VOINŢĂ DE FIER. O elevă surdo-mută a dat Bacalaureatul ca un elev obişnuit

Exemplu de voinţă şi ambiţie. O elevă din Oradea, care nu aude şi nu poate vorbi, a dat bacalaureatul alături de colegii ei, care nu au astfel de probleme. Tânăra a urmat o şcoală normală şi pe acest drum dificil a avut un însoţitor de nădejede: colega ei de bancă a ajutat-o zi de zi, timp de 12 ani, să înţeleagă fiecare lecţie predată.

28 iun. 2018, 09:50

Într-o sală cu doi supraveghetori și un interpret mimico- gestual alături. Paulina dă examenul maturității.

– De exemplu, la limba română, din punct de vedere gramatical pentru ea este foarte greu pentru că limba ei maternă nu este limba română. Face greșeli gramaticale și e normal că atunci nu are cum să ia punctajul maxim.

Citeşte şi BAC 2018. 31 de elevi au fost eliminaţi de la proba obligatorie a profilului de miercuri

Paulina s-a născut cu deficiențe de auz și vorbire, asemenea părinților și bunicilor ei. A crescut într-o lume a imaginilor și semnelor, dar a mers la o școală obișnuită. Nu ar fi reușit fără prietena și colega ei de bancă Xintia, care timp de 12 ani a ajutat-o zilnic să înțeleagă lecțiile. A învățat chiar limbajul mimico-gestual.

„S-a întâmplat să fie mai dificil să-i explic și să-i transmit fiecare informație și m-am gândit că în acest fel, fiind un limbaj mai rapid pot transmite mult mai repede informațiile”, spune Xintia Mikle, colega Paulinei.

Continuarea articolului pe digi24.ro.