EXCLUSIV Victor Ponta prognozează falimentarea României: „Ne vom adânci în criză. Cât timp plătim dobânzi, vom primi împrumuturi. Iohannis, Ciucă habar n-au de economie, n-o înţeleg, nu vor s-o înveţe”

Fostul premie Victor Ponta are previziuni dintre cele mai sumbre pentru viitorul României. Liderul Pro România nu crede că avem şanse să ieşim din criză, dimpotrivă, ne vom adânci, şi asta întrucât în fruntea ţării se află politicieni care nu înţeleg economia.

07 aug. 2022, 20:57
EXCLUSIV Victor Ponta prognozează falimentarea României: „Ne vom adânci în criză. Cât timp plătim dobânzi, vom primi împrumuturi. Iohannis, Ciucă habar n-au de economie, n-o înţeleg, nu vor s-o înveţe”

Invitat în emisiunea Ultima oră de la România TV, fostul premier Victor Ponta a subliniat faptul că economia nu este un subiect de interes la noi în ţară, „probabil pentru că nu e un subiect pentru alegători„. Ponta a spus că măsuri aberante precum mărirea taxelor şi a TVA-ului la microîntreprinderi nu va face decât să îngroape economia României.

România e atipică pentru că aici subiectul economie nu contează. Eu am realizat acest lucru în pandemie. Toată lumea zicea: să luăm măsuri, ce facem în pandemie – nu începuse încă războiul dn Ucraina – la noi nu era nimeni interesat de economie.

Acum la fel, daca va uitati la declaratiile preşedintelui, ale premierului din ultimele două luni, nu e nicio declaraţie despre ce facem cu inflaţia. A zis dl Iohannis că inflaţia e din cauza lui Putin. Ce facem cu  economia, cu investitorii, cu producătorii români? Păi să ajutăm Ucraina.

Probabil nu e un subiect pentru alegătorii români. În SUA, primul subiect este preţul la carburanţi, al doilea subiect este preţul la şcoli, al treilea subiect salariile şi inflaţia. La noi nu există subiectul ăsta, economia, şi probabil că nu-i interesează pe alegători, nu votează.

Eu, cât am fost premier, cred că am făcut şi lucruri bune pe zona economică: măsurile economice, reduceri de taxe. De ce primul lucru pe care l-a făcut actuala guvernare a fost să mărească taxele la microîntreprinderi, adică la firmele româneşti? Nu s-au luat de multinaţionale, de bănci, care fac profituri uriaşe în perioada asta. N-au găsit alte soluţii, au zis: hai să mai mărim taxe şi TVA la firmele mici. Firme mici care unele se vor închide, altele vor face evaziune fiscală pe care nu o făceau la cât erau taxele.

Citeste si Victor Ponta critică implicarea Guvernului Ciucă în războiul din Ucraina: „Nu vom ieși bine din chestia asta” | EXCLUSIV

România e singura tara care nu are o politica economica. Eu nu stiu cine ia decizile economice, dl. Iohannis este profesor de fizică, dl Ciucă ese militar, n-are nimeni o politică economică în România. Oamenii nu votează pe subiectul economie, oamenii votează pe aceleaşi prostii, să dăm jos ciuma roşie, să luptăm cu corupţii să aducem nişte corupţi mai mari dar să fie ai noştri. Daca nu e un subiect pentru electorat, în niciun caz nu e un subiect pentru cei care conduc.

Eu aşa am crezut, că cine rezolvă proble economice are succes, dar nu în România, în alte ţări„, a spus Victor Ponta în emisiunea moderată de Lili Ruse.

Cum vor depăşi pensionarii această iarnă

Victor Ponta este de părere că, în condiţiile în care absolut toate produsele şi serviciile s-au scumpit semnificativ, pensionarilor le va fi greu să se descurce, dar, cu toate astea, nimeni nu va protesta: „Or să mai pună oamenii o haină pe ei şi asta e„.

Are rost să le spui pensionarilor că le dai 5-10% în plus la pensie în conditiile in care întreţinerea s-a dublat, mâncarea costă de patru ori mai mult, medicamentele s-au triplat? E indecent! În ţara în care primul ministru are o pensie mai mare decât salariul. Deci celor cu pensii mari le dăm foarte mulţi bani, celor cu pensii mici le dăm mai puţin. Asta nu e o gândire logică, socială, economică.

Le dăm un voucher şi se duc să cumpere de la supermarket. Ce să cumpere? Mere din Polonia, cartofi din Ungaria, roşii din Turcia? Le dăm banii care sunt împrumutaţi. România e ţara care se împrumută cel mai scump si omul cheltuie banii de la guvern dar banii ies în secunda doi din România.

Citeste si EXCLUSIV | Victor Ponta, atac furibund la adresa lui Klaus Iohannis. „E preşedintele Ucrainei. Nu am auzit să zică ceva de România. De unde a apărut iubirea asta bruscă?”

Până când nu o să vină cineva să spună: hai să ţinem banii în ţară dacă tot ne împrumutăm, noi acum suntem pe drumul Greciei din anii 2000: împrumutăm, împrumutăm, nu comentează nimeni, că n-are cine, nu există opoziţie şi atunci luăm banii, cheltuim, se duc în afara ţării şi trece şi iarna asta cumva.

În România, din 1980 până în 1990 a fost rău şi nu a protestat nmeni, a început la Timişoara un pastor maghiar să protesteze. Nu o să se întâmple nimic, or sa mai puna oamenii o haină pe ei şi asta e„, a explicat liderul Pro Romania.

Victor Ponta, previziuni pesimiste: „Ne vom adânci în criză”

Liderul Pro România este de părere că ţara noastră nu are lideri care să se opună deciziilor venite de la UE care ne dezavantajează. Ponta crede că viitorul României este destul de sumbru, în condiţiile în care ne împrumutăm pe bandă rulantă. Iar împrumuturile vor veni atât timp cât vom fi capabili să plătim dobânzile. de menţionat că România plăteşte cea mai mare dobândă din UE, respectiv 8%.

E prima data cand imi pare rau ca nu suntem rupti de UE. A zis dna von der Leyen să reducem consumul de gaze cu 15%. Dacă noi am fi avut nişte lideri politici, ar fi spus: dna von der Leyen, noi nu trebuie să reducem consumul cu 15% pentru că avem producţia noastră. 80% din gaze sunt din România. Lăsaţi-ne să consumăm că e gazul nostru şi mai producem şi noi ceva – ce se închide în Ucraina sau ce nu se mai importă din Rusia, dăm nişte gaz mai ieftin in România să producem in România.

Noi aveam un singur combinat de îngrăşăminte, la Târgu Mureş, l-am inchis, i-am pus preţuri mai mari ca in Germania, produceam aluminiu la Slatina, l-am închis. Daca aveam lideri cu gândire economică, spuneau: dna von der Leyen, ne pare rau, dar noi cu gazul nostru o să sprijinim să mai producem ceva in România. România a zis: da, da, închidem.

A zis Comisia Europeană să închidem energia produsa pe carbune. In Polonia n-au inchis, in Germania au redeschis, noi am fost primii care am inchis minele. Nu gândiţi înainte să spuneţi da?

Foarte multe ţări iau măsuri deja, să se pregătească, să fie mai competitive, deschise pentru investitii straine. La noi, dacă vine un investitor strain, după ce-l trimitem la 30 de instituţii să ia 50 aprobări, pleaca omul în Bulgaria, în Ungaria. E foarte greu sî mai faci ceva. Doar dacă vrei să-ţi faci un lanţ de supermarketuri, alea merg bine, sunt aspiratoarele banilor.

Noi ne vom adânci în criză. Am ajuns de la 30% la 50% datorie, o să ajungem la 70, la 90%. Cât timp plătim dobânzi, o sa ne împrumute. Daca noi suntem fraierii Europei şi dăm dobanda 8% de ce să nu ne împrumute?

E un sistem blocat, nimeni nu vrea să-l deblocheze. Nu cred că-i preocupa. Nici domnul Iohannis, nici dl Ciucă nu sunt interesaţi de economie, nici nu o inteleg, nici nu vor sa o invete. Dl Iohannis se gândeşte, şi pe bună dreptate, care e următorul lui job. Noi avem in functii oameni care se gandesc la următorul loc de muncă, nu se gândesc la ce fac acum„, a conchis Victor Ponta.