Marcel Ciolacu propune plafonarea prețului alimentelor de bază. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: Acest lucru ar putea duce la dispariţia unor produse de pe raft

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu consideră că o măsură „corectă” în această perioadă ar fi plafonarea prețurilor la alimentele de bază. În replică, Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, spune că implementarea TVA zero la alimente contravine directivelor europene, iar România ar risca infringement.  Mai mult, spune Vîlceanu, plafonarea ar putea duce la dispariţia unor alimente de la raft.

13 ian. 2022, 16:09
Marcel Ciolacu propune plafonarea prețului alimentelor de bază. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: Acest lucru ar putea duce la dispariţia unor produse de pe raft

PSD propune plafonarea prețului alimentelor de bază.

„Ştim cu totii ca exista un TVA redus la alimente, poate o reducere de 5% este posibila la fel cum propunem la energie si gaze, cu aplicare de la 1 februarie. Poate o plafonare a preturilor la alimentele de baza e mult mai corecta in aceasta perioada. Exista un acord european pe zona de fiscalitate care interzice sa fie TVA zero la suta la alimente”, a declarat Marcel Ciolacu, la Antena 3.

Citeşte şi: De ce nu poate fi aplicat TVA zero la alimentele de bază în România? Explicaţia ministrului Proiectelor Europene

El a adăugat că se impune convocarea unei ședințe CSAT pe tema facturilor la energie. „O sa incercam sa avem aceasta comunicare (cu presedintele). Normal, premierul ar trebui sa aiba aceasta comunicare si sa stabileasca aceasta sedinta CSAT”.

La momentul actual, cota TVA pentru alimentele de bază în România este de 9%.

Citeşte şi: Preţul gazelor ar putea fi compensat 50% din bugetul de stat. Ministrul Energiei: „Sunt mai multe scenarii”

Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat joi că implementarea TVA zero la alimente contravine directivelor europene, iar România ar risca infringement.

Vîlceanu a susţinut că Guvernul ar putea platona preţurile. Acest lucru ar putea duce, însă, la dispariţia unor produse de pe raft deoarece preţul de producţie al acestora ar fi mai mare decât cel de vânzare.

”Există oricând instrumentul de a plafona preţul şi de a interveni în piaţă la modul acesta, de a fixa tu preţuri de la Guvern. Ceea ce nu e tocmai ideea unei pieţe libere şi ceea ce ar duce, sunt convins, în condiţiile de piaţă actuale, cu preţuri crescute la energie, la dispariţia unor produse de pe raft. În momentul în care preţul la care tu produci este mai mare decât preţul cu care poţi să vinzi, evident că nu vei mai avea niciun fel de motivaţie să mai produci produsul respectiv. Să produci şi să îl vinzi, pentru că asta înseamnă să pierzi. Vă aduceţi aminte că în primele valuri ale pandemiei se punea problema plafonării preţului la anumite medicamente. Şi nu s-a putut întâmpla pentru că asta ar fi dus la dispariţia acelor medicamente din piaţă. E acelaşi lucru şi cu produsele celelalte”, a spus Dan Vîlceanu.