Exerciţiu Seism2018. Raed Arafat: Acest exerciţiu ne permite un schimb de experienţă şi descoperirea punctelor slabe

Exerciţiului naţional "Seism 2018" permite un schimb de experienţă şi descoperirea punctelor slabe înainte ca un dezastru să se întâmple, a declarat, duminică, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

RomaniaTV.net
14 oct. 2018, 16:47
Exerciţiu Seism2018. Raed Arafat: Acest exerciţiu ne permite un schimb de experienţă şi descoperirea punctelor slabe

„Acest exerciţiu ne permite să facem schimb de experienţă, de a învăţa unii de la ceilalţi şi de a descoperi punctele slabe înainte ca un dezastru să se întâmple şi nu în timpul dezastrului”, a afirmat Raed Arafat, într-o declaraţie comună cu comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Christos Stylianides, la sediul Centrului 70 Geniu Aviaţie.

El a precizat că prezenţa comisarul european este foarte importantă pentru că „ne oferă o idee despre cât de mare este acest exerciţiu, de amploarea lui”.

„Este un exerciţiu lung care cere foarte multe resurse şi sunt convins că toată lumea va învăţa foarte mult”, a punctat Arafat.

Secretarul de stat a reamintit că organizatorii exerciţiului au mobilizat 750.000 de oameni şi au beneficiat de sprijinul unor ţări din UE dar şi din afara Uniunii, care au pus la dispoziţie logistică medicală, spitale de campanie.

Exerciţiul naţional „Seism 2018”, care constă în punerea în aplicarea a Concepţiei naţionale de răspuns postseism, a fost declanşat sâmbătă, începând cu ora 9,00. Exerciţiul se derulează pe parcursul a cinci zile şi, conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici. Cutremurul a avut epicentrul în zona seismică Vrancea şi a afectat cel mai mult municipiul Bucureşti.