EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025. Află cine s-a calificat în finala prezidenţială. Scor strâns la locul 2, se decide la fotografie!

Ultimul sondaj SOCIOPOL, realizat înainte de alegeri, relevă că în turul doi al prezidențialelor s-ar califica liderul AUR, George Simion și Victor Ponta, candidat independent. Sociopol va prezenta primele estimări dumunică seară, de la ora 21.00, în exclusivitate la România TV.
Filip Stan
04 mai 2025, 09:32
EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025. Află cine s-a calificat în finala prezidenţială. Scor strâns la locul 2, se decide la fotografie!

EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025. Duminică, la ora 07:00, s-au deschis urnele de vot pentru turul întâi al alegerilor prezidențiale din acest an, după ce precedentul scrutin, din noiembrie 2024, a fost anulat de Curtea Constituțională. De cinci luni, țara noastră traversează una din cele mai critice perioade politice și a ajuns subiect de primă pagină în presa internațională. Ochii cancelariilor occidentale sunt ațintiți asupra României și nu au lipsit criticile venite de peste ocean despre capacitatea autorităților noastre de a organiza alegeri corecte. După o campanie electorală care a avut în premieră trei dezbateri televizate între candidați și după o serie de scandaluri care au ridicat tensiunea la maximum, în cursă au rămas toți cei 11 competitori. Romaniatv.net relatează în timp real desfășurarea scrutinului electoral, până la închiderea urnelor, și va prezenta primele rezultate oficiale.

Alegeri prezidențiale 2025. Românii își votează duminică președintele. A fost depășit pragul de un milion de votanți. Județele cu prezența cea mai mare și cele cu prezența cea mai mică

Ultimul sondaj SOCIOPOL, realizat înainte de alegeri, relevă că în turul doi al prezidențialelor s-ar califica liderul AUR, George Simion și Victor Ponta, candidat independent. Care ar fi diferența dintre cei doi competitori electorali?

Simion și Ponta ar intra în finala pentru Cotroceni, conform sondajului SOCIOPOL realizat înainte de alegeri
Doar două zile ne mai despart de primul tur al scrutinului prezidențial din 2025. În diaspora, votul a început încă de vineri, 2 mai, urmând să se desfășoare în trei zile. Între timp, apar noi sondaje de opinie care arată intenția de vot a alegătorilor.

Cel mai recent dintre acestea a fost efectuat de SOCIOPOL pentru România TV. Potrivit acestor date, George Simion continuă să fie favoritul pentru Cotroceni, cu 34%. Liderul AUR este urmat de Victor Ponta, care ar fi votat de 22% dintre cetățeni.

Candidatul coaliției de guvernare, Crin Antonescu, ar fi la egalitate cu Nicușor Dan, fiecare având 19%. În cazul șefei USR, Elena Lasconi, s-a constatat o scădere față de ultimul sondaj SOCIOPOL. Aceasta ar obține 5% dintre voturi.

Exit-poll-uri la alegerile prezidenţiale, 4 mai 2025. Trei case de sondare au fost acreditate să efectueze sondaje de opinie la ieșirea de la urne, la nivel național, la alegerile prezidențiale de duminică, relatează Agerpres.

Potrivit Biroului Electoral Central, vor efectua exit-poll-uri, la nivel național: Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE; Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS și ARA Public Opinion.

Operatorii de sondaj au acces, în baza acestei acreditări, în imobilele în care funcționează secțiile de votare, în curțile acestora, în intrările în curți, în jurul sediilor secțiilor de votare, precum și pe străzi și în piețe publice până la o distanță de 500 metri, fără a avea acces în interiorul încăperilor în care sunt organizate secțiile de votare.

De asemenea, aceștia au obligația de a nu tulbura liniștea și ordinea publică și de a nu interveni în niciun mod în organizarea și desfășurarea alegerilor. Acreditarea este valabilă și în copie.

 

11 CANDIDAŢI – 4 independenţi. Cinci candidaţi au fost în cursă şi în noiembrie 2024. Două femei candidează pentru Cotroceni

Ordinea pe buletinul de vot este următoarea:

• Poziţia nr. 1 – GEORGE-NICOLAE SIMION – Alianţa pentru Unirea Românilor

• Poziţia nr. 2 – GEORGE-CRIN-LAURENŢIU ANTONESCU – Alianţa Electorală România Înainte

• Poziţia nr. 3 – ELENA-VALERICA LASCONI – Uniunea Salvaţi România

• Poziţia nr. 4 – CRISTIAN-VASILE TERHEŞ – Partidul Naţional Conservator Român

• Poziţia nr. 5 – MARCELA-LAVINIA ŞANDRU – Partidul Umanist Social Liberal

• Poziţia nr. 6 – VICTOR-VIOREL PONTA – candidat independent

• Poziţia nr. 7 – SEBASTIAN-CONSTANTIN POPESCU – Partidul Noua Românie

• Poziţia nr. 8 – SILVIU PREDOIU – Partidul Liga Acţiunii Naţionale

• Poziţia nr. 9 – JOHN-ION BANU-MUSCEL – candidat independent

• Poziţia nr. 10 – PETRU-DANIEL FUNERIU – candidat independent

• Poziţia nr. 11 – NICUŞOR-DANIEL DAN – candidat independent

DATE ALE AUTORITĂŢII ELECTORALE PERMANENTE  PRIVIND  NUMĂRUL ALEGĂTORILOR

• Numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este 17.988.031 de cetăţeni;
• Numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 1.016.350 de persoane;
• Numărul total al persoanelor care au dreptul de vot interzis este de 20.314 cetăţeni;
• Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul prin corespondenţă prin înregistrarea pe site-ul www.votstrainatate.ro şi înscrişi în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondenţă este de 6.085 cetăţeni;
• Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secţia de votare prin înregistrarea pe site-ul www.votstrainatate.ro şi sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate este de 2.235 cetăţeni.

Au fost organizate 18.979 de secţii de votare pe teritoriul României şi 965 de secţii de votare în străinătate, unde sunt cu 15 secţii de votare mai multe decât în cazul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare desfăşurate în anul 2024.

18.587 de secţii de votare, reprezentând 97,94% din totalul celor 18.979 de secţii de votare organizate pe teritoriul României, îndeplinesc criteriile minimale pentru a asigura accesul alegătorilor cu mobilitate redusă.

EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025: PROGRAMUL DE VOT

Votul în ţară începe duminică,ora 07:00, şi se încheie la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetăţenii care, la ora 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot.

Votul în străinătate a început în 1 mai, la ora 22.00, ora Românei, odată cu deschiderea secţiei de votare din Auckland, Noua Zeelandă.

Votarea în străinătate la alegerile prezidenţiale se desfăşoară pe durata a trei zile pentru fiecare tur de scrutin (2, 3 şi 4 mai 2025, respectiv 16, 17 şi 18 mai 2025).

Votarea în străinătate a avut loc în zilele de vineri şi sâmbătă, de la ora locală 07:00, şi s-a încheiat, la ora locală 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23:59 pentru cetăţenii care, la ora locală 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot). În ziua de duminică, votarea în afara ţării începe la ora locală 07:00 şi se încheie la ora locală 21:00, fără a depăşi ora 21:00 a României (cu posibilitatea de prelungire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare).

CUM ŞI UNDE SE POATE VOTA

Alegătorul din ţară îşi poate exercita dreptul de vot în următoarele condiţii:

  • în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială în care şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă;
    în cazul în care are domiciliul sau reşedinţa în municipiul Bucureşti, nu îşi poate exercita dreptul de vot la o secţie de votare situată în alt sector al municipiului Bucureşti decât cel în care are domiciliul sau reşedinţa, dar îşi poate exercita dreptul de vot la orice secţie de votare aflată în alt judeţ, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară;
    în cazul în care se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa poate vota la orice secţie de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară;
    în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară, dacă acesta nu este înscris în lista electorală permanentă a secţiei de votare respective;
    în cazul în care a fost omis din lista electorală permanentă a secţiei de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa este înscris în lista electorală suplimentară.

Totodată, alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secţie de votare organizată în afara ţării.

Alegătorii îşi pot exercita dreptul de vot în baza unui act de identitate valabil în ziua votării:

  • cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie;
    buletinul de identitate;
    paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic;
    paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic;
    în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
    Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

OBSERVAREA ALEGERILOR

159 de observatori internaţionali au fost acreditaţi de Autoritatea Electorală Permanentă la alegerile pentru Preşedintele României din acest an. La alegele din noiembrie 2024 au fost acreditaţi 88 de observatori internaţionali.

Printre obsevatorii acreditaţi pentru alegerile de duminică se numără organizaţii internaţionale partenere, precum RECEF (Le Réseau des compétences électorales), A-WEB (Asociaţia Mondială a Organismelor Electorale) şi Swiss Democracy Foundation, dar şi autorităţi electorale internaţionale, respectiv: Comisia Electorală Federală a SUA, Oficiul Electoral de Stat al Estoniei, Comisia Electorală Centrală a Lituaniei, Comisia Electorală a Maltei, Institutul Electoral Naţional al Mexicului, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, Comisia Electorală Centrală a Bosniei şi Herţegovinei, Consiliul Electoral Suprem al Republicii Turcia, Comisia Electorală a Africii de Sud, Comisia Electorală a Republicii Filipine, Biroul Electoral Naţional al Ungariei, Comisia Electorală Centrală a Albaniei, Comisia Electorală Centrală a Ucrainei, Instanţa Superioară Electorală Independentă a Tunisiei, Comisia Electorală Centrală a Republicii Kazahstan şi Comisia Electorală a Indiei.

Totodată, la Programul de observare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025 participă reprezentanţi ai misiunilor diplomatice la Bucureşti ale Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Canadei, Franţei, Norvegiei, Suediei, Ungariei, Turciei şi Republicii Kazahstan.

Pe lângă Programul electoral de observare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025, organizat de către Autoritatea Electorală Permanentă, procesul electoral din acest an este observat şi de reprezentanţi ai OSCE/ODIHR (Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa) şi ai Adunării Parlamentare a OSCE, dar şi de jurnalişti străini, care, la rândul lor, au fost acreditaţi de către AEP.

”Observarea alegerilor este o practică uzuală la nivel internaţional, care vizează asigurarea transparenţei procesului electoral şi validarea bunei funcţionări a mecanismelor instituţionale implicate în organizarea şi desfăşurarea alegerilor. Vizita observatorilor internaţionali are rolul de a facilita schimburile de experienţă cu specialişti din instituţii omoloage, precum şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale care activează în domeniul electoral, respectiv de a promova bunele practici în materie electorală dezvoltate de România. Observatorii internaţionali acreditaţi participă la sesiuni de informare referitoare la cadrul normativ naţional care reglementează alegerile pentru Preşedintele României, dar şi la modul de organizare a procesului electoral din ţara noastră. Întâlnirile vor include şi discuţii privind  desfăşurarea alegerilor din perspectiva practicilor şi a soluţiilor implementate pentru asigurarea securităţii informatice şi a provocărilor care pot apărea în mediul online, în perioada electorală”, precizează AEP.

De asemenea, observatorii internaţionali acreditaţi vor fi prezenţi în ziua alegerilor în secţiile de votare pentru a observa desfăşurarea procesului electoral organizat cu ocazia  alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025.

Pentru observarea alegerilor prezidenţiale de duminciă au fost acreditaţi 87 de jurnalişti străini. În noiembrie 2024, au fost acreditaţi 32.

EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025 – Peste 398.000 de persoane au votat la secţiile din afara ţării, până duminică, la ora 06.00 / În noiembrie 2024, până la aceeaşi oră, votaseră 218.604 alegători

Peste 398.000 de persoane au votat la secţiile din afara ţării, în cadrul scrutinului pentru alegerea preşedintelui, până duminică, la ora 06.00. Acestora li se adaugă 4.106 votanţi pe liste de corespondenţă, astfel că totalul este peste 400.000. Anul trecut, până la aceeaşi oră, votaseră 218.604 persoane, cărora li se adăugau 4.227 de votanţi prin corespondenţă, totalul fiind 222.831

Datele AEP arrată că, până duminică, la ora 06.00, au votat  în afara ţării 398.223 alegători, cărora  li se adaugă 4.106 votanţi pe liste de corespondenţă, astfel că totalul este 402.329.

La alegerile din 24 noiembrie 2024, până la aceeaşi oră, votaseră 218.604  persoane, cărora li se adăugau 4.227 de votanţi prin corespondenţă, totalul fiind 222.831.7.802 de români au votat în Italia şi aproape 52.000 în Spania. În R. Moldova au votat 33.603.

În Marea Britanie au votat 66.244 de alegători.

Procesul de votare a început joi seară, la ora României 22.00, cu deschiderea unicei secţii de votare din Noua Zeelandă, de la Auckland.

Votarea continuă în străinătate până duminică, la ora României 21.00, şi poate fi eventual prelungită până la 23.59, dacă sunt cozi la secţiile de votare în momentul în care în România este ora 21.00.

Detalii despre votul în străinătate aici

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 16.00 au votat peste 7 milioane de români. Update
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Ordin direct de la UE. Se va aplica vehiculelor mai vechi de 10 ani
Playtech.ro
Vârsta de pensionare în funcție de data nașterii: Află când te poți retrage din activitate
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Prognoza meteo aduce vești proaste pentru România. Uită de soare!
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în muzica populară din România. Ionuț Dolănescu a dat vestea: Azi ne a părăsit...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Pensiile care se dublează începând din luna mai. Românii care vor primi bani retroactiv
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan