la Turcia. Băi, ce vreţi ca să fiţi de acord? Vă garantez că Turcia o să fie de acord până la urmă.

Dacă noi ne aruncăm pe spate înainte ca cineva să strige culcat, de ce vă miraţi că plătim cel mai mult şi nu rămâne nimic în România?”, a mai precizat Victor Ponta, la România TV.

Citeşte şi: Traian Băsescu ar putea fi dat afară din vila de protocol. Răspunsul RA-APPS: „Vom demara procedurile de evacuare”