Exit poll alegeri parlamentare 2020 Diaspora: 65.454 de alegători au votat până la ora 00.00

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, printr-un comunicat de presă, că în prima zi a votării în străinătate la alegerile parlamentare s-a încheiat în secţiile de votare organizate în Europa, procesul electoral desfăşurându-se în condiţii foarte bune.
Filip Stan
06 dec. 2020, 01:02
Exit poll alegeri parlamentare 2020 Diaspora: 65.454 de alegători au votat până la ora 00.00

Exit poll alegeri parlamentare 2020 Diaspora: Un număr de 65.454 de alegători din străinătate au votat până la ora 00.00, potrivit datelor furnizate de către AEP. Acestora li se adaugă 21.329 de alegători care au optat pentru votul prin corespondenţă. Prin urmare, numărul total de votanţi în Diaspora este 86.783. Numărul total de secţii de votare organizate în străinătate este de 751.

Klaus Iohannis, apel la români cu o seară înaintea alegerilor. Îndemnul la vot scris cu fontul și culorile PNL
Exit poll alegeri parlamentare 2020 Diaspora: Până la ora 23.00, ora României, prima zi a votării s-a încheiat în 695 de secţii de votare din Noua Zeelandă, Republica Coreea, Japonia, Australia, China, China, Filipine, Malaezia, Republica Singapore, Republica Indonezia, Regatul Thailandei, Vietnam, Kazahstan, India, Sri Lanka, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Georgia, Sultanatul Oman, Iran, Arabia Saudită, Belarus, Etiopia, Irak, Irak, Kenya, Kuweit, Qatar, Federaţia Rusă, Turcia, Africa de Sud, Bulgaria, Cipru, Egipt, Estonia, Finlanda, Republica Elenă, Iordania, Israel, Liban, Lituania, Letonia, Republica Moldova, Palestina, Siria, Sudan, Ucraina, Zimbabwe, Albania, Algeria, Angola, Austria, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Republica Cehă, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Republica Macedonia de Nord, Regatul Maroc, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Serbia, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia, Tunisia, Ungaria, Irlanda, Islanda, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Senegal.

La această oră, prima zi a votării în străinătate continuă în 53 de secţii de votare organizate în Argentina, Brazilia, Chile, Uruguay, Canada, Columbia, Cuba, Peru şi SUA.

Exit poll alegeri parlamentare 2020 Diaspora: Prima zi a votării urmează să se încheie duminică, 6 decembrie, la ora 7.00, ora României, când se va încheia votarea în secţiile organizate în vestul SUA (Los Angeles, Anaheim, Sacramento, San Francisco, Los Altos, Las Vegas, Portland şi Seattle) şi Canadei (Vancouver).

La această oră, a doua zi a votării în străinătate la alegerile parlamentare 2020 este în curs de desfăşurare în 6 secţii de votare din Noua Zeelandă şi Australia.

Ministerul Afacerilor Externe „reaminteşte că cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota la alegerile parlamentare din anul 2020 la oricare dintre cele 748 de secţii organizate în străinătate, sâmbătă, 5 decembrie şi duminică, 6 decembrie 2020. Secţiile de votare sunt deschise între orele 7.00 şi 21.00 (ore locale), cu posibilitatea prelungirii votării până cel mult la ora 23.59 în cazurile în care mai există alegători care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare sau se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot”.

Ion Iliescu nu va vota la alegerile parlamentare. Nina Iliescu, mărturii-surprinzătoare din perioada de pandemie

MAE mai recomandă alegătorilor români din străinătate care doresc să îşi exercite dreptul de vot la secţie utilizarea ambelor zile, 5 şi 6 decembrie, pentru a vota, inclusiv pentru a evita posibilele aglomerări.

Totodată, Ministerul recomandă insistent respectarea măsurilor de protecţie sanitară aplicabile la secţiile de votare din străinătate şi a măsurilor adoptate de autorităţile din statul de domiciliu/reşedinţă în contextul pandemiei de COVID-19, inclusiv în contextul deplasării către/dinspre secţia de votare. Măsurile care trebuie respectate de către alegători în timpul desfăşurării votului la secţiile de votare din străinătate sunt: purtarea măştii de protecţie în aşa fel încât să acopere şi nasul şi gura; dezinfectarea mâinilor la intrarea şi la ieşirea în localul de vot; păstrarea unei distanţe de cel puţin 1 metru faţă de ceilalţi alegători şi membrii secţiei de votare, inclusiv în timp ce se aşteaptă la rând pentru a se intra în secţia de votare; evitarea, la prezentarea actelor de identitate, preluarea ştampilei şi a buletinelor de vot, manipularea acestora fără dezinfectarea mâinilor în prealabil; evitarea contactului direct cu ceilalţi participanţi la procesul electoral.

Exit poll alegeri parlamentare 2020 Diaspora: MAE reaminteşte că, în conformitate cu art. 83 din Legea nr. 208/2015, la secţiile de votare organizate în străinătate pot vota cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

Astfel, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate pot vota pe baza unuia din următoarele acte: paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu, paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu, paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.

Cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile din străinătate cu un document de identitate românesc (cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar), însoţit de un document emis de autorităţile statului de reşedinţă prin care se dovedeşte dreptul legal de şedere în străinătate pe o perioadă mai mare de 90 de zile (lista acestor documente poate fi consultată aici:

Românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot chiar dacă actele de identitate româneşti enumerate mai sus au expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020. De asemenea, dacă documentele doveditoare ale reşedinţei în străinătate emise de autorităţile străine au expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, acestea sunt considerate valabile pentru exercitarea dreptului de vot. La următoarea adresă pot fi consultate documentele doveditoare ale reşedinţei în străinătate emise de autorităţile străine care au expirat înainte de 1 martie 2020 şi sunt considerate valabile, potrivit legislaţiei statului respectiv: . Cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate pot prezenta documentele doveditoare ale reşedinţei în străinătate emise de autorităţile străine atât în original, cât şi în copie, precum şi în format electronic.

Exit poll alegeri parlamentare 2020 Diaspora: MAE recomandă cetăţenilor români să consulte informaţiile disponibile pe site-ul www.mae.ro în secţiunea dedicată alegerilor parlamentare din acest an în care se regăseşte şi harta interactivă a secţiilor de votare. De asemenea, alegătorii români din străinătate au la dispoziţie o linie telefonică pentru obţinerea de informaţii utile privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare din 5 şi 6 decembrie 2020 în străinătate: 0040214312065. Linia telefonică, cu tarif normal, este disponibilă permanent în perioada 3 decembrie 2020, ora 08.00 – 7 decembrie 2020, ora 20.00.

În final, MAE reaminteşte că a pus la dispoziţia alegătorilor români din străinătate Ghidul alegătorului român la secţiile de votare din străinătate, ce conţine informaţii privind condiţiile de exercitare a dreptului de vot la secţie, documentele necesare votării, procedura de votare, orarul secţiilor de votare şi măsurile specifice de siguranţă sanitară adoptate în contextul pandemiei de COVID-19, precum şi o rubrică de Întrebări frecvente, care oferă răspunsuri la cele mai frecvente întrebări adresate de cetăţenii români din afara graniţelor ţării cu privire la exercitarea dreptului de vot la secţie, conform sursei citate.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. Este pe locul 1 în doar 4 zile de la lansare și are o distribuție de excepție
Capital.ro
Taxă obligatorie în România. NU se poate scăpa de plată. ANAF verifică tot
Playtech.ro
Se schimbă asigurarea RCA în România, se transformă într-un abonament. Anunțul ASF pentru toți șoferii români
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Mărirea TVA ar putea fi cea mai mică problemă. Ne paște scenariul Grecia
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici