EXCLUSIV Vouchere 2023. Marcel Boloş a făcut anunţul în direct, veste bună pentru milioane de români

Boloş a explicat că persoanele cu un venit de până la 400 de euro pot fi considerate, în accepţiunea Comisiei Europene, drept persoană vulnerabilă, iar pentru creşterea plafonului autorităţile române trebuie să justifice decizia. 

01 feb. 2023, 23:31
EXCLUSIV Vouchere 2023. Marcel Boloş a făcut anunţul în direct, veste bună pentru milioane de români
Marcel Boloș: „Se poate face direct plata în sume în mandat poștal”

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, afirmă, referindu-se la posibilitatea ridicării plafonului până la care se acordă cardul pentru plata facturilor, că o astfel de decizie nu a fost luată în coaliţia de guvernare. El e de părere că această decizie nu trebuie să aibă ”un puternic caracter politic”. Boloş avansează şi ideea majorării ajutorului de încălzire, dacă preţurile la energie vor continua să crească.

”În momentul de faţă, această decizie în coaliţie nu s-a luat. Eu am judecat lucrurile din perspectiva persoanelor şi familiilor defavorizate, pentru că până la urmă la ei ne gândim. (…) Eu nu cred că această decizie ar trebui să fie cu un pronunţat caracter politic, pentru că totuşi e vorba despre oameni şi la ei trebuie să ne gândim. Dacă costurile cu utilităţile în continuare o să fie pe un trend crescător, este limpede că trebuie să ne gândim poate chiar şi la actualizarea ajutorului de încălzire. Este bine că aceşti bani îi avem şi ei sunt alocaţi din bugetul Uniunii Europene”, a declarat Marcel Boloş, într-un interviu acordat în exclusivitate la România TV. 

Sute de români excluși de pe lista de beneficiari de carduri pentru energie. Unii aveau venituri și de peste 10.000 de euro. Boloş: Ar fi nefiresc ca ajutorul de încălzire să le fie acordat

Boloş a explicat că persoanele cu un venit de până la 400 de euro pot fi considerate, în accepţiunea Comisiei Europene, drept persoană vulnerabilă, iar pentru creşterea plafonului autorităţile române trebuie să justifice decizia.

”Noi trebuie să ducem justificările de rigoare şi să avem şi discuţii cu Comisia Europeană pe această temă. Eu sper, indiferent cine va fi titularul de portofoliu, să se gândească şi la oameni pentru că şi noi aveam de ales între a sta pasivi şi a nu face nimic sau a ne lupta pentru oameni”, a adăugat Marcel Boloş.

Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat miercuri, despre cardurile de energie, că face apel către toţi cei care sunt beneficiarii acestui ajutor de încălzire la calm şi să aibă încredere că primesc aceste carduri. El a arătat că este vorba de 4 milioane de beneficiari, dar în această perioadă se prelucrează informaţiile din declaraţiile pe proprie răspundere, procesul de interogare a bazelor de date pentru cei 550.000 în cazul cărora este nevoie de unele clarificări.

”Procesul se va derula în continuare, astfel încât până la data la care vom avea posibilitatea de a plăti din aceşti bani ajutorul de încălzire, respectiv până la data de 20 februarie, beneficiarii noştri să primească această carduri de energie. Fac apel către toţi cei care sunt beneficiarii acestui ajutor de încălzire la calm şi să aibă încredere că primesc aceste carduri, aşa cum sunt identificaţi în listele de beneficiari”, a spus Boloş, care a mers în vizită de lucru la Oficiul Poştal Buftea, cu ocazia startului distribuirii cardurilor de energie, acordate de Guvernul României persoanelor vulnerabile în sprijin pentru plata facturilor.

Marcel Boloş, anunţ oficial despre sporul de 50%: „Trebuie să stimuleze hărnicia”

”Toată lumea va primi aceste carduri, toată lumea le va putea utiliza conform angajamentelor pe care le-am avut faţă de beneficiari”, a spus el.

Ministrul Investiţiilor a mai arătat că este vorba de 4 milioane de beneficiari, dar ”sunt tot în această perioadă se prelucrează informaţiile din declaraţiile pe proprie răspundere, procesul de interogare a bazelor de date pentru cei 550.000 care se află în situaţia pe care am mai precizat-o, cu lipsa nomenclatorului stradal, fie nu s-a operat în cartea de identitate, iar în unor acelor clarificări se va lua decizia de emitere a cardurilor pe parcursul acestor zile. ”Este un proces care se derulează în paralel cu distribuţia cardurilor”, a mai afirmat Marcel Boloş.

Ministrul a mai spus că cei care primesc confirmare de primire trebuie să fie atenţi pentru a intra în posesia cardului iar dacă sunt situaţii în care cardul nu a ajuns la beneficiar şi beneficiarii ştiu că sunt în situaţia de a primi acest card, atunci trebuie să sune la call center, 0319966 pentru a clarifica situaţia şi li se vor da informaţii pentru a urma toate procedurile legale în vederea intrării în posesia cardului de energie.

”Reamintesc că acest card de energie dă dreptul beneficiarului ajutorului de sprijin de a utiliza banii pe care îi are, încărcat, şi fără acest document nu se pot face plăţi din ajutorul de încălzire”, a mai spus el. Ministrul Investiţiilor a ţinut să precizeze că nu există posibilitatea de a se produce fraude, pentru că este inserat un cod de bare care, dacă nu este valid şi identifică o altă persoană decât beneficiarul, plata nu are loc.