EXERCIŢIU SEISM 2018. Arafat anunţă că va propune modificarea legislaţiei de intervenţie în situaţii de urgenţă

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat marţi că va propune modificarea legislaţiei de intervenţie în situaţii de urgenţă, astfel încât "să nu te blochezi într-o semnătură", arătând că anumite decizii urgente trebuie să fie luate de comanda acţiunii, şi nu de comitete, miniştri sau prim-ministru.
Romania TV
16 oct. 2018, 10:38
EXERCIŢIU SEISM 2018. Arafat anunţă că va propune modificarea legislaţiei de intervenţie în situaţii de urgenţă

Arafat a explicat că mecanismele de decizie care funcţionează pe baza legislaţiei de la începutul anilor 2000 trebuie modificate, în aşa fel încât deciziile să se ia mult mai repede, aceasta fiind una dintre primele concluzii trase după exerciţiul Seism 2018.

„Avem nişte lucruri care trebuie să le corectăm în proceduri, astfel încât să nu trebuiască la fiecare decizie să convoci un comitet. Acest lucru a fost observat chiar de colegul din Statele Unite, care mi-a zis: Şi noi am fost aşa, dar am învăţat de la dezastrele pe care le-am avut – şi Statele Unite, din păcate, au avut destule. A zis că noi am simplificat totul şi am clarificat modalitatea asta, astfel încât să nu ajungi să te blochezi într-o semnătură. Să se ia decizia fără să trebuiască să chemi mii de comitete şi comisii şi subcomisii care să semneze, care în final este o formă de diminuare a responsabilităţii sau ca cineva să nu îşi asume o decizie, ce nu e corect în situaţiile de dezastre. Aşa a fost făcută legislaţia. S-a împins totul la nivelul cel mai de sus, la nivelul unui ministru, a unui prim-ministru”, a mai declarat Arafat.

Şeful DSU susţine că unele decizii, precum declararea stării de urgenţă, trebuie luate la cel mai înalt nivel, dar în unele situaţii evidente comandanţii acţiunii ar trebui să ia deciziile după o consultare cu miniştrii.

„E normal ca unele decizii să fie acolo, să fie semnate, precum declararea stării de urgenţă, dar nu este normal ca pentru ca să încep anumite acţiuni să trebuiască să aştept să se convoace un comitet şi comitetul respectiv să dezbată şi să discute, după care să ia o decizie, când totul este atât de evident că trebuie luată decizia asta. Atunci, mai degrabă informezi prim-ministrul, ministrul de Interne şi iei decizia mai departe şi te duci mai departe cu ea”, a spus Arafat.

El a arătat că ar putea exista situaţii în care Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă să nu poată fi convocat pentru luarea unor decizii, din diferite motive.

„Sunt posibilităţi să nu poţi convoca Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă ore în şir după un cutremur, adică s-ar putea să nu aibă cvorum, s-ar putea să nu îţi vină, s-ar putea unii miniştri să nu ajungă, s-ar putea să fie cineva plecat din ţară. S-ar putea ca prim-ministrul să fie în vizită oficială în afara României şi atunci, cum procedezi ca să iei decizii imediate? Anunţarea Protecţiei Civile Europene trebuie să treacă printr-o comisie sau comandantul acţiunii poate să se consulte la telefon sau printr-un sistem de comunicaţii la nivel cel mai înalt cu ministrul şi să spună ‘declanşăm’ şi atunci punem anunţul automat şi câştigăm câteva ore”, a afirmat şeful DSU.

Arafat a mai spus că după finalizarea exerciţiului va face aceste propuneri de modificare a legislaţiei.

„Astea sunt lucruri pe care trebuie să le clarificăm în legislaţie. Legislaţia scrisă la începutul anilor 2000 prevede ca toate aceste demersuri să se facă numai prin comitete şi subcomitete. În cadrul exerciţiului, noi am arătat şi că se poate asuma răspunderea. Dar asumarea răspunderii, când legea zice altceva, înseamnă că ai încălcat legea şi când cineva vrea să îţi facă rău, poate să îţi facă. Să spună: ai încălcat legea, tu ţi-ai asumat răspunderea pentru a lua o decizie, legea îţi spune că trebuia să aştepţi aia, să semneze zece, până să iei decizia. Aici trebuie să lucrăm. (…) O să facem aceste propuneri pe baza rapoartelor pe care le primim, pentru că multe chestii au fost observate”, a mai precizat Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a mai declarat marţi că una dintre îngrijorările sale este că spitalele din România s-ar putea să nu funcţioneze corect în urma unui cutremur, fiind nevoie de unele măsuri.

„Teama noastră în caz de un cutremur devastator este ca spitalele să nu poată să funcţioneze corect chiar dacă n-au căzut, fie din cauza unor anumite resurse, fie ca unele aparate să nu funcţioneze. Noi am încercat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi am ţinut un seminar cum să-ţi pregăteşti spitalul pentru a face faţă la cutremur, dar trebuie să fim mult mai atenţi la modul în care îl organizăm”, a afirmat Arafat în contextul exerciţiului Seism 2018.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă când te trezești dimineața cu urme de pernă pe față. Explicația care te va uimi
Capital.ro
Mașinile diesel care urmează să fie interzise. Li se va ridica dreptul de circulație. Decizie UE
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cum influențează numerologia ziua alegerilor de 4 mai 2025
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ce înseamnă exact cuvântul ”președinte”. Un termen cu multe semnificații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile