Exerciţiul militar PASSEX, din Marea Neagră, a fost amânat

Exercițiul de tipul PASSEX pentru creşterea cooperării flotelor ţărilor membre ale NATO urma să aibă loc marți la sud-vest de Constanța, în afara apelor teritoriale ale României. Exerciţiul a fost amânat.

RomaniaTV.net
11 mart. 2014, 09:54
Exerciţiul militar PASSEX, din Marea Neagră, a fost amânat

Acest tip de exerciții se organizează când nave militare străine acostează în porturile bulgărești sau trec pe lângă țărmul bulgăresc, în condițiile în care există o dorință comună a ambelor părți, se afirmă într-un comunicat de presă trimis luni AGERPRES de către Ministerul Apărării de la Sofia.

Flota bulgară va participa cu fregata Drazki, care va acționa alături de trei nave românești și de distrugătorul american USS Truxtun.

Obiectivul exercițiului este creșterea cooperării flotelor țărilor membre ale NATO, precum și a pregătirii echipajelor navelor. În planul de acțiune au fost incluse exerciții de comunicare pentru transfer de date cu privire la situația maritimă și subacvatică. Distrugătorul american USS Truxtun urma să viziteze portul bulgăresc Varna între 12 și 14 martie, dar și această vizită va fi amânată tot cu 24 de ore, precizează sursa citată.

Ministerul bulgar al Apărării a subliniat în comunicat că exercițiul militar la care vor participa nave din flotele Bulgariei, României și Statelor Unite nu are nicio legătură cu evenimentele din Ucraina și din partea de nord-est a Mării Negre, fiind planificat încă din anul 2013.