Exemple de meniuri de post sănătoase și gustoase! Recomandările făcute de Carmen Brumă

După ce a reușit să slăbească spectaculos, Carmen Brumă are un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată, care o ajută să aibă o siluetă de invidiat. Iată câteva alimente de post delicioase și sănătoase propuse de Carmen Brumă în această perioadă.

19 nov. 2022, 15:21
Exemple de meniuri de post sănătoase și gustoase! Recomandările făcute de Carmen Brumă

Carmen Brumă

propune câteva meniuri care să ne ajută să fim sănătoși în această perioadă, mai ales că nu avem voie să consumăm alimente de origine animală (fără carne, lapte sau ouă).

Postului Crăciunului este un post al bucuriei, iar alimentele pe care le consumăm ar trebui să ne dea o stare de bine.

Carmen Brumă, antrenor de fitness și nutriționist, a precizat că legumele sunt alimentele de baza în alimentația de post și a enumerat ce produse trebuie să evităm atunci când ținem post.

Citiți și: Mircea Badea și Carmen Brumă, obligați să părăsească urgent locuința în care stăteau de ani de zile: „Așa a fost situația. A trebuit să facem față”

„Asociați proteinele de origine vegetală astfel încât să aveți tot spectrul de aminoacizi esențiali în dietă. Pentru un aport optim de aminoacizi esențiali, combinați la aceeași masă legume și cereale cum ar fi orez cu mazăre, fasole cu porumb, cuscus cu năut sau linte”, a precizat îndrăgita prezentatoare TV.

1. Legumele sunt alimentele de baza în alimentația de post. Ele trebuie consumate la fiecare masă principală. Atenție însă, termenul “legume” este larg și cuprinde 3 categorii:
– Legume cu conținut mare de amidon 10-20% sau leguminoase (fasole, mazăre, cartofi, linte). Acestea trebuie consumate cu moderație, adică 3-4 linguri (de produs finit) cu vârf la o masă și evitate la cină.
– Legume cu un conținut mediu de amidon 5-7% sau rădăcinoase (morcov, sfeclă, gulie, ceapă).
– Legume cu un conținut redus de amidon (sub 5%) adică verdețuri, conopidă, dovlecei, ardei gras, roșii.

2. Fructele fac parte din categoria desert și se consumă mult mai rar decât legumele.

3. Din cauza faptului că proteinele vegetale sunt inferioare din punctul de vedere al calității celor animale, ele trebuie combinate cu atenție.

4. De evitat sau chiar exclus în post, și nu numai, următoarele produse:

– mezeluri de post
– pate de post
– șnițele, chiftele de post
– covrigei, sticksuri, merdenele, prăjituri de post
– cartofi prăjiți, chips-uri
– maioneză, sosuri de post
– supă ( instant) la plic

5. Pentru o mai bună absorbție a fierului din sursele vegetale ( care este fier non hemic și nu se absoarbe la fel cu cel hemic de origine animală) (legume cu frunze verzi, fasole, linte) obligatiriu de adăugat în alimetație o sursă de vitamina C (lămâie, suc de lămâie, grepfruit).

Citiți și: Cele mai benefice alimente de toamnă. Carmen Brumă le recomandă pentru o siluetă de vis