Există şi cazuri de pacienţi asimptomatici sau cu simptome uşoare de coronavirus nu dezvoltă anticorpi – studiu

Cercetătorii au ajuns la concluzia că nu toți pacienții confirmați cu noul coronavirus (COVID-19) produc anticorpi. Asta reiese dintr-un studiu realizat de MedLife în parteneriat cu Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș și Spitalul Clinic Colentina.

RomaniaTV.net
08 oct. 2020, 12:34
Există şi cazuri de pacienţi asimptomatici sau cu simptome uşoare de coronavirus nu dezvoltă anticorpi – studiu

Lansat la începutul lunii mai, studiul urmărește evoluția referitoare la apariția anticorpilor IgG pe o perioadă de 7 luni la pacienții confirmați pozitiv. Concluziile finale urmează să fie anunțate la sfârșitul acestui an, notează Hotnews.

Concluziile studiului:

  • Majoritatea pacienților infectați cu COVID-19 dezvoltă anticorpi între ziua 15 și ziua 21 după infectare;
  • Un sfert dintre pacienții cu forme ușoare de infecție nu prezintă anticorpi la 21-28 de zile de la debutul simptomelor;
  • Numărul pacienților asimptomatici care dezvoltă anticorpi specifici COVID-19 este semnificativ mai mic;
  • Producția de anticorpi IgG specifici COVID-19 nu este influențată de vârsta pacienților, prezența comorbidităților și tratamentul cu corticosteroizi folosit la acești pacienți.

„Majoritatea pacienților infectați cu COVID-19 dezvoltă anticorpi între ziua a 15-a și ziua 21 după infectare. Cu toate acestea, timpul până la detectarea anticorpilor în cazurile ușoare poate fi mai lung. Ne-am propus să analizăm în ce măsură producția de anticorpi anti-SARS-CoV-2 este influențată de forma clinică a bolii, de vârstă, comorbidități și de tratamentul pacienților cu COVID-19 cu corticosteroizi” a precizat Conf. Dr. Adriana Hristea, investigator principal al studiului la Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, medic primar boli infecțioase, șef secție Adulți 4”, conform sursei citate.

Până în prezent, a fost analizat un eșantion de 73 de pacienți simptomatici și 20 de pacienți asimptomatici, testați pozitiv la SARS-CoV-2 prin metoda RT-PCR. Probele pentru determinarea nivelului de anticorpi au fost colectate la 21-28 de zile de la debutul simptomelor și au fost supuse testării serologice ChemiLuminescente ImmunoAssay – CMIA.

Potrivit cercetătoruilor, anticorpii IgG se regăsesc în proporție mai mare la pacienții cu forme moderate și severe de COVID-19.

Dintre pacienții simptomatici înrolați în studiu, cei mai mulți au dezvoltat forme ușoare ale bolii (42% din totalul pacienților cu simptome specifice), urmați de pacienții cu forme severe (36%) și pacienții cu forme moderate (22%). Prezența anticorpilor IgG a fost identificată într-un procent semnificativ, de 94% și respectiv 95% la pacienții cu forme moderate și severe, în timp ce pacienții cu forme ușoare au dezvoltat anticorpi în proporție de 74%.

BILANŢ CORONAVIRUS 8 OCTOMBRIE. RECORD ABSOLUT ÎN ROMÂNIA: 3130 de noi infectări