Șeful Avangarde, institut care realizează unul dintre cele două exit-poll-uri, Marius Pieleanu, explică la Antena 3 că rezultatele pe care le vor da la ora 21.00 să nu fie similare cu rezultatele numărării voturilor. Romaniatv.net prezintă la ora 21.00 rezultatele exit-poll-urilor pentru alegerile prezidențiale 2025, turul 2.
Sociologul Marius Pieleanu a declarat duminică, la Antena 3, că până la ora 15.30 exista, în România, un câștigător al zilei în turul doi al alegerilor prezidențiale. De asemenea, el a mai explicat că de această dată este o prezență uriașă la vot, dar că lucrurile se pot schimba până la ora 21.00.
„Prezența uriașă la vot ne indică interesul major pentru turul doi al alegerilor și dorința oamenilor de a tranșa această dispută pe care o avem de 10 luni de zile. Ce pot spune este că la ora 15.30 exista, pe teritoriul României, un câștigător al zilei. Vestea proastă e că nu știm dacă va fi același cu cel de ora 21.00. Prezența mare nu e doar în Diaspora, ci și în țară, care poate disloca procente semnificative de o parte și de cealaltă și avem această uriașă necunoscută, care însemană votul cu 50% mai mare decât în turul I, ca participare, în Diaspora. Și nu știm cum se distribuie către cei doi candidați”, a explicat sociologul.
De asemenea, Pieleanu a mai explicat că lucrurile se pot schimba până la ora 21.00. „E posibil ca acum lucrurile să fie diferite, nu cred ca atât de repede să se producă schimbarea, dar până la 21 e posibil. Există posibilitatea ca scorul egal sau cu ierarhie, pe care institutele de sondare care realizează exit-poluri le vor da la ora 21.00, să nu fie similare cu cele rezultate în urma numărării tuturor voturilor. Nu am această siguranță. E posibil ca acel învingător să aibă suficiente procente strânse în teritoriu național, astfel încât numărarea voturilor din străinătate să fie inutilă”, a mai afirmat Marius Pieleanu.
Totodată, sociologul a mai adăugat că „această participare uriașă la vot poate provoca ierarhii extrem de fluide de la o oră la alta”. „Această participare uriașă, și care continuă pe partea a doua a zilei, poate provoca ierarhii extrem de fluide de la o oră la alta, asta neînsemnând că acum nu există o ierarhie, cu un număr de procente suficient de multe, astfel încât să iasă din marja teoretică și abaterea de culegere pe care le calculăm de regulă. Mulți votează acum, deși nu i-a interesat primul tur. Campania, comunicarea fiecărui candidat, capacitatea de a fi persuasivi și multe alte elemente au produs această bruscă participare, oarecum neașteptată la turul doi”, a mai spus sociologul.
Până la ora 17.13 votaseră peste 9.4 milioane de români, adică mai bine de 52%.